Τα Ελευσίνια μυστήρια και η μυστήρια παρέα των Imaginistes…




 

eleusina1

(Γράφει η Alexandra del Lago – imaginistes.com)

Σάββατο πρωί. Το ραντεβού είναι για τις 10:00 π.μ., μετά το Δαφνί σε ένα αλσύλλιο. Αλί σε αυτούς που θα ξενύχταγαν την Παρασκευή, όπως εγώ, που έφτασα μισοξύπνια, μισοκοιμισμένη. Πέντε αυτοκίνητα και έντεκα άνθρωποι στο μέτρημα.

Πρώτη στάση, λοιπόν, στο Δαφνί για την απαραίτητη επιμόρφωση. Ο Γ. ο «ξεναγός» μας, έπρεπε με άκρα μυστικότητα να μας μυήσει στον ξεχασμένο κόσμο των Ελευσινίων μυστηρίων, πριν να φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί, το προσωπικό φύλαξης υπήρχε φόβος να μας την «πέσει», επειδή δεν επιτρέπεται η ξενάγηση από μη επίσημο ξεναγό. Τρίχες!!! λέω εγώ, αλλά τέλος πάντων το προσπερνάω για να σας πω παρακάτω την ιστορία…

eleusina3

Ο Γ. που έχει καταβροχθίσει τόμους και τόμους για το θέμα και ξέρει ότι έχει γραφτεί σε Ελληνικά ή σε ξένα βιβλία και ακόμα παραπάνω… δεν ξέρει τι να μας πρωτοαναφέρει. Και ενώ η μέρα είναι λίγο βροχερή και είμαστε συνεχώς υπό την απειλή της, με το κρύο του Μάρτη ολίγον τσουχτερό, παραμένουμε στο αλσύλλιο μαγεμένοι, για μιάμιση ώρα.

Η ιστορία των Ελευσινίων μυστηρίων σε καθηλώνει. Ο Γ. κινείται μέσα στους αιώνες οριζοντίως και καθέτως με μαεστρία, ενώνει πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί ή φαίνονταν ασύνδετα, ξεδιαλύνει ασάφειες που έχουμε όλοι, χρησιμοποιεί με ευκολία όρους ιστορικούς, αρχαιολογικούς, γλωσσολογικούς, παράδοσης, θρησκείας, μυθολογίας και με ένα μαγικό τρόπο μας παίρνει από το χέρι για να μας πάει μια βόλτα στα Ελευσίνια μυστήρια και τα μυστικά που κρύβουν με επιμονή τόσους αιώνες.

eleusina4

Από εκεί, φεύγουμε με πρώτη στάση λίγο πριν από τη γέφυρα του Σχιστού, στο ιερό της Αφροδίτης, ένα χώρο αρχαιολογικό, παρατημένο, περιφραγμένο και κλειδωμένο. Έχω περάσει άπειρες φορές από εκεί και πρώτη φορά σταματάω, ακριβώς όπως τότε σταματούσε και η πομπή των ανθρώπων που συμμετείχαν στα μυστήρια. Βλέπω το χώρο και σκέφτομαι, τι δύναμη έχει η συλλογική μας μνήμη ως Έλληνες, που σχεδόν 16 αιώνες μετά την παύση των Ελευσινίων μυστηρίων, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί και να τοποθετούν κορδέλες επάνω στα κάγκελα για να έχουν τύχη ή κάτι άλλο που επιθυμούν; Μπροστά σε αυτή την πράξη ενός ανθρώπου απέναντι στον «παλιό Θεό» των προγόνων μας, εντυπωσιάζομαι.

