Κυλικεία, θερινά μαθητικά προγράμματα, πλημμύρες και… μαχαίρια στην παράταξη Χατζηδάκη!




 

56

(rak-pfalirou.gr)

Για πολλοστή φορά απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα με τη μείωση 20% των μίσθιων ορισμένων κυλικείων σε σχολεία του Παλαιού Φαλήρου. Αφορμή για τη νέα αυτή συζήτηση αποτέλεσαν οι αντιφάσεις στις ψήφους των δημοτικών συμβούλων Ασημακόπουλου, Ζάγκα και Τεντόμα της παράταξης Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου 2014, η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, μέσω του Κ. Μερκουράκη είχε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερβεί το γράμμα του νόμου και με ομόφωνη πολιτική απόφαση να προχωρήσει σε μειώσεις στα κυλικεία που τις ζήτησαν.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση και μετά από έντονη διαβούλευση ο κος Χατζηδάκης υιοθέτησε την πρόταση της ΡΑΚ κι έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε σχετική ομόφωνη απόφαση. Παράλληλα, ύστερα από σχετική προαγγελία του κ. Μερκουράκη, ο Δήμαρχος είχε καλέσει τους συμβούλους της παράταξής του, που συμμετέχουν στις Σχολικές Επιτροπές, να υπερψηφίσουν τις μειώσεις για να ξεπεραστεί κι αυτός ο σκόπελος. Κάτι που δεν έγινε τελικά, αφού όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΡΑΚ: «Οι 3 σύμβουλοι του κ. Χατζηδάκη, άλλα ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλα του ζητήσατε να ψηφίσουν στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και άλλα ψήφισαν τελικά. Κι αυτές οι παλινωδίες είχαν ως κόστος να μπλοκάρει η διαδικασία».

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, ο οποίος ήταν και ο μόνος Δημοτικός Σύμβουλος τη; Παράταξης Χατζηδάκη ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση για μείωση, τόνισε στην τοποθέτηση του κι απευθυνόμενος στον κ. Μερκουράκη: «Πρόθεση μας δεν είναι να μη βοηθήσουμε τα κυλικεία. Τουναντίον τα έχουμε διευκολύνει με το παραπάνω γιατί θέλουμε να έχουμε άριστη σχέση και να μη δημιουργούνται προβλήματα» και συμπλήρωσε πως: «Κάποιοι συνάδελφοι είχαν διαφορετική άποψη, αλίμονο αν θυμώνουμε ή αν τους καθοδηγούμε».

Ο κος Μερκουράκης αφού ζήτησε και πήρε πάλι το λόγο σημείωσε ξανά τις αντιφάσεις στις ψήφους των συμβούλων της συμπολίτευσης και ρώτησε το Δήμαρχο αν προτίθεται να κάνει κάτι έστω κι εκ των υστέρων. Από τη μεριά του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως: «Θα ξανακάνουμε επαφή με την περιφέρεια, μήπως μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα».

Σημειώνεται πως η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή αποδέχτηκε ομόφωνα τις μειώσεις, σε αντίθεση με ότι έγινε στην δευτεροβάθμια.

Κριτήρια και χρηματοδότηση σε συλλόγους

4742

Χωρίς – έστω κι αυτή τη χαμηλή – χρηματοδότηση έμεινε η «Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Π. Φαλήρου – Ν. Σμύρνης για το 2015, αφού σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής της ΡΑΚ, κ Κ. Μερκουράκης, παρότι η εν λόγω φιλοζωική ομάδα κατέθεσε σχετικό αίτημα (υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου) που συνοδευόταν με καταγραφή της δραστηριότητάς της, δεν έλαβε ούτε χρήματα, ούτε απάντηση από το Δήμο.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της ΡΑΚ στην προ ημερησίας διάταξης κουβέντα, έθεσε το ζήτημα αυτό λέγοντας: «Είχαμε δεσμευτεί πως θα επανέλθουμε με συγκεκριμένο προσχέδιο – αντιπρόταση σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή των χρηματικών ενισχύσεων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους στην πόλη μας. Σχέδιο που θα θέσουμε προς διαβούλευση. Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό κινούμαστε αναγκαστικά στο πλαίσιο της δικής σας λογικής. Και ρωτάμε: Με ποιο σκεπτικό δεν χρηματοδοτήσατε τη «Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Π. Φαλήρου – Ν. Σμύρνης».

