«Πάμε στους πολίτες, δεν περιμένουμε να μας αναζητήσουν»




To παράξενο πράσινο λεωφορείο που έχει παρκάρει απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη εξέχει ελαφρώς από το πεζοδρόμιο. Η κ. Λώρα Παπαϊωάνου, βιβλιοθηκονόμος του Δήμου Ηλιούπολης, παραπονιέται για το τζιπ που βρίσκεται ακριβώς από πίσω παρκαρισμένο εδώ και τέσσερις ημέρες. «Βάλαμε κώνους και ειδοποιήσαμε τη γειτονιά, αλλά δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τον κάτοχο του οχήματος». Το λεωφορείο είναι ζωγραφισμένο από παιδιά της περιοχής και στα πλαϊνά του ενημερώνει τον κόσμο με φαρδιά μεγάλα γράμματα για τη φύση και τον σκοπό του: Κινητή Βιβλιοθήκη! Στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα και παράδοση δημοσίων βιβλιοθηκών σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει ένα λεωφορείο παραγεμισμένο με 1.150 βιβλία για τους θαμώνες των καφενείων και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής, όμως ο πολιτιστικός και αθλητικός οργανισμός του δήμου έχει ένα σοβαρό σκεπτικό πίσω από το εγχείρημα.

«Στην Ηλιούπολη διαθέτουμε μια μεγάλη και καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη με περισσότερους από 25.000 τίτλους μέχρι στιγμής», εξηγεί η διευθύντρια κ. Λευκή Βασιλείου. «Η κινητή βιβλιοθήκη μας βοηθάει να κάνουμε γνωστή στους δημότες μας αυτή την πολύτιμη υπηρεσία, αλλά και να εξυπηρετήσουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να έρχονται συχνά εδώ». Πράγματι, η κινητή βιβλιοθήκη βρίσκεται έξω από το κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, στο οποίο συχνάζουν ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο και κοντά σε σχολεία, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί στους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Από την άνοιξη του 2012 που βγήκε για πρώτη φορά στους δρόμους έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει 150 αναγνώστες, όμως έχει φέρει πολύ περισσότερο κόσμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της οδού Νικομάχου, η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.000 μέλη. «Η Ηλιούπολη είναι ένας απλωμένος δήμος και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση όλων στο κτίριό μας. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να φέρνουμε τους δημότες κοντά στις πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουμε», λέει η κ. Μαρία Καραγκούνη, βιβλιοθηκονόμος.

Οπως έχει γίνει σε πολλούς δήμους της Αττικής, η Ηλιούπολη συγχώνευσε μια σειρά από υπηρεσίες και τις συγκέντρωσε σε ένα κοινό κτιριακό συγκρότημα προκειμένου να αντεπεξέλθει στην οικονομική στενότητα. Ομως η συγκέντρωση ωθεί σε μια νέα αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες. «Οργανώνουμε πολιτιστικές δράσεις με άξονα τη βιβλιοθήκη, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομάδες ανάγνωσης, ομάδες παιδικού βιβλίου και παραμυθιού, δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.ά. Πάμε εμείς στους πολίτες, δεν περιμένουμε να μας αναζητήσουν», εξηγεί η κ. Βασιλείου.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί σήμερα το ΚΕΠ, η γραμματεία των αθλητικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια εικαστικών και θεάτρου, η χορωδία κ.ά. Το τελευταίο απόκτημα που κάνει ιδιαίτερα περήφανους τους παράγοντες του δήμου είναι το media lab, το οποίο αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και περιλαμβάνει αίθουσα υπολογιστών, στούντιο ηχογραφήσεων, χώρο προβολών και χώρους συνεργασίας μικρών ομάδων.

Πρακτικά, στο κτίριο της οδού Νικομάχου εγκαταστάθηκε ένα κοινωνικο-πολιτιστικό κέντρο στο οποίο μπορεί κανείς να περάσει χρόνο διεκπεραιώνοντας εκκρεμότητες, ψυχαγωγούμενος ή λαμβάνοντας μέρος σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Παρόμοια είναι και η λογική της κινητής βιβλιοθήκης: Το ΚΑΠΗ της περιοχής σκέφτεται ήδη δράσεις που την περιλαμβάνουν, όπως βραδιές ανάγνωσης, ενώ αργότερα αναμένεται να πλαισιωθεί από ανοικτές εκδηλώσεις. Μαμάδες που ψάχνουν παιδικά βιβλία, έφηβοι που δεν μπορούν να πηγαίνουν στην άλλη άκρη του δήμου και ηλικιωμένοι που συχνάζουν στο κοινωνικό κέντρο της περιοχής είναι άλλωστε αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από τέτοιες δράσεις.

Έντυπη Καθημερινή  ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.