Η επόμενη στάση -και λόγω του καιρού- είναι ο κυρίως αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο κόσμια, παρότι κανείς στέκει ανήμπορος να συνθέσει την αίγλη του χώρου από τα ερείπια που κείνται μπροστά του, και ειδικά αν βρεθεί μόνος του και ανύποπτος, οπότε και λίγα θα καταλάβει. Αν τον ξεναγήσει όμως ο Γ. τότε η όλη εμπειρία, παρ’ όλη την παρακμή του χώρου, είναι εντυπωσιακή.

eleusina15

Δεξιά λοιπόν στην είσοδο θα δείτε τον «κακομοίρη» τον Μάρκο Αυρήλιο με κακοποιημένη την πρόσοψή του και ξανακολλημένο το κεφάλι του, που έπεσε θύμα των «πράων» Χριστιανών, που προσπάθησαν με βαριοπούλες να ισοπεδώσουν τα πάντα το 396, όταν ο βασιλιάς των Γότθων Αλάριχος (παντού υπάρχει ένας Γερμανός!), συνοδευόμενος από Χριστιανούς ιερείς και μοναχούς, κατέστρεψε το ιερό της Ελευσίνας και θανάτωσε όλο το ιερατείο.

Ανεβαίνοντας παραπάνω βλέπουμε τη σπηλιά που έχουν «τσιμεντώσει» και κλείσει τις διόδους της για την κάτω αίθουσα, που υποτίθεται πως υπάρχει, αλλά δεν επιτρέπεται κανείς να μπει. Πάνω όμως από τη σπηλιά, εντελώς οφθαλμοφανές, υπάρχει μια εκκλησία με το καμπαναριό της και επειδή από μόνη της δεν έφτασε για να «εξαγνίσει» και να «αποσυμφορήσει» την ενέργεια του χώρου, χτίσανε και ρολόι στο πουθενά… Ύποπτα πράγματα… αλλιώς πως να εξηγήσεις αυτή την ανάγκη για ένα ρολόι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

eleusina14

Πολλά τα σημεία και το ενδιαφέρον τους στον ευρύτερο χώρο και στο μουσείο, με την Καρυάτιδα στο κέντρο του να μαγνητίζει το βλέμμα. Ο φίλος Γ. είχε να μας πει για τα πάντα, με υπομονή. Μια κινητή βιβλιοθήκη με γνώσεις από διάφορες πηγές και διαφορετικούς τομείς επιστήμης να περιπλέκονται.

Η ιστορία των Ελευσινίων μυστηρίων κράτησε πάνω από 1.000 χρόνια και ήταν η πιο περίλαμπρη γιορτή των προγόνων μας. Αυτό από μόνο του αξίζει τον κόπο της προσοχής μας. Είναι από τις πιο μυστήριες υποθέσεις στον κόσμο, εξαιτίας του ότι υπήρχε άκρα μυστικότητα από αυτούς που συμμετείχαν. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις αλλά και πολλά γεγονότα ιστορικά και αναφορές, όπου κάποιος μπορεί να ανατρέξει και να μάθει για τα Ελευσίνια μυστήρια.

eleusina6 eleusina12 eleusina5

eleusina8 eleusina10 eleusina7

Το μόνο αναμφισβήτητο γεγονός, είναι ότι η παρέα των Imaginistes των πέντε αυτοκινήτων και των έντεκα ατόμων, εκείνο το Σάββατο πέρασε διαφορετικά και έντονα μια εμπειρία, μόλις 23 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Για όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν εκεί, οι Imaginistes θα κρατήσουν άκρα μυστικότητα, σε ένδειξη σεβασμού για τα Ελευσίνια Μυστήρια των ένδοξων προγόνων μας, τη θεά Δήμητρα, την κόρη της Περσεφόνη αλλά και τον Άδη που παραφυλάει εκεί…

eleusina2 eleusina17 eleusina16

Γιατί όπως είπε και ο Ορφέας:
«Θα μιλήσω σε όσους είναι θεμιτό, στους βέβηλους κλείστε τις θύρες και ασφαλίστε τους θεσμούς των δικαίων, γιατί θείος νόμος σε όλα επιβάλλεται….».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.