Από τη μεριά της συμπολίτευσης ακούστηκε το επιχείρημα πως η εθελοντική αυτή ομάδα είναι και του Π. Φαλήρου και της Ν. Σμύρνης, ενώ ο κος Χατζηδάκης ρώτησε για το εάν υπάρχει έδρα και καταστατικό, καθότι είναι τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση της. Από τη μεριά του, ο κος Μερκουράκης διαβεβαίωση τον Δήμαρχο τόσο για την ύπαρξη φυσικής έδρας, όσο και για την ύπαρξη καταστατικού, ενώ πληροφόρησε το Συμβούλιο για τις δραστηριότητες του συλλόγου. Τέλος ζήτησε τη δέσμευση του Δημάρχου να επανεξετάσει το θέμα, λαμβάνοντας τελικά τη θετική απάντησή του.

Τις πλημύρες στην Αμφιθέας έφερε στο Συμβούλιο η κα Σύριγγα

46

Σε σχέση με την ταλαιπωρία των κατοίκων που μένουν επί της λεωφόρου Αμφιθέας, ήταν η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της ΡΑΚ, κα Σύριγγα. Συγκεκριμένα, μίλησε για συσσώρευση νερών από το ύψος της Άρεως μέχρι τους Αγίους Αναργύρους, αφού όπως είπε χαρακρητιστικά: «σηκώνεται κύμα όποτε υπάρχει βροχή. Κάποια στιγμή εγώ προσωπικά φοβήθηκα πριν δύο Παρασκευές, στο ύψος του Βασιλόπουλου, να μην παρασυρθώ. Όλο αυτό το διάστημα με το που θα βρέξει γίνεται χαμός» για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Τι ευθύνεται; Τα φρεάτια; Τα αντιπλημμυρικά έργα; Και ποια θα είναι η λύση;».

Ο Δήμαρχος απαντώντας αναφέρθηκε σε «νέα φρεάτια» που όπως είπε «μπήκαν σε εκείνο το σημείο», ενώ πρόσθεσε πως: «όποτε έχω πάει δεν υπάρχει πρόβλημα. Βεβαίως, δεν τα μαζεύει όλα αμέσως, αλλά σε 10 λεπτά έχουν όλα καθαρίσει».

Μερκουράκης για πρόγραμμα θερινής απασχόλησης παιδιών

4747

Ως το πιο σοβαρό θέμα της ημερήσιας διάταξης χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΡΑΚ το τελευταίο ζήτημα σχετικά με την έγκριση του «Θερινού προγράμματος ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών».

Ο κος Μερκουράκης τόνισε στην έναρξη της τοποθέτησης του πως: «Επί της Αρχής θα θέλαμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Δήμου. Αντί να δώσουμε έως και 73000 ευρώ για να τα πάρει μια εταιρεία, η οποία όπως έχουμε πληροφορηθεί, κακοπληρώνει τους υπαλλήλους κι άρα ίσως προσφέρει χειρότερες υπηρεσίες για τα παιδιά του Φαλήρου, θα ήταν καλύτερα να προκηρύξουμε θέσεις Παιδαγωγών και να αναλάβει η αρμόδια υπηρεσία Παιδείας να υλοποιήσει το πρόγραμμα». «Και πιο φτηνά θα μας έρθει και από παιδαγωγικής απόψεως πιστεύω στην πιο άρτια ολοκλήρωση του προγράμματος» σημείωσε.

Ως αντίρρηση στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ο κος Κορόμηλος πρόβαλε την πιθανότητα ατυχήματος και το γεγονός ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την αστική ευθύνη για τέτοιες περιπτώσεις. Απάντηση που δε φάνηκε να ικανοποιεί ούτε τον κ. Μερκουράκη, ούτε την κα Λαζαρίδου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που τη σχολίασαν αρνητικά, καθώς όπως είπαν: «δε μπορεί να είναι αυτή λογική για ένα Δήμο που θέλει να προσφέρει».

Παρόλα αυτά, ο κος Μερκουράκης θέλησε να ασχοληθεί και με τους όρους του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα στο κόστος για εκδρομές, μουσεία, μεταφορές κτλ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι γονείς από την τσέπη τους. Κόστος που θα προσεγγίζει τα 50 ευρώ ανά παιδί.

Συγκεκριμένα ο κος Μερκουράκης τόνισε: «Ακόμα κι αν τελικά δε μας ακούσετε και πάμε σε ιδιώτη ανάδοχο, δεν είναι λογικό να ζητάμε 50 ευρώ ανά παιδί. Κανονικά αυτό το κόστος θα έπρεπε να το αναλαμβάνει είτε η εταιρεία, είτε ο Δήμος. Δεν είναι δυνατός στην αρχή του προγράμματος να λέτε πως αυτό θα έχει στόχο να βοηθήσει τις άπορες και πολύτεκνες οικογένειες και στη συνέχεια να ζητάτε και 50 ευρώ ανά παιδί».

Για να συνεχίσει ρωτώντας: «Στις προσφορές που θα ανοιχτούν θα συνεκτιμηθεί και το ποσό που θα ζητά η κάθε εταιρεία από τον γονιό;» για να μην πάρει σαφή απάντηση.

