Ήξεις- αφίξεις για το Ελληνικό – παρόντες Κονδύλης και Παπανικολάου – απών ο Κωνσταντάτος




Την ανάγκη δημιουργίας ενός «μητροπολιτικού πόλου αναψυχής και πολιτισμού» για ντόπιους και επισκέπτες, με πολύπλευρες χρήσεις και δράσεις, στα πλαίσια μιας ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας με δικαιώματα» θέτει ως προτεραιότητα η Επιτροπή Αγώνα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

 H Επιτροπή Αγώνα, διοργάνωσε Κυριακή με μεγάλη επιτυχία, δημόσια συζήτηση, στο Μουσείο της ΠΟΛΚΕΟΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράψαμε πολλές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις τις οποίες θα τις αναφέρουμε παρακάτω.

Αναπληρωτές υπουργοί, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πρώην και νυν δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και μερικές δεκάδες κατοίκων, έδωσαν το «παρών» καταθέτοντας την άποψή τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΛ Κωστής Δαμαβολίτης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, οι πρώην δήμαρχοι Κώστας Κόκκορης, Θάνος Ορφανός και Χρήστος Κορτζίδης, Τάσος Ταστάνης (μέλος της Επιτροπής Αγώνα και επικεφαλή της παράταξης Ανατροπή στην Γλυφάδα), η Αθηνά Λυγνού από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, δημοτικοί σύμβουλοι από τους τρεις δήμους κ.α.

Οι απόντες

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της κας. Ρένας Δούρου αλλά και του δημάρχου Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτου.

Η έναρξη

Οι εργασίες άνοιξαν με τον χαιρετισμό του οικοδεσπότη της εκδήλωσης Βασίλης Τσατσαράγκου και συνεχίστηκαν με την εισήγηση του καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα η οποία όμως δεν έδωσε νέα στοιχεία. Δηλαδή τα όσα είπε ήταν ήδη γνωστά τονίζοντας ότι η εφαρμογή της μελέτης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που εκπονήθηκε για λογαριασμό των δήμων της περιοχής είναι του 2010 και δε μπορούμε σήμερα με τους ίδιους όρους. Επίσης, σημείωσε πως «τώρα ανοίγει το κεφάλαιο της εκτέλεσης του έργου» και έκρινε απαραίτητο τη σύσταση ενός οργανωμένου φορέα Μητροπολιτικής εμβέλειας.
Η Ελένη Πορτάλιου παρουσίασε το σχέδιο για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της παράκτιας ζώνης της Αττικής εντάσσοντας σε αυτή και το Ελληνικό.

Τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα

Τις θέσεις και τα αιτήματα της Επιτροπής παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.
«Πιστεύουμε ότι η δημόσια περιουσία, ο δημόσιος χώρος, πρέπει ως τέτοιος να αξιοποιείται, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Κορτζίδης.
Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης στάθηκε στα τέσσερα αιτήματα που θέτει η Επιτροπή:
«1. Να ακυρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης. Αυτό πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Η διαδικασία αυτή συνιστά ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και νομικό σκάνδαλο.
2. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση να απεμπλακεί από αυτό το Ελληνικό.
3. Να ακυρωθεί άμεσα ο μνημονιακός νόμος 4062/12 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Ελληνικού και να αντικατασταθεί στη συνέχεια με ένα νόμο πλαίσιο που θα θεσμοθετεί την ταυτότητα και τις χρήσεις του μητροπολιτικού πάρκου.
4. Να δημιουργηθεί Φορέας Δημιουργίας & Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης β’ & α’ βαθμού, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και κινημάτων.

Οι ατάκες και αλήθειες

Τις περισσότερες ακούστηκαν από Κυβερνητικά χείλη και συγκεκριμένα από τον κ. Τσιρώνη.

Τσιρώνης: Δεν είναι μόνο να λέμε για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου πρέπει να είναι λειτουργικό. Σας φέρνω ως παράδειγμα το πάρκο Τρίτση που αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό που δημιουργήθηκε. Πρέπει οι φορείς διαχείρισης του πάρκου να πληρώνουν ένα τίμημα στο κράτος.

Τσιρώνης- παραλίες: Αναφέρθηκε στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση που είχε μ’ έναν Αλβανό στην ακτή της Γλυφάδας. Συγκεκριμένα ο λουόμενος του είπε: «Εσείς φταίτε που δεν προτιμάτε τις ελεύθερες παραλίες. Πάτε στις παραλίες που πληρώνετε».

