«Αφιέρωμα στην Μελίνα της Τέχνης και του Πολιτισμού»




Από την παράσταση «2013-Μελίνα Μ.».

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Συγκίνηση και θαυμασμός. Χαρά και προβληματισμός. Διασκέδαση και σάτιρα. Κι ακόμα πολλά άλλα αισθήματα και συναισθήματα που πλημμύρισαν την αίθουσα «Κάρολος Κουν» στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αφιέρωμα στην Μελίνα της Τέχνης και του Πολιτισμού», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων (6 Μαρτίου) από την ημέρα που «έφυγε».

 Όπως τόνισε  ο Πρόεδρος του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου Δημήτρης Καρανικόλας «πορευόμαστε με τα όνειρα και τις ανησυχίες της Μελίνας, μαθαίνουμε από τους αγώνες της και τις αγωνίες». Ο κ. Καρανικόλας έκανε βραχεία αναφορά στην «πολύμορφη προσωπικότητά της», αλλά και στους αγώνες της για την προαγωγή της Δημοκρατίας, αλλά και ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, σε μια αποστροφή τού λόγου του αναφέρθηκε «στην πολιτική μεμψιμοιρία των απόντων» παρατηρώντας πως «εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε για τον πολιτισμό και την αναβάθμισή του με εκδηλώσεις σαν την αποψινή».

Κατά γενική ομολογία η ιδέα, το «στήσιμο» και η εκτέλεση, στο σύνολό της αλλά και μεμονωμένα, ήταν κάτι το ιδιαίτερο όσο και πρωτότυπο. Το κοινό, που δεν λαθεύει εύκολα, μίλησε με κολακευτικά λόγια για το «Αφιέρωμα στην Μελίνα της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Η χορωδία του δήμου Αλίμου.

Η Μελίνα της Ελλάδας και του πολιτισμού ήταν εκεί. Ήταν παντού μέσα από τα τραγούδια και τις αφηγήσεις. «Γεννήθηκε Ελληνίδα». Έκανε στην Ελλάδα γνωστό τον πολιτισμό και στον κόσμο όλο την Ελλάδα. Η Χορωδία του Δήμου Αλίμου υπό το μαέστρο Γιώργο Μπακόπουλο μας θύμισε τη «Φαίδρα», μας προβλημάτισε με το τι μπορεί να προκύψει «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» και μας κάλεσε να «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Με το διαχρονικό «Τα παιδιά του Πειραιά», που δίκαια αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο σύμβολο, η Χορωδία ολοκλήρωσε μια ακόμα απόλυτα επιτυχημένη εμφάνιση στα 25 χρόνια της πολιτιστικής της διαδρομής, εντός και εκτός Αλίμου και Ελλάδας.

  Στη συνέχεια μέσα από την παράσταση «2013-Μελίνα Μ.» ξεδιπλώθηκαν πτυχές από τη ζωή της Μελίνας. Παράλληλα οι ηθοποιοί με χιούμορ και ρεαλισμό σατίρισαν τη σημερινή πολιτική κατάσταση και καυτηρίασαν την καθολική έλλειψη ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό.

P3102678: Ο Πρόεδρος του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου Δημήτρης Καρανικόλας με τον Σπύρο Μερκούρη και τον πρώην δήμαρχο Αλίμου Βασίλη Ξένο-Γαβριέλη
: Ο Σπύρος Μερκούρης και ο Αλέξης Κωστάλας.

    Κι αμέσως μετά ο γνωστός σε όλους μας Αλέξης Κωστάλας μάς γύρισε χρόνια πίσω. Μέσα από τις αφηγήσεις του Σπύρου Μερκούρη και του πρώην Δημάρχου Αλίμου Βασίλη Ξένου – Γαβριέλη παρουσίασαν άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο της Μελίνας.

  Η «τελευταία Ελληνίδα θεά», όπως την είχαν χαρακτηρίσει, είχε ζητήσει όταν πεθάνει να γίνει τραγούδι. Κι έτσι έγινε χτες βράδυ. Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τα τραγούδια που απέδωσε η ορχήστρα, την οποία διεύθυνε ο μαέστρος Χρήστος Παπαντωνίου. Ακούστηκαν γνωστές συνθέσεις που τραγούδησε η Μελίνα όπως «Λατέρνα», «Αγάπη που’ γινες», «Εφτά τραγούδια», «Μέτοικος», «Je te dirais», «Να με θυμάσαι», «Χάρτινο το φεγγαράκι» και «Προσευχή της Παρθένου».

Συντελεστές:

   Το Μουσικό Σχολείο στηρίζει διαρκώς και σε κάθε εκδήλωση τον Θουκυδίδειο Οργανισμό. Με την άδεια του διευθυντή του Σχολείου κ. Κωνσταντίνου Πούη μας δόθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός ικανός να καλύψει τις ανάγκες της εκδήλωσης. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Μιχάλη Κοκκόλη, ο οποίος υπερέβαλε εαυτόν!!! Σε μια (ακόμα) κίνηση άριστης συνεργασίας και συνεννόησης απέδειξε πως τα πρόσωπα μπορούν να συνεργάζονται άψογα αρκεί να υπάρχει θέληση.

    Σκηνοθέτης Τόμμυ Σκλάβος, κείμενα Βάλια Συκιώτη, οργάνωση Σούλα Φάρου, παρουσίαση Ειρήνη Μιχαλέτου, Χρήστος Παπαντωνίου (πλήκτρα), Γιάννης Λάγιος (μπουζούκι), Στέλιος Μακρυπλίδης (κιθάρα), Μάκης Τσιγάντε (μπάσο – φωνή), Πέτρος Παπαχατζής (κιθάρα), Γιώργος Βλάχος (τύμπανα) και Δέσποινα Τσουκαλά (τραγούδι).

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.