Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση των εγκληματιών με τα καλάσνικοφ που λυμαίνονται την Αττική
dolofonia80geitoniamou

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010, οπότε ξεκίνησε η στατιστική καταγραφή των ληστειών από την Αστυνομία, στην Αττική σημειώθηκαν 268 περιστατικά από τα οποία εξιχνιάστηκαν μόλις τα 55.

Το 2010 οι εισβολές στην επικράτεια από συμμορίες ληστών ήταν 432, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 115. Το 2011 σημειώθηκε εκτίναξη των περιστατικών, αγγίζοντας τα 605.

Στο στόχαστρο των ληστών εκτός από πολυτελείς κατοικίες βρίσκονται πλέον και απλά διαμερίσματα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται το φαινόμενο οι ληστές με τα καλάσνικοφ εκτός από πλιάτσικο να δέρνουν και να βιάζουν γυναίκες ακόμα και μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το 2012 η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο: βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., οι συμμορίες εισβάλλουν σε 794 σπίτια -εξιχνιάζονται μόλις 170 υποθέσεις-, ενώ σε όλη τη χώρα ο αριθμός εκτοξεύεται στις 1.191 με τις 398 εξ αυτών να εξιχνιάζονται.

Η Αστυνομία εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια τέτοιων περιστατικών. Εξαρθρώνονται μάλιστα σπείρες προερχόμενες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία και η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Έτσι, το 2013 οι επιθέσεις στην Αττική μειώνονται σε 610, με τις 117 να εξιχνιάζονται, ενώ σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 946 με 290 να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις αρχές.

Οι πέντε συμμορίες με το σημαντικότερο πεδίο δράσης

-Η συμμορία που χτυπά ηλικιωμένους με χώρο δράσης τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής έως την Πεντέλη, τη Φιλοθέη και το Ψυχικό. Μέλη της είναι αλλοδαποί από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με κύρια χαρακτηριστικά δράσης την παρακολούθηση σπιτιών χωρίς συναγερμό, στα οποία διαμένουν ηλικιωμένοι με ακριβά αυτοκίνητα.

-Η συμμορία των ληστών με τα μαχαίρια. Μέλη της είναι τέσσερις Γεωργιανοί, οι οποίοι βασανίζουν τα θύματα χωρίς οίκτο για να αρπάξουν ό,τι μπορούν. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη πρόσφατα.

-Η συμμορία των Αλβανών με πεδίο δράσης σε Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα. Αποτελείται από κακοποιούς, κυρίως αλβανικής καταγωγής. Δρουν όπως περίπου οι Γεωργιανοί με τη διαφορά ότι καταστρώνουν λεπτομερή σχέδια δράσης και η λεία τους ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ.

-Η συμμορία που στήνει καρτέρι. Μέλη της είναι αλλοδαποί από Ανατολική Ευρώπη και Ασία με κύριο τρόπο δράσης το καρτέρι έξω από σπίτια. Συγκεκριμένα, περιμένουν τα θύματά τους να μπουν στο σπίτι τους για να τους ορμήσουν και να εισβάλουν κι εκείνοι. Αρπάζουν ό,τι βρουν και διαφεύγουν με τα αυτοκίνητα των θυμάτων.

– Η συμμορία των Σοβιετικών, η οποία δρα σε ερημικές κατοικίες από Βουλιαγμένη έως Βάρκιζα και Λαγονήσι. Προέρχονται κυρίως από την πρώην ΕΣΣΔ και επιτίθενται στα θύματα με την απειλή καλάσνικοφ χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

(matrix24.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.