Ένα μικρό ιστορικό για το κτήμα Τραχώνων – Γερουλάνου




(του Στέφανου Διαμαντή  – υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αλίμου)

Εγνωσμένος αρχαιολογικός χώρος & δασική έκταση (με σχετικές αποφάσεις & πιστοποιήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δασαρχείο Πειραιά, το Υπουργείο Γεωργίας κ.α.). Έκταση 102 στρέμματα. Σε αυτήν την έκταση βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, τάφοι της οικογενείας Γερουλάνου, το σπίτι των Γερουλάνων & το διαπερνά το ρέμα Τραχώνων. Προσδιορίζει τη πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας.

1987:
Εγκρίνεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Αλίμου. Συγκεκριμένα για το Κτήμα ορίζεται «η λήψη μέτρων για τη προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου και του Περιβάλλοντος με κοινόχρηστους χώρους γύρω από τα μνημεία».

1992:
Η MAKRO CASH & CARRY αγοράζει το Κτήμα, αντί του ποσού των 2,9 δις δρχ.(σύμφωνα με το συμβόλαιο).Ζητάει από τον Οργανισμό της Αθήνας,την ένταξη αυτού στο σχέδιο, για να αναγείρει κατάστημα 38.000τ.μ.

Ο Δήμος ΔΙΑΦΩΝΕΙ, οργανώνεται ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, δίνονται συνεντεύξεις Τύπου.

Εκδίδουν έγγραφα διαφωνίας τους, η Αρχαιολογική Υπηρεσία (Διεύθυνση Β’ Εφορία Προιστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων), ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Δήμος Αργυρούπολης κ.α.

Αύγουστος 1992:
Παρά τις διαμαρτυρίες, ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Αχιλλέας Καραμανλής, ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ και ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ την περιοχή (Φ.Ε.Κ. 945 Δ/1992) με όρους που ευνοούν τη MAKRO.
Δηλαδή, ορίζεται η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο:
με ΧΡΗΣΗ «πολεοδομικό κέντρο»,
με ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ 0,80
με διάνοιξη της οδού Θεομήτορος μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης.

Ο Δήμος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) & ζητά την ακύρωση της απόφασης.

Δεκέμβριος 1994:
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ΑΚΥΡΩΝΕΙ την απόφαση του Αχ.Καραμανλή, και εκδίδει απόφαση με την οποία & ΠΑΛΙ ορίζει: «Τη λήψη μέτρων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου & του περιβάλλοντος κ.τ.λ.»

Η MAKRO ασκεί αίτηση ακύρωσης της απόφασης Λαλιώτη στο ΣτΕ. Ζητά την επαναφορά της απόφασης του Αχ.Καραμανλή.

Φεβρούαριος 1996:
Με πρόταση της Διοίκησης Αργυρίου, & με εισήγηση της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου, έρχεται θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Κτήμα Τράχωνες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση της Διοίκησης και την εισήγηση & αποφασίζει ( με ψήφους 22 υπέρ/ 1 κατά):
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το ισχύον Γ.Π.Σ., δηλαδή η απόφαση του Λαλιώτη.
ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ η περιοχή στο σχέδιο ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ & τις ΧΡΗΣΕΙΣ, της ΑΠΟΦΑΣΗΣ Καραμανλή.
Την καταψήφισε μόνο ο Αρ.Θωμόπουλος.

Οι σύλλογοι, κάτοικοι, διαμαρτύρονται, συγκεντρώνονται, εκδίδουν δελτία τύπου.

Εκδίδουν έγγραφα ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Δήμος Αργυρούπολης, το Διεθνές Κέντρο Μνημείων ICOMOS κ.α.

Μάρτιος – Μάιος 1996:
Οι κάτοικοι προσφεύγουν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ κάνει έκκληση στο Δ.Σ. Αλίμου να ανακαλέσει την απόφαση του.

Συλλέγονται υπογραφές από κατοίκους & γίνεται αίτηση στο Δ.Σ. Αλίμου για ανάκληση της απόφασης.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ με τις ψήφους των ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ (Αργυρίου, Αλούκου). Υπέρ ψηφίζει μόνο ο Αριστείδης Θωμόπουλος.

Ιούλιος 1996:
Οι σύλλογοι Εκτελωνιστών, Κυθήριων κ.τ.λ., και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ασκουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΣτΕ, ΚΑΤΑ της MAKRO και ΥΠΕΡ της απόφασης Λαλιώτη.

Ο Εισηγητής- Σύμβουλος της Επικρατείας ανακοινώνει στους δικηγόρους ότι θα ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ MAKRO.

Δεκέμβριος 1997:
Η MAKRO δηλώνει στο Δικαστήριο ότι ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ από την αίτηση ακύρωσης που είχε ασκήσει.

Η απόφαση Λαλιώτη παραμένει ισχυρή & απρόσβλητη.
Παρόλα αυτά χρειάζεται εγρήγορση των πολιτών για να μην αλλάξει η απόφαση Λαλιώτη στο μέλλον.

Σεπτέμβριος 2005:
Κάτοικοι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα ΚΑΤΑ της MAKRO και ζητούν να ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Κτήμα. Τα ασφαλιστικά μέτρα κερδίζονται και η αναστήλωση ολοκληρώνεται το 2011.

Από τότε η MAKRO απαγορεύει την είσοδο στο Κτήμα. Μέχρι τότε επιτρεπόταν η ελεύθερη είσοδος για λόγους θρησκευτικούς & εκπαιδευτικούς (σε συννενόηση με τον υπεύθυνο ασφαλείας της MAKRO).

Οκτώβριος 2013:
Κάτοικοι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα ΚΑΤΑ της MAKRO για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο Κτήμα & στο εκκλησάκι (2 φορές το μήνα). Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν 21/01/2014 & περιμένουμε την απόφαση.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.