Σινιάλο Πολιτισμού στο «Φλοίσβο»! – Ένα φεστιβάλ για τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και το θέατρο




Από αυτή την Κυριακή 1 Μαρτίου και για δεκαπέντε μέρες, στο ιστορικό κτήριο του Φλοίσβου, στην παραλία του Φαλήρου, θα συμβούν υπέροχα πράγματα. Κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εκδήλωση, ένα μεγάλης διάρκειας φεστιβάλ για τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο. Τίτλος : «Σινιάλο, ένας φάρος Πολιτισμού στο Φλοίσβο».

Η «ψυχή» της εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» Βάσω Παπαντωνίου, είχε αυτή την ιδέα, την οποία μοιράστηκε με ενθουσιασμό ο δήμαρχος της περιοχής Διονύσης Χατζιδάκης, που ευγενικά παραχώρησε  κτίριο και δυναμικό για να γίνει πραγματικότητα αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.

Η Λυρική Σκηνή και ο Μύρων Μιχαηλίδης, το Εθνικό Θέατρο και ο Σωτήρης Χατζάκης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ξένια Καλδάρα, το Τρίτο Πρόγραμμα και ο Χρίστος Παπαγεωργίου, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Τίτος Πατρίκιος, η Ντόρα Μπακοπούλου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Περικλής Χούρσογλου και ο Τάκης Παπαγιαννίδης, ο Βασίλης Νικολαΐδης, η Δήμητρα Χατούπη, ο Παρασκευάς Καρασούλος και η «Μικρή Άρκτος», ο Γιάννης Μπαστιάς, σπουδαίοι καταξιωμένοι αλλά και νεώτεροι μουσικοί και λυρικοί τραγουδιστές, όπως η Μυρσίνη Μαργαρίτη, η Έλενα Κελεσίδη, η Βασιλική Καραγιάννη, η Εριφύλλη Γιαννακοπούλου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Διονύσης Σούρμπης, ο Τάσος Αποστόλου, η Ναταλία Γεράκη, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, Χρόνης Μπάνος, η Μαρία Μπιλντέα και ο Βασίλης Αγροκώστας, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της σχολής, ο Μιχάλης Σουρβίνος, ο Διονύσης Μαλλούχος που θα παρουσιάσει τον Σόλωνα Ραπτάκη και τη Μυρτώ Τζελίσι, αγαπημένοι ηθοποιοί, όπως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Νίκος Χύτας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, η Κερασία Σαμαρά, ο Δημήτρης Μαύρος και η Θεοδώρα Σιάρκου, όλοι στηρίζουν το φεστιβάλ.

Στόχος του Φεστιβάλ, είναι να γίνει το έργο της Εταιρείας ευρύτερα γνωστό, να έρθουν οι μαθητές των σχολείων και των ωδείων του Φαλήρου κοντά στην τέχνη, να γνωρίσουν το σύμπαν του μύθου που λέγεται Μαρία Κάλλας. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί έκθεση με κοστούμια, επιστολές, αντικείμενα και πορτέτα της Κάλλας, ενώ θα προβάλλονται σε οθόνες ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Μαθητές των γυμνασίων Φαλήρου θα διαγωνιστούν γράφοντας μια έκθεση για την Κάλλας και οι καλύτερες θα βραβευτούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, την Κυριακή 15 Μαρτίου, στη μεγάλη γιορτή των παιδιών.

Είναι σίγουρο ότι μετά τον «Φλοίσβο», το σινιάλο θα βρει κι άλλους φάρους Πολιτισμού…

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Κυριακή 1 Μαρτίου στις 19:30

Βραδιά όπερας
Μια συναυλία με τέσσερις διακεκριμένους Έλληνες σολίστ που παρουσιάζουν μια βραδιά με θέμα την όπερα. Άριες και διασκευές από αγαπημένες όπερες των BizetGounodTchaikovskyDonizettiRossiniVerdi και Puccini.

Μυρσίνη Μαργαρίτη: υφίφωνος, Τάσος Αποστόλου: βαθύφωνος, Ναταλία Γεράκη: φλάουτο, Μιχάλης Παπαπέτρου: πιάνο

– Δευτέρα 2 Μαρτίου στις 19:30
Το Εθνικό Θέατρο στον «Φλοίσβο» & ρεσιτάλ άρπας
Αφετηρία για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το έργο «Το τρίτο κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς, που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Χώρα. Η βραδιά θα κλείσει με τους σολίστ της άρπας Μαρία Μπιλντέα και Βασίλη Αγροκώστα, σ’ ένα μουσικό πρόγραμμα.

