Τα προβλήματα των παιδικών σταθμών του δήμου Γλυφάδας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ταύτιση απόψεων στη συνάντηση της Δημοτικής Κίνησης «Ανατροπή στη Γλυφάδα- Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών.

Αναγκαιότητα μόνιμης και σταθερής εργασίας του προσωπικού των παιδικών σταθμών.

Απαίτηση για δημιουργία και βελτίωση των αναγκαίων υποδομών.

Στα πλαίσια ενημέρωσης των Δημοτικών Παρατάξεων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28/02/14 στα γραφεία της Δημοτικής μας Κίνησης,  σε πολύ ζεστό κλίμα αλλά κάτω από την πίεση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Δήμου Γλυφάδας: Ανδρέα Χασάπη και Κατερίνα Φανουράκη Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα, και αντιπροσωπείας της Δημοτικής μας Κίνησης αποτελούμενη από: τον υπ. Δήμαρχο Τάσο Ταστάνη, τον δάσκαλο Ηλία Λάντζο, τον ψυχολόγο Σταύρο Γρανούζη, τον καθηγητή ξένων γλωσσών Νίκο Μαγκαφώση και τα μέλη της επιτροπής προγράμματος Στέλιο Πλιάκη και Γιώργο Κλωνάρη.

Από τη μεριά του Συλλόγου, εκτέθηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών όπως:

  • Το γεγονός ότι την χρονιά που διανύουμε, έγιναν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας περίπου τα μισά παιδιά από όσα κατατέθηκαν αιτήσεις, μένοντας εκτός των δημοτικών δομών περίπου 500 νήπια.
  • Η λειτουργία των παιδικών σταθμών, ξεκίνησε με 23 ημέρες καθυστέρηση στις 23 Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας  μεγάλα προβλήματα  στους γονείς, που είτε και οι δυο εργάζονται είτε είναι άνεργοι που αναζητούν εργασία.
  • Όμως τα προβλήματα επανήλθαν λόγω της καταστροφικής- εγκληματικής ανά 2/μηνο αλλαγής του προσωπικού και κυρίως των παιδαγωγών. Η απαράδεκτη ρύθμιση 2μηνων συμβάσεων, άφησε τους παιδικούς σταθμούς τέλος Νοέμβρη χωρίς προσωπικό! Μετά τη λήξη της σύμβασης των «διμηνιτών» και με εθελοντική εργασία είχαμε για 2 ½ εβδομάδες το τραγελαφικό φαινόμενο της εκ περιτροπής φύλαξης των παιδιών (κάτι σαν μονά ζυγά, μια και τα μισά παιδιά πήγαιναν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και τα άλλα Πέμπτη, Παρασκευή και την άλλη βδομάδα ανάποδα) κάτι που ομαλοποιήθηκε μόλις το Γενάρη. Επιπροσθέτως δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση των γονέων ώστε να προετοιμάσουν τα μικρά παιδιά για την επερχόμενη αλλαγή σε αυτή τη βαθμίδα φροντίδας μικρών παιδιών που τραυματικά προσλαμβάνουν τον αποχωρισμό τους από τη δασκάλα με αίσθημα απώλειας.
  • Ευθύνες καταλογίσθηκαν και στο Υπουργείο Εσωτερικών που καθυστέρησε και αυτό σημαντικά την έγκριση των 2/μηνων!!! συμβάσεων με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε ομηρεία οι οικογένειες που αιτούνταν τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών.
  • Μας επισημάνθηκε ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με το μισό από το απαραίτητο προσωπικό (42-45 εργαζόμενοι για 500 νήπια). Η μη ακριβής προσέγγιση στον αριθμό των απασχολούμενων γίνεται, διότι οι υπεύθυνοι του δήμου απαξιώνουν να δώσουν τα ακριβή στοιχεία, και στο Σύλλογο αλλά και στη δημοτική μας παράταξη, παρότι  έχει υποβληθεί σχετική  αίτηση από τον Δημοτικό μας Σύμβουλο Τ. Ταστάνη.
  • Το γεγονός της καταστρατήγησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών με ειδικευμένο και όχι ειδικευόμενο προσωπικό συγκεκριμένου ιδιωτικού ΙΕΚ.

Από την πλευρά του Συλλόγου,  μας κατατέθηκαν οι θέσεις του :

  1. Για μόνιμο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, για παιδαγωγικούς λόγους, ή τουλάχιστον με σύμβαση όχι μικρότερη των 11μηνών .
  2. Άμεση βελτίωση των εγκαταστάσεων πρωτίστως του Γ’ Παιδικού Σταθμού της οδού Ψηλορείτου, της Ε. Βενιζέλου και Αγ. Τριάδας.
  3. Δημιουργία δομών που να καλύπτουν το σύνολο των όλο και αυξανόμενων αιτήσεων.
  4. Η δικαιοδοσία της λειτουργίας των παιδικών σταθμών να περιέλθει στο υπ. Παιδείας και όχι στο υπ. Εσωτερικών προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στην προσχολική αγωγή.

Η ταύτιση απόψεων με την Δημοτική μας Κίνηση, κατέληξε στη λήψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς τον Απρίλιο κρίνεται η κατάσταση και το καθεστώς λειτουργίας  για την επόμενη σχολική χρονιά, και θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ- Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» θα καταθέσει άμεσα νέα ερώτηση για το θέμα στο Δ.Σ.  και θα ζητήσει την άμεση συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το υπόμνημα του συλλόγου.

Τονίστηκε η από πάσης άποψης (παιδαγωγικής, εργασιακών σχέσεων) αναγκαιότητα μόνιμης και σταθερής εργασίας του προσωπικού των παιδικών σταθμών.

   Επίσης η Δημοτική μας κίνηση εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση προς τους γονείς των παιδιών των Δημοτικών σταθμών καθώς και αυτών που βρίσκονται εκτός Δημοτικών παιδικών σταθμών, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και αγωνιστικής διάθεσης της Δημοτικής αρχής, να τεθούν τα ζωτικά θέματα των κατοίκων σε προτεραιότητα.

Για τους παιδικούς σταθμούς απαιτείται αγωνιστικά να διεκδικήσουμε:

  • Την ΑΜΕΣΗ στελέχωση των παιδικών σταθμών με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και παιδαγωγικά σωστή λειτουργίας τους. Μόνο έτσι θα σταματήσει η κοροϊδία και η εκμετάλλευση τόσο των εργαζομένων με τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις εργασίας (δίμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις ή με μπλοκάκι κ.λ.π.) στους παιδικούς σταθμούς όσο και η ομηρεία των γονέων των παιδιών.
  •  Την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους.
  • Το δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα παιδιά των κατοίκων της πόλης μας που επιθυμούν την εισαγωγή τους στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων – ανέργων ή μη νομιμοποιημένων και αλλοδαπών γονέων.
  • Την εγκατάσταση των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως φαγητό κ.λ.π.
  • Τη συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

 

http://www.anatropistiglyfada.com/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ        

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.