3,2 εκατ. ευρώ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους για να πουλήσει το Ελληνικό




Στα 3,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αμοιβές των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

 Το ποσό αφορά αμοιβές από τις 12/05/2011 έως και σήμερα και σύμφωνα με έγγραφο του Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πασχάλη Μπουχώρη, αποτελεί ποσοστό 0,35% επί του τιμήματος που θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το έγγραφο παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Β’ Αθήνας κ. Γιάννη Δημαρά και Α΄ Θεσσαλονίκης κ.  Γαβριήλ Αβραμίδη.
Επιπλέον, οι δύο βουλευτές, στηριζόμενοι στην οικονομοτεχνική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), η οποία αποτιμά την αξία του Ελληνικού στα 3 δις ευρώ, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από την προσφορά αγοράς που έχει κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ, ζητούσαν να μάθουν ποιοι είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους;
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Μπουχώρη, ως εκτιμητής επιλέχθηκε η American Appraisal. «Η παρούσα αξία του δικαιώματος επιφανείας για το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού και του δικαιώματος κυριότητας σε ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου επί του συνόλου της έκτασης του Ελληνικού προσδιορίστηκε στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ από τον ανεξάρτητο εκτιμητή», επισημαίνεται.
Η προσφορά της Lamda Development ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 7 δις ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας την περίοδο 2014 – 2031.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε χτες με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό,  εξέφρασε, για μια ακόμα φορά,  την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, για να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην Αεροδρομίου και της παραλίας (σύνολο 6.200 στρεμμάτων), και να μετατραπεί η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. ΤΟ Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει επισημάνει στην σύμβαση  πληθώρα ουσιαστικών -και όχι τυπικών ή τεχνικών- παραβιάσεων, και εκκρεμεί απόφαση στην Ολομέλεια».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.