Σανίδες made in Γλυφάδα (με σήμα την παντόφλα)




O Δημήτρης ζει για το επόμενο κύμα, και κατασκευάζει 100% χειροποίητες πανέμορφες σανίδες στην Γλυφάδα . Αφού έμαθε την τέχνη του surf shaping στην Αμερική, ο Δημήτρης ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή 100% χειροποίητων σανίδων…

H ζωή του 29χρονου Δημήτρη Στρατή είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις σανίδες και στα sports.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια θα τον βρεις όπου χιονίζει, όπου βγάζει κύμα, και όπου έχει ράμπες για skate και flat bmx, στο οποίο μάλιστα μετράει προκρίσεις σε πρωταθλήματα διεθνούς βεληνεκούς. Εκτός όμως από χόμπι, τα σανιδο-αθλήματα αποτελούν για τον Δημήτρη βασική δημιουργική έμπνευση μιας που τα τελευταία χρόνια – και αφού έμαθε την τέχνη του surf shaping στην Αμερική- ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή χειροποίητων σανίδων μέσα από την δική του DeMadeira Boards που μετράει ήδη δύο χρόνια ζωής.

Τον επισκεφθήκαμε στο εργαστήριο του στην Άνω Γλυφάδα όπου τον είδαμε επί το έργο, μάθαμε τι είναι το skimboard, το εντελώς περίεργο στα μάτια μας Indoboard, ότι το surf δεν είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό άθλημα, και ένα σωρό ακόμα πραγματάκια που μας έκαναν να ανυπομονούμε ήδη για το επόμενο καλοκαίρι. Αν και η Ελλάδα θεωρητικά δεν έχει τις προδιαγραφές για surf, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται. Όλα τα μέρη που ενδείκνυνται για surf σφύζουν από ζωή χειμώνα καλοκαίρι, και το επίπεδο των αναβατών έχει εκτοξευτεί.

1
Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO

Δημήτρη, τι background έχεις με τα σανιδο-αθλήματα, και με τα street αθλήματα γενικότερα;

Η δραστηριότητά μου στα street αθλήματα μετράει πάνω από μια δεκαπενταετία. Ξεκίνησα να ασχολούμαι δειλά δειλά σαν έφηβος με το flat bmx, και τελικά λίγα χρόνια αργότερα κατάφερα να προκριθώ δύο φορές σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Σταδιακά η αγάπη μου για τα extreme sports με έφερε κοντά στο snowboard και το surf τα οποία είναι πλέον αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μου.

Πώς όμως ήρθες πιο κοντά στο surf; Πώς άρχισαν όλα;

Ένα καλοκαίρι βρήκα πεταμένη μια παλιά σανίδα του windsurf και αμέσως την έβαλα στο νερό για να παίξουμε με τα κύματα. Αυτό ήταν αρκετό για να αγοράσω την πρώτη μου πραγματική σανίδα, το 2000. Έγινα θαμώνας της Βουλιαγμένης κάθε φορά που έβγαζε κύμα με νοτιά, εκμεταλλεύτηκα όλα τα καλοκαίρια στο χωριό -όπου το κύμα είναι πολύ αξιόλογο- και γενικότερα άρχισα να κάνω όνειρα και σχέδια που αφορούσαν αποκλειστικά το surf. Η εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη.

"Οι σανίδες μου απευθύνονται σε αναβάτες όλων των ηλικιών και επιπέδων. Προς το παρόν το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την Ελλάδα, και δόξα το θεό είναι υπέρ αρκετό. " Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO"
«Οι σανίδες μου απευθύνονται σε αναβάτες όλων των ηλικιών και επιπέδων. Προς το παρόν το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την Ελλάδα, και δόξα το θεό είναι υπέρ αρκετό.
» Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO»
Όλα τα κομμάτια είναι 100% χειροποίητα, και τα υλικά (ξύλο, fiberglass και epoxy) τα προμηθεύομαι από μικρές αθηναϊκές επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο υλικό όμως είναι το μεράκι και η αγάπη. Αυτά δεν αγοράζονται από πουθενά." Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO
Όλα τα κομμάτια είναι 100% χειροποίητα, και τα υλικά (ξύλο, fiberglass και epoxy) τα προμηθεύομαι από μικρές αθηναϊκές επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο υλικό όμως είναι το μεράκι και η αγάπη. Αυτά δεν αγοράζονται από πουθενά.»
Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO

Εξέλιξη η οποία αφορά πλέον και στην κατασκευή σανίδων.Πότε και πώς προέκυψαν οι πρώτοι πειραματισμοί με την κατασκευή τους;

