Έκθεση ιστορικών κειμηλίων του Χρήστου Κατσαμπάνη (VIDEO)




Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος και η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της μοναδικής Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20:00.

Η έκθεση θα διαρκέσει 8 ημέρες, από Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 έως και Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015.
Ώρες Λειτουργίας καθημερινά: 10:00 – 14:30 & 18:00 – 22:00.

 Εκθέματα:
Α – Παλιές Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, κεντήματα κ.ά., από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα.
Β – Άρματα της επανάστασης του 1821 και αντικείμενα χρήσης της εποχής.
Γ – Παλαιότυπα βιβλία και γραβούρες από το 1493 έως τις αρχές του 20ου αιώνα με αναφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Η ξενάγηση σε όλα τα εκθέματα, θα γίνεται από τον συλλέκτη ερευνητή κ. Χρ. Κατσαμπάνη.
Εμείς και τα παιδιά μας θα αισθανθούμε πραγματικά ότι βαδίζουμε στα χνάρια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας γνωρίζοντας τον ανεκτίμητο θησαυρό των ιστορικών κειμηλίων μας.
Ο Χρήστος Κατσαμπάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ταξίδεψε για χρόνια ανά τον κόσμο σαν ναυτικός, για να επιστρέψει στη γενέθλια πόλη του και να συμβάλει καταλυτικά στην αρχική οργάνωση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης. Παράλληλα άρχισε να χτίζει «γέφυρα» για να ενώσει τη σημερινή Ελλάδα με αυτήν της εποχής της Επανάστασης του 1821. Είναι μανιώδης συλλέκτης και μελετητής σπάνιων και μοναδικών κομματιών εκείνης της εποχής.
Για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα ξόδεψε πέρα από ανεκτίμητο χρόνο και μια περιουσία. Κίνητρό του υπήρξε το συναίσθημα που τον κυριεύει όταν αγγίζει αντικείμενα με τα οποία έχουν συνδεθεί οι πρόγονοί μας και έγραψαν με αυτά την ιστορία του τόπου μας. Η συγκέντρωση των αρμάτων του ’21 έχει να κάνει με τον θαυμασμό του για τους πρωτεργάτες Έλληνες που θυσιάστηκαν στον Αγώνα.
Το πιο παλιό χαρακτικό του είναι ένα χαρακτικό του Σέντελ, από το 1497, ενώ έχει πολλά ακόμη προηγούμενων αιώνων. Τα έχει αποκτήσει, κυρίως, από δημοπρασίες στη Γερμανία. Εκτός από χαρακτικά, έχει και βιβλία προηγούμενων αιώνων. Τα άρματα είναι όλα από τους αγώνες του ’21, τουρκικά κυρίως. Πρόκειται για καριοφίλια, μακρύκαννα πυροβόλα, σπαθιά.Όλα είναι χειροποίητα και μοναδικά, εκτός από ένα γαλλικό, του 1777. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη εξαιρετικές φορεσιές, δεν είναι όλες παλιές, είναι όμως θαυμάσιες και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνο από τη δική μας.
Η συλλογή αυτή αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του σήμερα και της ελληνικής επανάστασης του 21. Ένα διαχρονικό βιβλίο όπου μαθητές και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την επανάσταση του 21 μέσα από έναν απρόσμενο ρεαλισμό για τα ελληνικά δεδομένα.
Έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει ενθουσιάσει όσους την είδαν.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.