Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπό διπλή διερεύνηση οι όροι πώλησης του Ελληνικού





Υπό διπλή διερεύνηση βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, με βάση απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Joaquín Almunia σε κοινοβουλευτική ερώτηση του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κρίτονος Αρσένη. Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος, “η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα δημοσιεύματα βάσει των οποίων συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Lamda Development και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τελεί υπό την επιφύλαξη ότι το ελληνικό κράτος θα χορηγήσει άδεια λειτουργίας καζίνου σε εκτάσεις που θα ανήκουν στην εταιρεία Lamda Development”.

Επίσης η Επιτροπή τονίζει την άγνοιά της για τους όρους της συμφωνίας, που θα όφειλαν να γνωστοποιηθούν πριν αυτή υπογραφεί: “Η εν λόγω συμφωνία δεν είχε προηγουμένως τεθεί σε γνώση των υπηρεσιών της Επιτροπής, οι οποίες, στο παρόν στάδιο, δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες για να εκτιμήσουν κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να συνιστά κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Lamda Development. Απαιτείται, ως εκ τούτου, περαιτέρω διερεύνηση του θέματος”.

Η απάντηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες, αφού η Επιτροπή απάντησε σε 2η ερώτηση του κ. Αρσένη, επισημαίνοντας την άγνοιά της για τις “παράνομες φοροαπαλλαγές που δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση στον αγοραστή με την αγορά της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά”, σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρσένης είχε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτημα σχετικά με το άρθρο 42 του νόμου 3943/2011, με το οποίο ο αγοραστής απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής είχε θέσει ζήτημα αδιαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής του αγοραστή, αλλαγής των όρων του διαγωνισμού και παραβίασης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2004/18 ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Joaquín Almunia είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει το αναφερόμενο μέτρο φορολογικής απαλλαγής και ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να παράσχει διευκρινήσεις επί του θέματος, προκειμένου να διερευνηθούν παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.