Πειραιάς – Γλυφάδα με το…τραμοκάραβο (VIDEO)




(ΑΡΧΕΙΟ –  ΤΟ  notia.gr ΨΑΡΕΥΕΙ  ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ)
Submitted by admin on Tue, 17/07/2007 – 18:00. ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Την ιδέα για την εναλλακτική μετακίνηση μέσω θαλάσσιας συγκοινωνίας μεταξύ Πειραιά- Γλυφάδας παρουσίασαν στο Δημαρχείο Πειραιά, οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων κ. Παναγιώτης Φασούλας και κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος.


Την προκαταρκτική μελέτη εφικτότητας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας, ο οποίος βρήκε την πρόταση αυτή ενδιαφέρουσα. Όπως υποστήριξαν όλοι με την υλοποίηση της πρότασης αυτής διευκολύνονται οι πολίτες, απεγκλωβιζόμενοι από τον κυκλοφοριακό φόρτο της παραλιακής οδού Ποσειδώνος να κάνουν την μετακίνηση τους απολαυστική και ευχάριστη.
Όπως ειπώθηκε το σχέδιο αυτό συζητήθηκε και με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ιδιαίτερα όσον αφορά την αδειοδότηση της γραμμής, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καρ΄αρχήν πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλα τόνισε τα εξής:

«Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όπως ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα και τον Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Γιάννη Θεoδωρόπουλο.
Αντικείμενο της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι μια ιδέα που πιστεύουμε ότι έχει ωριμάσει και αφορά την αναγκαιότητα της θαλάσσιας συγκοινωνίας κατά μήκος της ακτογραμμής της Αττικής.
Η διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφοριακή επιβάρυνση που δυσχεραίνει την κίνηση των πολιτών από τον Πειραιά προς τα νότια προάστια της Αττικής και το αντίστροφο, καθιστά επιτακτική την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα διευκολύνουν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους.
Είναι κοινός ο προβληματισμός μας με το Δήμαρχο Γλυφάδας πάνω σ? αυτό το ζήτημα. Μας γοητεύει και εξετάζουμε σοβαρά την ιδέα εναλλακτικών μορφών πρόσβασης στις πόλεις μας.
Άλλωστε η Αττική διαθέτει μια μεγάλη όσο και όμορφη ακτογραμμή που μπορεί να συνδέει τις πόλεις που εκτείνονται στο παραλιακό μέτωπο μέσω μιας θαλάσσιας συγκοινωνίας.
Τους προβληματισμούς, τις ιδέες και το όραμα μας αυτό θελήσαμε να το γνωστοποιήσουμε στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και συγκεκριμένα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Δούκα με τον οποίο υπήρξε διεξοδική συζήτηση και συνεργασία τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη.
Είναι φυσικό σε αυτή την φάση να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Αρχικά απαιτείται η εκπόνηση μίας προκαταρκτικής μελέτης για την εφικτότητα και την βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου αλλά και ένα ευρύτερο επιχειρηματικό σχέδιο που θα εξασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του.
Η συνεισφορά και η συμβολή του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα έγκειται στην χρηματοδότηση της μελέτης που θα μας δώσει την δυνατότητα μέσα από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας.
Θέλω να επισημάνω ότι η ιδέα αυτή βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, είναι μια πρωτοβουλία των Δήμων Πειραιά και Γλυφάδας η οποία δεν είναι κλειστή. Αντίθετα είναι ανοιχτή στους Δήμους του παραλιακού μετώπου αλλά και των Νοτίων προαστίων προκειμένου να ενισχύσουν με τις ιδέες, τις προτάσεις και την συμμετοχή τους, την προοπτική να αναπτυχθεί μία θαλάσσια συγκοινωνία από τον Πειραιά ως την Γλυφάδα.
Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει ανοικτούς ορίζοντες, να αναλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες , να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις στη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων όπως αυτό της μετακίνησης των πολιτών.

Ορισμένοι ίσως βλέπουν με σκεπτικισμό την πρόταση μας αυτή και ίσως κάποιοι άλλοι ενδέχεται να την λοιδορήσουν.
Υπενθυμίζω όμως ότι στις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν ο Αντώνης Τρίτσης, ο αξέχαστος αυτός οραματιστής πολιτικός, είχε αναπτύξει τις ιδέες του για την επιστροφή του Τραμ και για την καταβύθιση μεγάλων οδικών αρτηριών του κέντρου της Αθήνας, πολλοί ήταν αυτοί που επιχείρησαν να διακωμωδήσουν αυτές τις προτάσεις.
Σήμερα όμως το τραμ αποτελεί μία πραγματικότητα την αναγκαιότητα του οποίου αντιλαμβάνονται όλοι και μάλιστα όλοι συμφωνούν ότι η λύση αυτή άργησε.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία ανοίγει μία γόνιμη συζήτηση και έναν δημιουργικό προβληματισμό για το πώς μέσα από πρωτοποριακές ιδέες θα κατορθώσουμε να διευκολύνουμε την καθημερινή μετακίνηση των πολιτών αλλά και να αναβαθμίσουμε τις συγκοινωνιακές υποδομές των πόλεων μας.
Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μας δώσουν την δυνατότητα να επεκτείνουμε τα αρχικά μας σχέδια, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα. Μια νέα εικόνα και μια νέα πραγματικότητα που θα έχει ένα και μόνο στόχο: τον πολίτη»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.