Για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης




(anokatostokalamaki.wordpress.com)

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ο θεσμός που αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών -είτε οργανωμένων σε συλλογικότητες είτε ως ατόμων- στη διαδικασία κατάρτισης του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης, του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος των δήμων. Παρότι η διαβούλευση προβλέπεται από τον νόμο γνωστό με την επωνυμία “Καλλικράτης”, ο οποίος γενικά στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνιστά μια δημοκρατική λειτουργία συμμετοχικής μορφής, έστω και κατ” επίφαση αφού έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο, ενώ την τελική απόφαση λαμβάνει η πλειοψηφία που διοικεί κάθε δήμο -τεχνητή ελέω πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014, έχουμε να σχολιάσουμε τα παρακάτω:

Η Επιτροπή Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν παρά μία κοροϊδία!
Ο δήμαρχος παρουσίασε μια περίληψη των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των φορέων και ορισμένων δημοτών.
Όμως, οι φορείς και οι δημότες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση δίχως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων και τουΠρογράμματος Δράσης του δήμου, αφού δεν είχαν λάβει καμμία σχετική γραπτή εισήγηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ισότιμος διάλογος και ουσιαστική συμμετοχική δημοκρατία, όταν το ένα από τα δύο μέρη -στην προκειμένη περίπτωση οι εκπρόσωποι του αλιμιώτικου λαού- δεν έχει ιδέα για το περιεχόμενο του Σχεδίου Δράσης και του Προϋπολογισμού.
Τα προεκλογικά λόγια της νέας δημοτικής αρχής περί “συμμετοχής” αποδείχθηκε ότι ήταν μια εξαπάτηση των πολιτών. Η Διαβούλευση έγινε για να πουν ότι έγινε. Η άτυπη συνάντηση του δημάρχου το καλοκαίρι με τους φορείς δεν μπορεί να νοηθεί ως διαβούλευση. Η διαβούλευση είναι μια μακρά διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει ως στόχο την ουσιαστική εμπλοκή των πολιτών στη χάραξη της πολιτικής. Δεν μπορεί να εξαντλείται στο σχήμα “ο πολίτης ζητά, ο δήμαρχος δεσμεύεται ή δεν δεσμεύεται”, ακριβώς επειδή έτσι ο πολίτης παραμένει θεατής των επιλογών της δημοτικής αρχής και αναλόγως της τοποθέτησής του χειροκροτητής ή κριτής της. Αυτή δεν είναι σε καμμία περίπτωση συμμετοχική δημοκρατία.
Ας σημειωθεί ότι ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Δράσης δεν έχουν μπει καν σε οριζόντια ηλεκτρονική διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Δήμου με όλους τους πολίτες της πόλης μας. Οι τελευταίοι, έξω από το θεσμικό πλαίσιο της Διαβούλευσης, για μια ακόμη φορά θα παραμείνουν σε βαθιά άγνοια.

Για ακόμα μία φορά η “επικοινωνιακή” κενότητα κυριάρχησε στο ύφος της νέας δημοτικής αρχής. Η Διαβούλευση έγινε για τυπικούς λόγους και πολύ δύσκολα η νέα διοίκηση θα μας πείσει για το αντίθετο…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.