Έχω αγάπη και μεγάλο μεράκι για τα μαστορικά και τις κατασκευές γενικότερα. Έτσι, ξεκίνησα αρχικά να κατασκευάζω σανίδες σε σχήματα και designs που ταίριαζαν στην δική μου ιδιοσυγκρασία και να τις χαρίζω σε κοντινούς φίλους. Στην αρχή κατασκεύαζα αποκλειστικά longboard skates, skimboards και indoboards. Η ιδέα της επαγγελματικής ενασχόλησης και της δημιουργίας μιας δικής μου σειράς σανιδιών για surf δεν με άφηνε σε ησυχία. Άρχισα να αναζητώ τα κατάλληλα υλικά, επεξεργαζόμουν μέρα νύχτα τους τρόπους υλοποίησης, παρακολούθησα σεμινάρια για surf shaping στην Αμερική, και αφού θεώρησα ότι είμαι έτοιμος κι έχω πλέον την κατάλληλη πείρα αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

«Η DeMadeira είναι αγάπη και αφοσίωση. Πάθος, όνειρο ζωής, δημιουργία και συλλογή εμπειριών. Είναι η χαρά που δίνεις με ένα ολοκαίνουριο σανίδι σε εκείνους που σε εμπιστεύτηκαν. «
Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO

Μίλησε μας για την DeMadeira Boards. Πότε ξεκίνησε, και τι ακριβώς κάνετε εκεί σήμερα;

Η DeMadeira είναι αγάπη και αφοσίωση. Πάθος, όνειρο ζωής, δημιουργία και συλλογή εμπειριών. Είναι η χαρά που δίνεις με ένα ολοκαίνουριο σανίδι σε εκείνους που σε εμπιστεύτηκαν. Στα πορτογαλικά σημαίνει ξύλινα σανίδια, και η λέξη είναι πολύ κοντά και με την ελληνική “μαδέρια”. Όλα ξεκίνησαν σε ένα ταξίδι για surf, στην Πορτογαλία, πριν από δύο περίπου χρόνια. Πολύ γρήγορα στήσαμε το λογότυπο, τα πρώτα graffs, και το εργαστήριο-δραστήριο. Σήμερα κατασκευάζουμε τέσσερις κατηγορίες σανιδιών:

Longboards: Μια κατηγορία σανίδων αποκλειστικά για «κατεβασιές» σε μεγάλες κατηφόρες και ασφάλτινες διαδρομές.

Skimboards: Ένα υποκατάστατο του surf με το οποίο κάνεις τις ίδιες κινήσεις, με την διαφορά ότι παίζεις στα απόνερα του κύματος.

Indoboards (αυτό με το στρογγυλό από κάτω): Για εξάσκηση της ισορροπίας και γενικότερα της καλής φυσικής κατάστασης,

Surf: Η κλασική σανίδα του surf που χωρίζεται στις κατηγορίες shortboard, longboard,και minimalibu,ανάλογα με το επίπεδο και το style του κάθε αναβάτη. Άλλα όποιο είδος σανιδιού και να έχεις ο σκοπός είναι πάντα ένας. Να πάρεις το καλύτερο κύμα την κατάλληλη στιγμή. Αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατασκευή είμαι εγώ, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο βήμα. Αν κάποιος θέλει ένα χειροποίητο σχέδιο πάνω στο σανίδι υπάρχουν σπουδαίοι φίλοι καλλιτέχνες που το αναλαμβάνουν, όπως ο Σωτήρης (Fen), ο Θάνος, ο Αrgi, ο Jemal, ο Sinke, η Οlor a limon, Ο Δαμιανός και Ο Τsarli.

Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO Φωτο: Πάρις Tαβιτιάν/LIFO
 Πάρις Tαβιτιάν/LIFO

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μιας σανίδας;

Όλα τα κομμάτια είναι 100% χειροποίητα, και τα υλικά (ξύλο, fiberglass και epoxy) τα προμηθεύομαι από μικρές αθηναϊκές επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο υλικό όμως είναι το μεράκι και η αγάπη για αυτό που κάνεις. Αυτά δεν αγοράζονται από πουθενά.

Μπορείς να μας «ξεναγήσεις» βήμα προς βήμα στην κατασκευή;

Aγοράζω τον αφρό, αποφασίζω το σχήμα που θα δώσω στο σανίδι (ανάλογα με το επίπεδο του κάθε αναβάτη και με το μέρος που συνηθίζει να surfάρει), ξεκινάω να τρίβω αναδεικνύοντας σιγά σιγά το σχήμα, και σχεδιάζω τα graffs σε περίπτωση που έχουν ζητηθεί. Έπειτα περνάω τις κόλες (το γνωστό γκλασάρισμα στη γλώσσα του surf), και τέλος βάζω και τις θήκες για τα φοινάκια.