Τέλος, ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε και στο ποσοστό έκπτωσης ανά παιδί που προβλέπετε λέγοντας: «Βλέπουμε εδώ πως είναι σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση. Δε μπορείτε να λέτε έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί και 10% για το τρίτο παιδί. Η έκπτωση θα έπρεπε να κινείται προοδευτικά όσα περισσότερα παιδιά έχει κανείς».

Το σύνολο της Αντιπολίτευσης συμφώνησε με την επιχειρηματολογία του κ. Μερκουράκη. Ο κος Τριάντος ζήτησε από τον κο Κορόμηλο να επανεξετάσει τους όρους με βάση της επισημάνσεις του κου Μερκουράκη, ενώ και η κα Λαζαρίδου τόνισέ πως συμφωνεί με τα όσα παρατήρησε ο επικεφαλής της ΡΑΚ.

Όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης – πλην Ελληνικής Αυγής – ψήφισαν θετικά υπό την προϋπόθεση όλα αυτά να ξανασυζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή, πρόταση που δέχτηκε ο Δήμαρχος.

Βασιλείου για κτίριο του Φλοίσβου

585

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο» κ. Βασιλείου, επανέφερε το ζήτημα του ιστορικού κτιρίου του Φλοίσβου και ζήτησε «να αναδείξει ο Δήμος το στρογγυλό κτίριο ως πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας». «Το κτίριο του Φλοίσβου μόνο έως τέτοιο δε μοιάζει. Απουσιάζει η καλαισθησία κι ο πολιτισμός, ενώ με το πέρασμα των χρόνων και τις πολλαπλές παρεμβάσεις έχει αλλοιωθεί η αρχική του μορφή. Πρότεινε δε, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, που κατόπιν εισηγήσεων από ειδικούς θα γίνουν έργα με σεβασμό στην ιστορική του αξία», είπε στην παρέμβασή του ο κ. Βασιλείου.

Επιπρόσθετα θύμισε πως είχε πει και παλιότερα για το κόστος της αγοράς του κτιρίου: «το κτίριο του Φλοίσβου κόστισε 8 εκατομμύρια, Ήταν υπερβολικό το ποσό. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος ακόμα κι ως σκάνδαλο. Αν το αναδείξουμε πολιτιστικά όμως, θα πάρει άλλη αξία». Ο κος Χατζηδάκης αντέκρουσε τα περί σκανδάλου του κ. Βασιλείου λέγοντας πως η τιμή ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης και πιο συγκεκριμένα του Εφετείου, ενώ σημείωσε «πως δε μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις εξωτερικές στο κτίριο λόγω του ότι είναι διατηρητέο». Επιπλέον είπε πως όταν ξεπληρώσει το δάνειο θα κοιτάξει να βελτιώσει εξωτερικά και εσωτερικά το κτίριο.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλείου έθεσε το θέμα της λειτουργίας του ΚΕΠ Αγ. Βαρβάρας, που σταμάτησε να λειτουργεί απόγευμα. Ο Δήμαρχος είπε ότι αν στελεχωθεί επαρκώς με νέους υπαλλήλους θα ξαναδουλέψει και απόγευμα.

Ρήξη στην παράταξη Χατζηδάκη – Στα μαχαίρια Μαυρακάκης – Ανδρικοπούλου

484

Σε λεκτικό ρινγκ εξελίχθηκε για λίγα λεπτά η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού Μαυρακάκης και Ανδρικοπούλου συγκρούστηκαν για το ζήτημα της αντιμισθίας στους παιδικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, το 7ο θέμα αφορούσε τις αποζημιώσεις για τα μέλη των βρεφικών σταθμών. Ακολουθεί χαρακτηριστικός διάλογος μέσα σε φωνές και αντεγκλήσεις:

Ανδρικοπούλου: Ξέρω και γνωρίζω πως υπάρχει ασυμβίβαστο. Μπορεί να πάρει ο Στέλιος Μαυρακάκης και ο κάθε πρόεδρος χρήματα; Έχεις τη σύνταξή σου έτσι δεν είναι; Η κα Φακιωλά λέει πως αποσύρεται και δε θέλει τα χρήματα. Αν σκοπεύει να αποσυρθεί και ο κος Μαυρακάκης να μας το πει να τελειώνει το ζήτημα με τις αντιμισθίες. Όταν εγώ ήμουν αντιδήμαρχος μπορούσα να πληρώνομαι μόνο από τη δουλειά μου.

Μαυρακάκης: Αφού θέλετε να σας μάθω κάτι…

Ανδρικοπούλου: Δε θα μας μάθετε τίποτα… να μας πείτε το Νόμο. Γιατί τα 600 ευρώ είναι ένας κανονικός μισθός, μην τα υποτιμούμε. Άρα λοιπόν… ο κος Μαυρακάκης δεν ακολουθεί τη γραμμή Φακιωλά.

