Ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου για την επιχειρηματικότητα




Δελτίο Τύπου:

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιχειρηματικότητα των νέων ήταν ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη μέγιστης εκμετάλλευσης του πλαισίου από νέους μηχανισμούς στήριξης της νεολαίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά στην Ελλάδα όπου η ανεργία, και ιδίως των νέων, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ευκαιρίες για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων όπως δήλωσε ο κ. Παπανικολάου. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητο πέραν των δράσεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει δικές της πρωτοβουλίες και με τα δικά της μέσα να παράσχει την απαραίτητη πληροφόρηση σε όλους για τις ευκαιρίες αυτές που δίνονται αλλά και να ενισχύσει τους νέους στην προσπάθεια τους να βγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξής δράσεις:

Ø Technopol Programme of Lower Austria: Τρείς δήμοι σε συνεργασία με ιδιώτες, επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια έχουν μετατρέψει την περιοχή τους σε τεχνολογικό κέντρο της χώρας. Ενδεικτικά: Δημιουργήθηκαν 400 start up επιχειρήσεις και ενισχύθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικά, δημιουργήθηκαν περίπου 2000 νέες θέσεις εργασίας. Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης . Σύνολο: 6.192.400, τα 2.738. 300 από το ΕΤΠΑ.

Ø GOLM Science Park, στο Potsdam της Γερμανίας. Κάνοντας χρήση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Γερμανία. Φιλοξενεί ερευνητές από πανεπιστήμια αλλά και ιδιώτες, προάγοντας ιδέες για τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης επιχειρήσεων start-ups, παρέχοντας αίθουσες συνεδριάσεων, υπηρεσίες που ενισχύουν την κατάρτιση κλπ. Το κέντρο στέγασε 28 επιχειρήσεις. Φιλοξένησε περισσότερους από 600 επιστήμονες και γενικό προσωπικό, 7.000 φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια, ενώ χρηματοδοτούνται πολλά εξειδικευμένα ερευνητικά σχέδια στα πλαίσια των πυλώνων FP5, FP6 και FP7 (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Ø XPER-REGIO, 21 Δήμοι της Βαυαρίας, δημιούργησαν κοινοπραξία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στις περιοχές τους. Με την χρήση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι δήμοι χρηματοδότησαν τοπικά φιλόδοξα projects και νέες ιδέες τοπικών επιχειρηματιών. Σταδιακά, κάθε ντόπιος επιχειρηματίας, θα μπορούσε να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση της επιχειρηματικής του ιδέας στην κοινοπραξία, μέσω του δήμου ή της περιφέρειας. Στις προτάσεις που προχωρούσαν, παρέχονταν δωρεάν συμβουλευτική για την ανάπτυξη της ιδέας και της δημιουργίας ενός αποδοτικότερου business plan. Οι local entrepreneurs που τα σχέδια τους επιλέχτηκαν, παρουσίασαν τα σχέδια τους σε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που τα αξιολόγησε. Τα σχέδια αυτά, κατά περίπτωση μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από €5.000 έως και €100.000, με την συμμετοχή κυρίως Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το πρόγραμμα αυτό, συνέβαλε σταδιακά στην δημιουργία 170 νέων εταιρειών και 400 νέων θέσεων εργασίας.

 

Περισσότερες:Πληροφορίες:

Γιώργος Παπανικολάου
Υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας

Γούναρη 124 και Ασκληπιού, 16674, Γλυφάδα
Τηλ.: 2109639361, 2109639365 – Fax: 2109646396

email: [email protected]
http://www.glyfada2014.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.