Τσιρώνης- για το Mall: «Τι να το κάνουμε το μεγαλύτερο mall των Βαλκανίων όταν σε μικρό mall της Γλυφάδας τα περισσότερα καταστήματα είναι ανοίκιαστα.

Τσιρώνης για ανέργους: Στη συλλογή ελιάς στη Γλυφάδας δεν δήλωσαν συμμετοχή οι άνεργοι.

Τσιρώνης για τη συμφωνία με την lAMDA: Με 0,5 συντελεστή δόμησης χτίστηκε το Κουκάκι. Μόνο 1.500 στρέμματα προβλέπονται στη συμφωνία για πάρκο στο οποίο πρέπει να αφαιρεθούν οι δρόμοι και οι θέσεις στάθμευσης.

Τσιρώνης για το Μητροπολιτικό: Η θέση μας δεν άλλαξε παρότι σήμερα είμαστε στην Κυβέρνηση.
Βαλαβάνη: Θα αλλάξει η διοίκηση του Ελληνικού Α.Ε. Πρέπει τα μέλη του σημερινού πρέπει να διευκολύνουν την Κυβέρνηση. Το θέμα σχολίασε ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας και αποχώρησε από την αίθουσα.

Βαλαβάνη: Πρέπει να διευρυνθεί η Επιτροπή αγώνα. Να πλαισιωθεί και από νέα μέλη. Η υπουργός μίλησε και για το θέμα κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ. Είπε χαρακτηριστικά, πως το επόμενο χρονικό διάστημα «θα αλλάξουν κάποια ζητήματα από το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ μετά από δύο χρόνια θα σταματήσει να υπάρχει».

Βαλαβάνη- Ελληνικό: Αναφερόμενη στο μέλλον του Ελληνικού υποστήριξε πως δεν μπορεί να είναι γκέτο πλουσίων

Σακοράφα: Ούτε μια δόση δεν ξεπληρώνουμε με το τίμημα της πώλησης του αεροδρομίου.

Μαριάς: Παράνομη η πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Υπάρχει σκανδαλώδης παραβίαση των κρατικών επιχορηγήσεων. Θα φέρουμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μαριάς: Υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αλλιώς θα έπεφταν τα πρόστιμα βροχή όπως έγινε με τα ναυπηγεία. Ποια η σχέση της πλειοδότριας εταιρείας με την LUX- LIX συμφερόντων του κ. Γιούνκερ.

Καπάταης: Εκτός από τις μελέτες δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου πρέπει να εκπονηθούν και μελέτες βιωσιμότητας.

Κουτσούμπα (περιφερειακή σύμβουλος): Δεν υπάρχει δέσμευση για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Μήπως γιατί θεωρείται μονομερής ενέργεια από τους δανειστές μας; Δεν άκουσα από κανέναν να λέει ότι ακυρώθηκε η επένδυση.

Κουτσούμπα- Ακρόπολη- Μητροπολιτικό Πάρκο: Το ξέρετε ότι η Ακρόπολη- οι αναστηλώσεις- και το Μουσείο δεν βγάζουν τα έσοδά τους. Όμως παραμένουν τα μεγαλύτερα τοπόσημα για την χώρα. Έτσι και το Μητροπολιτικό Πάρκο δεν πρέπει να μετριέται με οικονομικούς συντελεστές διότι έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Αξιοπρόσεκτα

Παρότι στο ενημερωτικό φυλλάδιο- δελτίο Τύπου που μοιράζονταν υπήρχε αναφορά ότι οι σημερινές δημοτικές των τριών δήμων έχουν εγκαταλείψει τα αιτήματα για τα οποία πάλευαν μαζί, οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τους διέψευσαν.

Παπανικολάου- Ελληνικό: Πρέπει ν’ αλλάξουμε αυτή την παθογένεια που επικρατεί στο Ελληνικό. Όλοι θέλουμε αυτή η έκταση ν’ αξιοποιηθεί και να έχει ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία. Σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και αγωνιζόμαστε για την καλύτερη λύση. Ουδέποτε ρωτήθηκαν οι δήμοι για το θέμα της συμφωνίας.

Κονδύλης- Ελληνικό: Μέχρι να δούμε τι θα γίνει με την έκταση αυτή πρέπει να αποδοθεί στους δημότες.

Τι ξεχάστηκε

• Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους διάφορους φορείς που χρησιμοποιούσαν εγκαταστάσεις στο Ελληνικό. Κάποια από αυτά έχουν πιστοποιηθεί στην εφορία και για να σβηστούν θα χρειαστούν μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες.

ΠΗΓΗ:notiamatia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τσιρώνης: Σκανδαλώδεις οι όροι σύμβασης για το Ελληνικό

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.