Ο Νόνι Λίμα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης με τον Γιώργο Κουτελάκη




(Κουτελακης Γιωργος)

Ο Νονι Λιμα με τον οποιο μας συνδεει μια μακρα φιλια που γεννηθηκε μεσα στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ, θα μου κανει την τιμη να ειναι υποψηφιος με το ψηφοδελτιο μου στις Δημοτικες Εκλογες.Ο ΝΟΝΙ ηρθε στην Ελλαδα 19 ετων,το1976,αγωνιστηκε με τη φανελλα της ομαδας μας μεχρι το 1988 εχοντας 304 συμμετοχες, αριθμο ρεκορ.Μας χαρισε με τους συμπαιχτες του τον πρωτο τιτλο μας το 1979 στον αξεχαστο τελικο με την ΑΕΚ[3-1] πετυχαινοντας το ενα απο τα τρια γκολ.Υπηρετησε στον ελληνικο στρατο και πηρε την ελληνικη υπηκοοτητα.Υπηρξε προπονητης σε πολλες ομαδες.Σημερα ειναι βοηθος προπονητης στην ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.Ειναι μελος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ.

(el.wikipedia.org)

Ο Νόνι Λίμα είναι προπονητής ποδοσφαίρου και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Κατάγεται από το Πράσινο Ακρωτήριο (πορτογαλικά: Cabo Verde) αλλά ζει από το 1976 στην Ελλάδα κι έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα.
Βιογραφικό

Ο Νόνι Λίμα γεννήθηκε το 1957 στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), τα οποία τότε αποτελούσαν αποικία της Πορτογαλίας.
Στην Ελλάδα ήρθε το 1976 με πορτογαλικό διαβατήριο. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο σε 304 ματς, επί δώδεκα συνεχόμενες σεζόν, ως το 1988, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα στελέχη του. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος αλλά και σε άλλες θέσεις της ομάδας. Οι 304 συμμετοχές του με τον Πανιώνιο τον φέρνουν στην τρίτη θέση στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής μετά τους Κριστόφ Βαζέχα και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στις συμμετοχές ξένων ποδοσφαισριστών στην ίδια ομάδα.
Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979 πετυχαίνοντας ένα από τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-1 επί της ΑΕΚ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε για τέσσερις σεζόν στον Χαραυγιακό, στη Β΄ Εθνική.
Στα χρόνια της παραμονής του πήρε την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από περιπέτειες, αφού υπήρξε κι αυτός θύμα των διαφόρων παράνομων ελληνοποιήσεων αθλητών που γίνονταν τότε, με πιο χαρακτηριστική του Χουάν Ραμόν Ρότσα-Μπουμπλή. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να υπηρετήσει δύο φορές στον ελληνικό στρατό, μία το 1980 και ξανά το 1986.
Δυο σοβαροί τραυματισμοί ανέκοψαν την καριέρα του, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή. Το 1980 σε αγώνα με τη Ρόδο έσπασε τον αστράγαλό του, έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα του Λύσανδρου Γεωργαμλή, και έμεινε έξω από τα γήπεδα για ένα χρόνο. Λίγο μετά την επάνοδό του, σε αγώνα με την ΑΕΚ υπέστη κάταγμα περόνης σε συγκρουσή του με το Στέλιο Μανωλά, με αποτέλεσμα να μείνει άλλη μια σεζόν εκτός αγώνων και να χρειαστεί εγχείρηση στο εξωτερικό για να γίνει καλά.
Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των συμπατριωτών του και της Ελλάδας. Έφερε πολλούς συγγενείς του στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τον ανιψιό του ποδοσφαιριστή Ντανιέλ Μπατίστα, που αγωνίστηκε στις κορυφαίες ομάδες ΑΕΚ και Ολυμπιακό και στην εθνική Ελλάδος, ο μοναδικός έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έχει ως τώρα γίνει διεθνής.
Όταν σταμάτησε να παίζει, ο Λίμα εργάστηκε ως προπονητής σε ομάδες Γ΄ Εθνικής, Δ΄ Εθνικής και τοπικών κατηγοριών. Τη σεζόν 2007-08 ήταν προπονητής στον Ερμή Ερμιόνης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.