«Το surf δεν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό χόμπι. Και κυρίως δεν είναι χόμπι μόνο για τις μέρες που έχει κύμα. Πρέπει να κρατάς το σώμα και το μυαλό σου σε φόρμα περιμένοντάς το, να κολυμπάς συχνά, να κάνεις εξάσκηση με το σανίδι σου ακόμα και στην άπνοια, να εξασκείς την ισορροπία σου με σανίδες indoboards.»

Και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας;

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να σε εμπιστευτεί ο πελάτης και να ακούσει αυτά που έχεις να του προτείνεις. Απο κει και πέρα, χωρίς απρόοπτα και ξαφνικούς νοτιάδες στη Βουλιαγμένη (αστειεύομαι) ένα σανίδι μπορεί να είναι έτοιμο σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πού θα έλεγες ότι απευθύνονται οι σανίδες σου; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος περιορισμός. Οι σανίδες μου απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε αναβάτες όλων των επιπέδων. Προς το παρόν το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την Ελλάδα, και δόξα το θεό είναι υπέρ αρκετό.

«Έχει πλέον αρχίσει να μπαίνει στη φιλοσοφία μας η surf κουλτούρα, και όλα δείχνουν πως ευτυχώς δεν πρόκειται για μια εφήμερη μόδα. Ναι, υπάρχει και αξίζει να υπάρχει μέλλον στο surf στην Ελλάδα.»

Άρα υπάρχει τάση προς το surf στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έτσι;

Αν και η χώρα μας θεωρητικά δεν έχει τις προδιαγραφές για κύματα surf, τα τελευταία χρόνια έχει όντως παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται. Όλα τα μέρη στην Ελλάδα που ενδείκνυνται για surf σφύζουν από ζωή κάθε φορά που η μέρα είναι κατάλληλη, είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, και το επίπεδο των αναβατών έχει εκτοξευτεί. Πολλοί απ” αυτούς πλέον συναγωνίζονται και αναβάτες του εξωτερικού. Έχει πλέον αρχίσει να μπαίνει στη φιλοσοφία μας η surf κουλτούρα, και όλα δείχνουν πως ευτυχώς δεν πρόκειται για μια εφήμερη μόδα. Είναι ωραίο να περιμένεις με μεγάλη προσμονή την ημέρα που θα »βγάλει» κύμα, να σε κατακλύζει μια τεράστια χαρά από ένα κύμα που μόλις καβάλησες με επιτυχία, να συζητάς με τους φίλους σου και να μοιράζεσαι τις εμπειρίες και τα όνειρα σου. Ναι, υπάρχει και αξίζει να υπάρχει μέλλον στο surf στην Ελλάδα.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το surf είναι ένα καλοκαιρινό χόμπι. Δεν είναι έτσι;

Όχι το surf δεν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό χόμπι. Και κυρίως δεν είναι χόμπι μόνο για τις μέρες που έχει κύμα. Πρέπει να κρατάς το σώμα και το μυαλό σου σε φόρμα για να περιμένεις την ημέρα με το κύμα. Πρέπει να κολυμπάς συχνά, να κάνεις εξάσκηση με το σανίδι σου ακόμα και στην άπνοια, να βάζεις τον επόμενο σου στόχο, και να εξασκείς την ισορροπία σου με σανίδες indoboards.

Καλύτερο μέρος που έχεις κάνει surf στην Ελλάδα;

Τι να πρωτοδιαλέξεις.. Αν έκανα μια λίστα σίγουρα στην κορυφή της θα ήταν το μέρος μπροστά στο εξοχικό μου σπίτι, στα Μεσάγγαλα Ν.Πιερίας. Έχω στην κυριολεξία ένα secret spot μπροστά στα πόδια μου. Σημασία όμως δεν έχει το πού αλλά το πότε. Συνεχίστε το ψάξιμο, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη με καλό κύμα στην Ελλάδα. Και στο εξωτερικό; Στην Χαβάη. Χάρη στον φίλο μου τον Γιώργο κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο. Έκανα surf σε κύματα που δεν τα πίστευα, είδα ξεχωριστά μέρη και γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους με τις γνώσεις και τις συμβουλές των οποίων έχτισα την επαγγελματική μου πορεία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.