Aνακοίνωση για το Διαδημοτικό Συμβούλιο




(Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη)

Στις 2 Απρίλη 2015, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου.
Στην πρόσκληση αναφέρονταν μια σειρά θέματα, όπως το ΤΑΙΠΕΔ και παραλιακό μέτωπο. Η συζήτηση όμως ,εστιάστηκε από την πλευράς των 3 Δημάρχων, στα ακίνητα που διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου και σε αναφορές στο άρθρο 24 του Ν 4321/2015 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Έδειξαν μάλιστα ιδιαίτερη … “ευαισθησία” στο γεγονός ότι η παρ. 3 προβλέπει ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα κατευθυνθούν κυρίως στην Κοινωνική Ασφάλιση. Έτσι θεώρησαν οι κ.κ. Δήμαρχοι, ότι ένα ποσοστό θα εξοφλήσει εξωτερικό χρέος.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης Χρήστος Κοκοτίνης, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι, του προξενεί τρομερή εντύπωση η … όψιμη ευαισθησία κάποιων όταν, πριν από 4 χρόνια που ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους άνω κ.κ. Δημάρχους και τις παρατάξεις τους, την στιγμή που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ , τα έσοδα από την εκποίηση και “αξιοποίηση” Δημόσιας περιουσίας, μέσα σε 10 ημέρες από την εκποίηση, θα εξοφλούσαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το εξωτερικό χρέος.
Η παράταξη μας ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα στο Διαδημοτικό Συμβούλιο του 2011 και επεσήμανε τις συνέπειες από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ και τον άθλιο ρόλο που ήταν προορισμένο να παίξει.
Η “ ΗΛΙΟΥ – πόλις, ανθρώπινη πόλη “, θα συνεχίσει να τα διεκδικεί αυτά που διεκδικούσε, δηλαδή οριστικά παραχωρητήρια των ακινήτων στο Δήμο μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική τοποθέτηση, θετική ή αρνητική.
Επισημάνθηκε μάλιστα από την Κίνησή μας, αλλά και από τους επικεφαλής των Δημοτικών Κινήσεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς των όμορων Δήμων, Χρήστο Κορτζίδη και Ελένη Μπελιά η αντίφαση, οι Δήμαρχοι να ανησυχούν για το άρθρο 24 παρ 3 του Ν 4321/2015 μιλώντας για κινητοποιήσεις που θα γίνουν, αλλά απ΄ την άλλη να είναι υπέρ της σκανδαλώδους ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού η οποία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση Δημόσιας Γης, με έναν και μοναδικό υποψήφιο επενδυτή (με ελάχιστο τίμημα μάλιστα σε 3 φορές μικρότερη αξία, από αυτή που εκτίμησε η επιτροπή του ΕΜΠ). Η “επένδυση” αυτή κατά την άποψη μας, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα της Αττικής, θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα δημιουργηθεί μια πόλη μέσα στην πόλη ( 1.750.000 τ.μ. κατασκευές ), ενώ θα θιγούν και πολλοί εμπορικοί κλάδοι επιχειρήσεων των όμορων δήμων.
Μάλιστα είχε φροντίσει συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να εξασφαλίσει απόλυτη ασυλία από ποινικές και διοικητικές ευθύνες στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ,την ώρα που η αδιαφάνεια βασίλευε και δεν μπορούσε να λάβει πληροφορίες , ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Εν τέλει η πλειοψηφία του διαδημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
1. Να επισκεφθεί αντιπροσωπεία των 3 Δήμων την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη, ώστε να ξεκαθαριστεί του τι θα κάνει ο νέος φορέας διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, όπως προβλέπει το αρ. 24 παρ. 3 του Ν 4321/2015
2. Να παραχωρηθούν με οριστικά παραχωρητήρια στους Δήμους τα οικόπεδα του δημοσίου που προς το παρόν τα κατέχει η ΕΤΑΔ και διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου.
3. Να ενημερωθούν η ΠΕΔΑ και η ΚΕΔΕ μέσω των Διοικητικών τους συμβουλίων
Η “ ΗΛΙΟΥ – πόλις, ανθρώπινη πόλη “, όπως και οι παρατάξεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς των όμορων δήμων ψήφισαν παρών, καθώς η θέση μας είναι:
1. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και σταμάτημα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων
2. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση να δοθούν με οριστικά παραχωρητήρια τα ακίνητα που διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου στους δήμους μας.
3. Να ακυρωθεί η παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στον όμιλο Λάτση και να προχωρήσει η δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ.

Το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.