Η Μαρίνα Αλίμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής – με καθυστέρηση 22 ημερών η ενημέρωση από το δήμο Αλίμου!




marinaperifereiageito

Με καθυστέρηση 22 ημερών ο δήμος Αλίμου εξέδωσε δελτίο τύπου για τη συζήτηση με θέμα την «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της Μαρίνας Αλίμου», που απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίαση του την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014. Νομίζουμε ότι για τέτοια σοβαρά θέματα η ενημέρωση θα πρέπει να είναι άμεση.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Η συζήτηση με θέμα την «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της Μαρίνας Αλίμου», απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίαση του την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και οι υποδείξεις του είναι δεσμευτικές για το ΥΠΕΚΑ και το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με τους όρους δόμησης της Μαρίνας Αλίμου.                                                                                                                                                        Η  αποφασιστική στάση και η εμπεριστατωμένη εισήγηση του Δημάρχου Αλίμου Θάνου Ορφανού, ήταν καταλυτική, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμπεριλάβει τις ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας Αλίμου, στο αποφασιστικό σκέλος της απόφασής του για το θέμα αυτό.                                                                                           Μετά από μία κρίσιμη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ των γενικών όρων της Σ.Μ.Π.Ε. της Μαρίνας Αλίμου, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι που αναφέρονται στην 441/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και ιδιαίτερα τα σημεία που αναφέρονται στη μη αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης από 9.000 τ.μ. (που επιτρέπονται σήμερα) σε 18.500 τ.μ. και στη μη αύξηση του συντελεστή κάλυψης από 10-15% (που επιτρέπονται σήμερα) σε 40 % που προτείνει η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, δέχτηκε όλους τους περιβαλλοντικούς όρους και δεσμεύσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου.
Αυτά αναφέρονται στο αποφασιστικό σκέλος της υπ΄ αρ. 47/2014 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και συνεπώς το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να ανασκευάσει σημαντικά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μειώνοντας τη δόμηση και το συντελεστή κάλυψης, πριν αυτή αποσταλεί για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4179/2013.
Ο Δήμαρχος Αλίμου ενημέρωσε το σώμα για όλο το ιστορικό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Αλίμου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης για την υπ’ αρ. 4684/2013 αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας την όλη διαδικασία μεταβίβασης της Μαρίνας και της δημοτικής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και για την απόφαση 441/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ζητάμε, είπε ο Θάνος Ορφανός «να εξαιρεθούν τα 13.522 τ.μ. (με το Κολυμβητήριο) που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Αλίμου, από την διαδικασία παραχώρησης στον επενδυτή. Γι΄ αυτό το λόγο προσφύγαμε στο ΣτΕ. Διαφωνούμε με την προτεινόμενη μετεγκατάσταση του κολυμβητηρίου. Διαφωνούμε με τους προτεινόμενους όρους δόμησης που θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δομημένη επιφάνεια 18.500 τ.μ. με κάλυψη 40% και ύψος 11μ. στη παραθαλάσσια ζώνη, δηλαδή να κτιστεί ένα τσιμεντένιο τείχος μπροστά στην πόλη.
Ζητάμε την υπογραφή δεσμευτικού συμφωνητικού συναντίληψης μεταξύ Δήμου-ΤΑΙΠΕΔ-Επενδυτή με ανταποδοτικά ωφελήματα για το δήμο Αλίμου».                                                                                                    Επεσήμανε όμως ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της Μαρίνας και είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της, είτε με δημόσια, είτε με ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί αυτό θα επιδράσει θετικά και στην πόλη του Αλίμου. Ανάπτυξη όμως με όρους που δεν θα προσβάλλουν το περιβάλλον.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Δήμος Αλίμου έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διαφυλάξει τα κεκτημένα δικαιώματα του στην παραθαλάσσια ζώνη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.