“Στεκόμαστε ευλαβικά μπροστά στους νεκρούς μας ήρωες του ’40”




(Vasilis Valasopoulos – δήμαρχος Ηλιούπολης)

“Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από τη μεγάλη, την ιστορική ημέρα του ΟΧΙ, που βροντοφώναξε ο Ελληνικός λαός στον βάρβαρο εισβολέα στη ναζιστική Γερμανία.
Η μικρή και στρατιωτικά ανίσχυρη Ελλάδα τόλμησε να πει ΟΧΙ στη ναζιστική Γερμανία την ίδια στιγμή που μεγάλες και ισχυρές χώρες παραδίδονταν αμαχητί και υποδουλώνονταν μέσα σε λίγες ημέρες.
Η μικρή Ελλάδα εναντιώθηκε στη σιδηρόφρακτη Γερμανία, στην πιο άρτια οργανωμένη και εξοπλισμένη στρατιωτική μηχανή της Ευρώπης.
Ο Ελληνικός λαός τόλμησε να πει το ΟΧΙ γιατί είχε να υπερασπιστεί όχι μόνο τα πάτρια εδάφη, αλλά πάνω απ΄αυτά τις ακατάλυτες αξίες του Ελληνισμού.
Είχε να υπερασπιστεί την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ελληνικός λαός εναντιώθηκε σε ό,τι πιο απάνθρωπο και ανατριχιαστικό έχει να επιδείξει η ανθρώπινη ιστορία, στο ναζισμό που εκπροσωπούσε την τυφλή βία, το σκοτάδι, το αίμα, τον απάνθρωπο ρατσισμό.
Και το έκανε με απόλυτη συνείδηση, με πίστη στις πανανθρώπινες αξίες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την οικουμένη.
Με την ηρωική αντίσταση της μικρής Ελλάδας, με την συγκινητική αυτοθυσία των Ελλήνων ανδρών και γυναικών, νέων και παιδιών ακόμα, δείξαμε σ΄όλο τον κόσμο ότι πάνω από τα υλικά αγαθά οφείλoυμε να βάζουμε τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά μας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι η μόνη ίσως χώρα στον κόσμο που γιορτάζει την είσοδό της στον πόλεμο και όχι τη λήξη του πολέμου όπως άλλες χώρες.
Γιορτάζουμε δηλαδή την ικανότητα του έθνους να εξεγείρεται κατά της σκλαβιάς και του φασισμού, να εξεγείρεται για την προάσπιση πανανθρώπινων αγαθών και αξιών.
Η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα γεννήθηκαν και απέκτησαν νόημα εδώ. Σήμερα αποτελούν κοινό τόπο για όλους τους πολιτισμένους λαούς.
Δεν είναι όμως εσαεί κεκτημένα.
Δεν είναι στα απυρόβλητα. Δεν είναι δεδομένα. Απειλούνται καθημερινά από τις δυνάμεις του φόβου και του σκοταδισμού. Γιατί το θηρίο του φασισμού και του ναζισμού πάντα καραδοκεί.
Αυτό το απέδειξε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και η θηριωδία του ναζισμού, που ήρθε για να καλλιεργήσει στην καρδιά των ανθρώπων το ένστικτο του φόβου, το μίσος και όλα αυτά τα απεχθή στοιχεία της ανθρώπινης φύσης που μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε ανθρωπόμορφο τέρας.
Οφείλουμε καθημερινά να δίνουμε τη μάχη μας ενάντια σε ό,τι σιγά-σιγά μας μετατρέπει από ανεξάρτητο σκεπτόμενο και δημοκρατικό άνθρωπο σε ένα άβουλο μέλος μιας αγέλης, ενάντια σε ό, τι μας καλλιεργεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Γι΄αυτό οφείλουμε να επαγρυπνούμε.
Οφείλουμε να μην παραδινόμαστε στην εφησυχασμό του αυτονόητου και του δεδομένου.
Ας μην γελιόμαστε.
Τον ναζισμό, τον πόλεμο τη φρίκη, το ολοκαύτωμα που στιγμάτισε την ανθρωπότητα δεν τα έκανε μόνος του ένας παρανοϊκός δικτάτορας.
Τα πίστεψαν, τα στήριξαν, τα υλοποίησαν εκατομμύρια άνθρωποι, που συμμετείχαν έμπρακτα, που χειροκροτούσαν, που παρασύρθηκαν στη δίνη της δόξας και της δύναμης.

