“Αγωνιζόμαστε για μια πραγματικά ανεξάρτητη και ελεύθερη Ελλάδα”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού και των άλλων βαλκανικών λαών για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη που ξεκίνησε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εναντίον του αυταρχικού και καταπιεστικού ζυγού Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του σκοταδισμού της. Αυτός ο πόλεμος για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία ήταν ο μόνος νικηφόρος αγώνας στην εποχή της «Ιεράς Συμμαχίας» των μεγάλων δυνάμεων της εποχής εκείνης (Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία και μετά το 1815 Γαλλία και Αγγλία) που ήθελαν να διατηρήσουν με κάθε θυσία τις αυτοκρατορίες τους μακριά από τις δημοκρατικές ριζοσπαστικές ιδέες και κινήματα των λαών και των εργατών που εμπνέονταν από την μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Ο αγώνας ήταν ταυτόχρονα και πάλη κατά των ντόπιων κοτζαμπάσηδων, των προεστών και όσων συνεργάζονταν με τους δυνάστες και εκμεταλλεύονταν το λαό.
Η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη» και ο επικεφαλής της Χρήστος Κοκοτίνης εμπνέονται από το νόημα της εθνικής και λαϊκής εξέγερσης του 1821 στον αγώνα τους για μια πόλη και μια Ελλάδα στην οποία θα είμαστε περήφανοι/ες για την εθνική μας συνείδηση και όπου θα αξίζει να ζούμε, με δημοκρατία και ελευθερία για όλους και όλες, σεβόμενοι την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο, φυλή, θρησκεία και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία της κοινωνικής ταυτότητας των ανθρώπων.
– Αγωνιζόμαστε για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πόλος αντίστασης των πολιτών στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας που επιβάλλουν τα μνημόνια της τρόικας και της κυβέρνησης.
– Αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση κάστρο άπαρτο της άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων του Δήμου.
– Αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου όλα τα λουλούδια θα ανθίζουν στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και στην Αισθητική.
– Αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα σέβεται και θα βελτιώνει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την υγεία όλων των ανθρώπων.
– Αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση της πραγματικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Φιλίας των Λαών.
– Αγωνιζόμαστε για μια πραγματικά ανεξάρτητη και ελεύθερη Ελλάδα που θα είναι περήφανη και αξιοπρεπής, σεβόμενη την ιστορία της και κυρίως θα είναι πάλι δημιουργός και οδηγός της ελπίδας για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανασυγκρότηση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος σε νέα βάση.
Έτσι έχει νόημα η προτροπή του ποιητή:
Εμπρός, στηλώσου, Ελλάδα επαναστάτισσα,
βάστα γερά στο χέρι τ’ άρματά σου!
Μάταια δεν ξεσηκώθηκεν ο Ολυμπος,
η Πίνδο, οι Θερμοπύλες ¬δόξασμά σου.
Απ’ τα βαθιά τους σπλάχνα ξεπετάχτηκεν
η λεφτεριά σου ολόφωτη, γενναία
κι απ’ τον τάφο του Σοφοκλή, απ’ τα μάρμαρα
της Αθήνας, πάντα ιερή και νέα.
Θεών κ’ ηρώων πατρίδα, σπάζεις άξαφνα
το ζυγό σου και την ενάντια Μοίρα
με τον ηχό, που βγάνει του Τυρταίου σου,
του Μπάιρον και του Ρήγα η άξια λύρα.
(ΑλεξάντρΣεργκέγεβιτς Πούσκιν σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη)

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.