Πρωτοσέλιδο η ιστορία του Αλιμιώτη Ιάκωβου Ανδρεαδάκη:”νίκησε τον κοινωνικό ρατσισμό”




Ο Ιάκωβος νίκησε τον κοινωνικό ρατσισμό

 Ο Ιάκωβος έχει κερδίσει ήδη τη μάχη. Με τη θέλησή του βγαίνει νικητής από τον κοινωνικό ρατσισμό και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο: Δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση. Η ιστορία του «πονάει» την Ελλάδα και δείχνει τις δυσκολίες που βιώνουν ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες.
Ο 22χρονος Ιάκωβος είναι ο πρώτος με σύνδρομο Down που έχει ολοκληρώσει γενικό και όχι ειδικό λύκειο. Δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και αυτό που θέλει είναι να τον βλέπουν οι γύρω του ισότιμα.

Τα εμπόδια, όμως, που καλείται να προσπεράσει είναι πολλά. Εμπόδια που ξεκίνησαν από την εγγραφή του, πέρυσι στο Δημόσιο ΙΕΚ Τουρισμού Αναβύσσου (Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας).

Η εγγραφή του κατοχυρώθηκε στο Διοικητικό Εφετείο εξαιτίας της άρνησης των αρμοδίων να τον δεχτούν. Ο Ιάκωβος δικαιώθηκε. Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα να κάνει την πρακτική και παρά το ότι επιλέχθηκε από 5άστερο ξενοδοχείο, βρήκε, όπως καταγγέλλουν οι δικοί του, πάλι μπροστά του το κράτος, το οποίο και δεν του το επέτρεψε.

Η υπόθεσή του έφτασε πρόσφατα στο γραφείο της υπουργού Τουρισμού, Ελένας Κουντουρά, και άνοιξε το δρόμο ώστε να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και το δικαίωμα στην εκπαίδευση να είναι ισότιμο αγαθό για όλους και για όλες.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, η υπόθεση αφορά μια ειδική περίπτωση εκπαίδευσης σε μια σχολή επαγγελματικής κατάρτισης, «που όμως δεν λειτουργεί ως σχολείο ειδικής αγωγής και έτσι υπάρχει νομοθετικό κενό για τον τρόπο εκπαίδευσης και αξιολόγησης». Ετσι, δόθηκαν οδηγίες ώστε η αξιολόγηση του Ιάκωβου να γίνει με βάση τις προτάσεις της ιατρικής γνωμάτευσης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, την οποία η μητέρα του κατέθεσε στη Σχολή και ζητούσε να εφαρμοστεί ως μέθοδος εξέτασης.

Και δεν είναι μόνος του. Δίπλα του βρίσκεται η μητέρα του, Ειρήνη Γράψια, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, και ο αδελφός του Παναγιώτης, φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να δολοφονούνται με την αμνιοπαρακέντηση. Οι οικογένειες έχουν ανάγκη από τέτοιους αγγέλους», λέει στον Ελεύθερο Τύπο η κ. Γράψια. Στην Ελλάδα διακρίνει ως ένα βαθμό ρατσισμό απέναντι σε αυτά τα παιδιά, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν αδικώ τους ανθρώπους που έχουν προκατάληψη και άγνοια διότι δυστυχώς παλαιότερα με βάση κάποιες έρευνες τα ΑμεΑ είναι ιδρυματικά άτομα».

Η ίδια καθημερινά παίρνει δύναμη από το χαμόγελο του Ιάκωβου: «Λύση δεν είναι το ειδικό σχολείο. Παιδιά σαν τον Ιάκωβο δεν έχουν καμία κακία, έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αγαπούν πέρα για πέρα αληθινά και θα πρέπει να στηρίζονται μέσα στο γενικό πλαίσιο εκπαίδευσης και να βρίσκονται μαζί με τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, καθώς θα ωφεληθούν».

Η φοίτηση του 22χρονου Ιάκωβου υποστηρίζεται από τον αδελφό του, ο οποίος, εκτός από συνοδός του, είναι και συσπουδαστής του. «Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας σφυγμομετρείται και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ανάπηρα μέλη της», σημειώνει σε επιστολή του ο Παναγιώτης, στην οποία καταγγέλλει «προσκόμματα» και κοινωνική διάκριση στο πρόσωπο του Ιάκωβου. «Ο μεγαλύτερος αδελφός μου, Ιάκωβος, άνθρωπος με αναπηρία, είναι ο πρώτος με σύνδρομο Down στην Ελλάδα, που ολοκλήρωσε γενικό λύκειο και όχι ειδικό, έχοντας παράλληλα πραγματοποιήσει 21 επισκέψεις σε εξειδικευμένο κέντρο των ΗΠΑ για ανάπτυξη εγκεφάλου», αναφέρει στην επιστολή.

Και εξηγεί ότι ο 22χρονος φοίτησε στη Σχολή, όμως «απορρίφθηκε εξαιτίας του αρνητισμού και των προσκομμάτων που προέβαλε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο με αυτόν τον έκνομο τρόπο και μακράν του πολιτισμού που φέρεται να προασπίζεται, στέρησε την ευκαιρία σε έναν ανάπηρο να κάνει την 3μηνη πρακτική του, το καλοκαίρι, σε 5άστερο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, το οποίο, προς τιμήν του, τον επέλεξε με μεγάλη προθυμία και δεκτικότητα».

Οπως λέει ο Παναγιώτης, ο αδελφός του φέτος έκανε ξανά αίτηση και πέτυχε. Παρόλο αυτό, τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Μάλιστα στέκεται ιδιαίτερα σε έναν καθηγητή «ο οποίος καθημερινά εκφράζει τον αρνητισμό και την προκατάληψή του έναντι των ΑμεΑ με εμπαθή τρόπο (…). Εχουμε καταθέσει αλλεπάλληλες αναφορές και καταγγελίες προς το υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων για τα περισσότερα λυπηρά γεγονότα ρατσιστικής και αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς που έχουμε βιώσει».

Η συνέχεια, έτσι όπως την περιγράφει ο Παναγιώτης είναι ακόμη πιο σκληρή: «Τα προβλήματα συνεχίζονται ακούγοντας, προς έκπληξή μας, από το συγκεκριμένο καθηγητή ότι μπορεί πέρυσι ο Ιάκωβος να είχε σύνδρομο Down, όμως φέτος έχει δυσλεξία και με βάση αυτό θα αξιολογηθεί, παρ’ όλο που έχουμε καταθέσει σχετικές γνωματεύσεις που καθορίζουν επακριβώς και με σαφήνεια τον τρόπο φοίτησης και αξιολόγησής του. Επίσης, έχει ειπωθεί από τον ίδιο ως άνω καθηγητή ότι αν αποφοιτήσει ο Ιάκωβος από τη Σχολή, θα υποβαθμιστεί το κύρος της και κάποια υπηρεσιακή υπάλληλος αρμόδια στην Τουριστική Εκπαίδευση διεύρυνε την ως άνω συμπεριφορά ότι «αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μαζευτούν όλα τα Down της Ελλάδας στη συγκεκριμένη Σχολή».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – e-typos.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.