Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους για την προστασία ευπαθών ατόμων σε συνθήκες καύσωνα
Για την προστασία των ευπαθών ομάδων στις συνθήκες καύσωνα, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους προσβάσιμους σε όσους έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα διατίθεται το κτίριο του ΚΑΠΗ Δημοτικής ενότητας Βάρης που βρίσκεται στην οδό Τερψιχόρης 4.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης ευπαθών ομάδων, θα διατεθούν επίσης το κτίριο του ΚΑΠΗ Δημοτικής ενότητας Βούλας που βρίσκεται στην οδό Ζεφύρου 2 κτίριο (Γ), καθώς και το κτίριο του Ξενώνα Βουλιαγμένης που βρίσκεται στην οδό Λητούς 20.
Οι χώροι αυτοί θα είναι προσβάσιμοι και θα φιλοξενούν προσωρινά ευπαθή άτομα μόνο κατά την συγκεκριμένη εποχή.

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για την προληπτική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης προτείνει την ακόλουθη δέσμη μέτρων:
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
– Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
– Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος, επιβάλλεται, με υλικό που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
– Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
– Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
– Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό, ως προστατευτικά μέτρα.
– Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός των λιπαρών.
– Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνίσταται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
– Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.
– Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κτλ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους, για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών.
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας
– Μεταφέρουμε το θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα, αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τους περίεργους που συγκεντρώνονται, για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
– Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι)
– Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
– Βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
– Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
– Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία και αν μπορεί να πιεί, του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού, για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του, εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
– Αν η κατάστασή του είναι πολύ βαριά, πρέπει να κληθεί επειγόντως ιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.