ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ – «H Επιστήμη από το ποτήρι… στον δοκιμαστικό σωλήνα»
Διαδραστικό Εργαστήρι: «Μυστήριο στην κουζίνα»- Ώρα 11:30 – 12:45Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 1 Μαρτίου έως 20 Ιουλίου, το πρόγραμμα της ενότητας «H Επιστήμη από το ποτήρι… στον δοκιμαστικό σωλήνα» περιλαμβάνει:
Άλιμος: Μια όμορφη πόλη με όμορφους ανθρώπους – Aπολογισμός έργου 2014 – 2023

(απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά από 7 έως 12 ετών)

Η γιαγιά πάλι μπέρδεψε τη συνταγή με τα κουλουράκια! Στην κουζίνα υπάρχουν τρία μείγματα με άγνωστα υλικά. Οι ρόλοι αλλάζουν και για τη λύση του προβλήματος οι ποδιές της κουζίνας μετατρέπονται σε ρόμπες εργαστηρίου. Η επιστήμη εισβάλλει στον χώρο της γαστρονομίας και τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς αντιδρούν μεταξύ τους τα υλικά της συνταγής, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του επιστήμονα. Μετά από τον πειραματισμό και την καταγραφή, τα παιδιά παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Επίδειξη Πειραμάτων: «Τα πάντα ρει…» – Ώρα: 13:30 – 14:10
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Σε αυτή την επίδειξη πειραμάτων ασχολούμαστε τόσο με περίεργα όσο και με καθημερινά ρευστά. Φτιάχνουμε έναν απίθανο πύργο από νερό, λάδι, σιρόπι και οινόπνευμα. Παρατηρούμε υγρά που έλκονται από μαγνήτες και άλλα που λειτουργούν σαν ρολόγια. Πειραματιζόμαστε με παγάκια που βυθίζονται, επιπλέουν και βράζουν. Ακόμη, αποκαλύπτουμε το τζίνι που κρύβεται στο μπουκάλι και φτιάχνουμε αόρατους ωκεανούς. Άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιούνται σε πειράματα με αναπάντεχα αποτελέσματα!

Διαδραστική Αφήγηση: «Τα ποτά που άλλαξαν τον κόσμο» – Ώρα: 15:30 – 16:15
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)

Με μία εντυπωσιακή διαδραστική αφήγηση, γεμάτη δραστηριότητες για το κοινό, θα δούμε την επιστήμη μέσα από το φλιτζάνι του καφέ και τις πορσελάνινες τσαγιέρες της Αγγλίας. Θα ταξιδέψουμε από τα εξωτικά νησιά Μπαρμπέιντος και την Αμερική, μέχρι την Αφρική, την Κίνα και την Ινδία, παρακολουθώντας την ιστορία των ποτών. Στο ταξίδι αυτό θα μάθουμε πώς έφτιαχναν οι Σουμέριοι την ξανθιά τους μπύρα, γιατί έπιναν ρούμι οι πειρατές, πώς φιλοσοφούσαν οι αρχαίοι, πώς το διασημότερο αναψυκτικό βγήκε από ένα φαρμακείο και πώς μία κούπα καφέ «ξύπνησε» την επιστήμη από τον λήθαργό της. Ως επιστέγασμα όλων αυτών, ο Πυθαγόρας με την κούπα του διδάσκει ότι «μέτρον άριστον», τονίζοντάς μας τις συνέπειες που έχουν τα οινοπνευματώδη για τον οργανισμό μας.

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από εδώ.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.