Φίλες και Φίλοι,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας συμπατριώτες του ‘ 40.
Αυτούς που έσπευσαν στη Μάχη και έδωσαν τη ζωή τους τραγουδώντας για την Ελλάδα και την Ελευθερία. Αυτούς για τους οποίους μια Αγγλική εφημερίδα έγραψε :
«Από τώρα και στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».
Τιμούμε τους αγνούς πολεμιστές, τιμούμε την ιστορία μας.
Οφείλουμε όμως να αναλογιστούμε και το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησαν.
Οφείλουμε να αναλογιστούμε πόσο άξιοι απόγονοι αυτών των ηρωικών προγόνων είμαστε.
Οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την πορεία της κοινωνίας μας.
Σήμερα που βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μας δημιουργούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα και φόβο για το αύριο, σήμερα οφείλουμε να είμαστε πιο σταθεροί, πιο αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση του νέο-ναζισμού που σηκώνει και πάλι κεφάλι.
Δεν δικαιούμαστε να ανεχόμαστε, πολύ δε περισσότερο να χειροκροτούμε, ευτυχώς λίγοι από εμάς, τους συνειδητούς οπαδούς των ναζί, τους οπαδούς των εκτελεστών της Ηρώς Κωνσταντοπούλου.
Σήμερα που ο δικαιολογημένος θυμός και η οργή για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας θόλωσαν τη ματιά και κόντυναν τη μνήμη κάποιων συμπολιτών μας που επέτρεψαν την είσοδο του φασισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σήμερα οφείλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να αντιμετωπίσουμε το θηρίο αποτελεσματικά.
Και είναι βέβαιο ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του σκοταδιστικού φασισμού, είναι η γνώση της Ιστορίας, της πραγματικής Ιστορίας.
Χρόνια τώρα την ιστορία μας τη φόρτωσαν με ψέματα.
Είναι καιρός να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Οι δάσκαλοί μας οφείλουν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Να δείξουν τον κακό της ιστορίας με το δάκτυλο τεντωμένο. Οι μαθητές, η νεολαία μας δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια. Δικαιούται να γνωρίζει ότι η ιστορία του ’40 ανήκει στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, που πείνασαν, που πολέμησαν, που σκοτώθηκαν για την πατρίδα, ό,τι και αν αυτό σημαίνει.
Δικαιούνται να μάθουν ότι η πραμάτεια του φασισμού, το μίσος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η βία, το αίμα, η κατάλυση της Ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας, κρύβονται με τέχνη πίσω από ωραίες και μεγάλες λέξεις όπως έθνος και πατρίδα.
Δικαιούνται να μάθουν ότι όπου επικράτησε ο εθνικοσοσιαλισμός συνδέθηκε με αίμα και καταστροφή.
Έτσι θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν αύριο τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους, έτσι θα είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την αρρώστια του φασισμού.
Έτσι θα σταματήσουν οι μαθητές να χασμουριούνται, κουνώντας σημαιάκια, στις εθνικές εορτές και οι ενήλικες να κοιτάνε το ρολόι τους.
Φίλες και Φίλοι,
Στεκόμαστε ευλαβικά μπροστά στους νεκρούς μας ήρωες του ’40.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους μαχητές της Ελευθερίας.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε άξιοι συνεχιστές του αγώνα τους.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο φασισμός δεν θα περάσει.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.