Μαυρακάκης: Να σας απαντήσω

Ανδρικοπούλου: Όχι να μην απαντήσετε. Θα τα πάρετε τα χρήματα;

Μαυρακάκης: Σαν πρόεδρος των παιδικών σταθμών τα παίρνατε;

Ανδρικοπούλου: Βεβαίως και τα έπαιρνα

Μαυρακάκης: Εγώ δεν τα έπαιρνα.

Ανδρικοπούλου: Αλήθεια; Μήπως γιατί ήσασταν αντιδήμαρχος τότε και δε μπορούσατε να τα παίρνεται;

Μαυρακάκης: Όχι.

Ανδρικοπούλου: Πως όχι; Ναι. Δε μπορούσατε να πληρώνεστε και ως αντιδήμαρχος και από τη ΔΕΗ και από τους παιδικούς δικαιούσασταν

Μαυρακάκης: Λυπάμαι για σας

Ανδρικοπούλου: Όχι να μη λυπάστε καθόλου. Να έχετε το θάρρος να υπερασπίζεστε αυτή την επιλογή

Χατζηδάκης: Τελείωσε το θέμα.

Μαυρακάκης: Εσείς κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε…

Ανδρικοπούλου: Εγώ δε κάνω τίποτα. Εσείς κάνετε τα πάντα για να πληρωθείτε.

Χατζηδάκης (βάζοντας τις φωνές): Τελείωσε το θέμα.

Αντιδράσεις και από την Αντιπολίτευση

«5656

Θεωρώ πως αυτές οι θέσεις πρέπει να είναι άμισθες. Γι’ αυτό θα ψηφίσω κατά» είπε στην τοποθέτηση του ο κος Τριάντος, ενώ αμέσως μετά ο κος Μπίτσικας τόνισε: «Θα πρέπει να αποδεσμευτεί η προσφορά στα κοινά από την αμοιβή. Αυτή είναι η αρχή μας. Βέβαια, εδώ προκύπτει ζήτημα για το εάν κάποιος απασχολείται πολλές ώρες, αν δύναται να εργαστεί παράλληλα κτλ. Είναι ευαίσθητο θέμα. Εμείς θα θέλαμε αναβολή και να συζητήσουμε αναλυτικά. Αν δε γίνει αυτό θα ψηφίσουμε λευκό».

Θετικά ψήφισαν τα μέλη της Ελληνικής Αυγής χαρακτηρίζοντας «μικροποσά τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν τα μέλη της επιτροπής». Λευκό ψήφισε ο κος Βασιλείου, αλλά και το ΚΚΕ.

Τριάντος για SEA PARK

Ενημέρωση ζήτησε ο κος Τριάντος για την «περιβόητη» όπως τη χαρακτήρισε, σύμβαση του Sea Park και για το εάν είναι συνεπής ο ενοικιαστής με τη νέα ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί.

Ο κος Χατζηδάκης ενημέρωσε πως ο ενοικιαστής – επιχειρηματίας σκοπεύει να μπει στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις – που έχουν αποφασιστεί με το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης – και που αφορούν τα χρέη προς τους Δήμους. Ο κος Τριάντος επανήλθε ρωτώντας για το τι ποσά πληρώνει ο ενοικιαστής για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου πως πληρώνει 8000. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο» κατέληξε λέγοντας για τον ιδιοκτήτη του Sea Park πως «παρουσιάζεται ασυνεπής ξανά αφού πληρώνει πολύ λιγότερα σε σχέση με τα 14500 που είχαμε συμφωνήσει». Για να απαντήσει ο Δήμαρχος πως «όλη η Ελλάδα πληρώνει λιγότερα…».

Λαζαρίδου για σχολικούς φύλακες

56565565Η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ, κα Λαζαρίδου αναφέρθηκε στους σχολικούς φύλακες: «Μάθαμε πως στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον κ. Βούτση μπήκε το ζήτημα της επαναφοράς των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους. Ο κος Χατζηδάκης σημείωσε πως: «έβαλα τεράστια πλάτη. Τους κάναμε αορίστου χρόνου, αλλά μπήκε ένας δικηγόρος και τους είπε να γράψουν ότι κάνανε νυχτερινά, ότι κάνανε το ένα ότι κάνανε το άλλο. Αυτό είναι αχαριστία κι αυτά εμένα δεν θα περάσουν. Αν κάτι άλλο δικαιούνται θα τα εξετάσουμε, αλλά θεωρώ απαράδεκτο όταν ο Δήμος προσπαθεί να τους κάνει αορίστου να κάνουν τέτοια πράγματα».

Η κα Λαζαρίδου ρώτησε σε δεύτερο χρόνο αν αυτά δεν είναι δεδουλευμένα για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του Δημάρχου.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.