Επιμέλεια δράσης: Αλέξανδρος Βαμβούκος. Θεατρολογική επιμέλεια: Ειρήνη Μουντράκη
Ηθοποιοί: Σαμουήλ Ακίνολα, Δανάη Κατσαμένη, Τάσος Πυργιέρης, Αντώνης Χαντζής. Σύμβουλος Ψυχολόγος: Νίκος Κατσαντώνης

– Τρίτη 3 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στο τρίτο πρόγραμμα
«Τρεις Τρίτου, τρεις ώρες Τρίτο». Ζωντανές μεταδόσεις από το στούντιο του Φλοίσβου. Παραγωγοί και μουσικοί αυτοσχεδιάζουν.

– Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη
Για το έργο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης και θα προβληθεί η ταινία «Τρωάδες». Η Πρόεδρος της Εταιρίας Βάσω Παπαντωνίου θα απονείμει τιμητική πλακέτα στη γενική διευθύντρια του «Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα.

– Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 19:30
Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νικολαϊδη «Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης»
Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου. Θα ακολουθήσει η προβολή του video-αφιερώματος της Εταιρίας για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας.

– Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο
Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης θα τιμηθεί από την Εταιρεία, ενώ θα προβληθεί η ταινία του «Αντιγόνη στα σύνορα», μια κραυγή ειρήνης. Για το έργο του θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Κάγιος.

– Σάββατο 7 Μαρτίου στις 19:30
Η Εθνική Λυρική στον «Φλοίσβο» – Γκαλά Όπερας με σολίστες της Λυρικής
Έλενα Κελεσίδη: υψίφωνος, Βασιλική Καραγιάννη: υψίφωνος, Γιάννης Χριστόπουλος: τενόρος, Διονύσης Σούρμπης: βαρύτονος, Τάσος Αποστόλου: βαθύφωνος

– Κυριακή 8 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στον Περικλή Χούρσογλου
Θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος», ενώ ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη για τα μηνύματα της εικόνας.

– Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 19:30
Θεατρικό αναλόγιο & Παρουσίαση Νέων Μουσικών
Η Δήμητρα Χατούπη, σε ένα μονόλογο από το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου». Στο δεύτερο μέρος, ο πιανίστας και διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Διονύσης Μαλλούχος παρουσιάζει τους μουσικούς Μυρτώ Τζέλησι και Σόλωνα Ραπτάκη.

– Τρίτη 10 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στη «Μικρή άρκτο» της δισκογραφίας και τον Παρασκευά Καρασούλο

– Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη
Θα προβληθεί η ταινία του «Γενέθλια Πόλη». Για τον σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης.

– Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 19:30
Ρεσιτάλ Φωνής & πιάνου
Εριφύλλη Γιαννακοπούλου
: υψίφωνος, Χρόνης Μπάνος: πιάνο

– Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο με τη συνδρομή της Ντόρας Μπακοπούλου
Οι λέξεις του ποιητή «ντύνονται» με την Τέχνη του πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου. Προλογίζει ο συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης, ενώ αποσπάσματα από το καινούργιο βιβλίο του Πατρίκιου με πεζά κείμενα «Ο πειρασμός της νοσταλγίας», διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Χύτας.

– Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:30
Αφιέρωμα στον Κωστή Μπαστιά
Με «οικοδεσπότες» τον γιο του Γιάννη Μπαστιά και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Αποσπάσματα από τον «Μηνά τον Ρέμπελο, κουρσάρο του Αιγαίου»  θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της Σχολής κιθάρας, σ’ ένα μουσικό ταξίδι στην Ισπανία και τον Νέο Κόσμο.

– Κυριακή 15 Μαρτίου στις 11:30
Η γιορτή των παιδιών
Γνωστοί ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Μαύρος, κ.ά. διαβάζουν αποσπάσματα από τις βιογραφίες μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής. Ο Μιχάλης Σουρβίνος με την κιθάρα και τους μαθητές του παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Μαθητές των ωδείων της περιοχής και σχολείων παίζουν στο πιάνο τις αγαπημένες τους συνθέσεις. Τέλος, θ’ ακολουθήσει η απονομή βραβείων στις τρεις καλύτερες εκθέσεις των παιδιών για τη Μαρία Κάλλας.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Πολιτιστικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου «Φλοίσβος»
Λεωφόρος Ποσειδώνος 25, Παλαιό Φάληρο – Φλοίσβος

Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος- συγγραφέας

ΧΟΡΗΓΟΙ: 1. Costamare shipping company S.A. 2. «ΡΕΑ» Γυναικολογική Μ.Χ.Θ.Δ. Κλινική Α.Ε. 3. Δ. Τσίτουρας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.