Ο Νίκος Κούνδουρος στον Άγιο Δημήτριο




Προβολές ταινιών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης >Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 • Ώρα 20:00 • Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”

Ο Δράκος

Υπόθεση

Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος ετοιμάζεται να περάσει μόνος τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς ,όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει μ’ έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος». Λόγω της παρεξήγησης, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ. Μες στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, μία συμμορία του υποκόσμου τον αντιμετωπίζει ως τον γνήσιο Δράκο και μία χορεύτρια του καμπαρέ τον συμπαθεί. Σταδιακά ,ταυτίζεται με τον καινούργιο του ρόλο, και η επιθυμία του να δραπετεύσει απ’ την γκρίζα του ζωή και να γίνει «κάποιος» τον ωθεί στο να ηγηθεί μιας ληστείας αρχαιοτήτων. Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, ο Δράκος βρίσκει τραγικό τέλος.

Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Κούνδουρος
Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη…
Ο Νίκος Κούνδουρος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από τον νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Ακολούθησαν “Οι παράνομοι” (1958), “Το ποτάμι” (1959), “Μικρές Αφροδίτες” (1963), “Το πρόσωπο της Μέδουσας” (1967), “Τα τραγούδια της φωτιάς” (1974), “1922” (1978) κ.ά
Ο Ν. Κούνδουρος έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967. Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” καθώς και για τη ταινία του “Το ποτάμι” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Ειδικότερα για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η δε ταινία του “Ο Δράκος” χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ΄ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου.

Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” καθώς και για τη ταινία του “Το ποτάμι” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Ειδικότερα για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η δε ταινία του “Ο Δράκος” χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960.

 • Ηθοποιοί
Ντίνος Ηλιόπουλος
Μαργαρίτα Παπαγεωργίου
Γιάννης Αργύρης
Θανάσης Βέγγος
Στέφανος Στρατηγός
Ανέστης Βλάχος
Ανδρέας Ντούζος
Γιάννης Παπαδόπουλος
Θόδωρος Ανδριακόπουλος
Μαρίκα Λεκάκη
Φρίξος Νάσου
Κώστας Σταυρινουδάκης
Μανώλης Βλαχάκης
Ζιζή Βιοπούλου
Κάση Τζάνετ
Ζαννίνο
Νίκος Τσαχιρίδης
Αλέκος Τζανετάκος
Γιάννης Λογύρης
Κώστας Σπαγγόπουλος

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.