Ντοκουμέντο>πως σώθηκε από την καταστροφή το κτήμα Τραχώνων




Στην επικαιρότητα είναι και πάλι το Κτήμα Τράχωνες, μετά από τη νέα κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν ενεργοί πολίτες ενάντια στη ΜΑΚΡΟ για την ελεύθερη πρόσβαση στο Κτήμα & στο Βυζαντικό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Αλίμου ανακαλύψαμε την απόφαση 36/1996

Ήταν πρόταση της Διοίκησης Αργυρίου, με εισήγηση της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου.

Η απόφαση αυτή ενίσχυε την πρόθεση της ΜΑΚΡΟ να οικοδομήσει σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ Αχιλλέα Καραμανλή (1992), δηλαδή ανέργεση πολυκαταστήματος 38.000τ.μ. και διάνοιξη της Θεομήτορος μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης!!!

Αυτό το σχέδιο ένταξης το είχε ήδη καταργήσει ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης (1994) για να μην μπορέσει η ΜΑΚΡΟ να καταστρέψει το Κτήμα.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε ομόφωνα και από τους 22 δημοτικούς συμβούλους των δύο παρατάξεων (Αργυρίου, Αλούκος). Καταψήφισε μόνο ο Αριστείδης Θωμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αλίμου. Σύλλογοι, κάτοικοι και μαζικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν & κινητοποιήθηκαν για τη σωτηρία του Κτήματος.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.τ.λ. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από προσφυγή των κατοίκων αποφασίζει ομόφωνα κατά της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου και κάνει έκκληση στο Δήμο να την ανακαλέσει.

Η ΜΑΚΡΟ προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του Κ.Λαλιώτη.

Οι Σύλλογοι Εκτελωνιστών, Κυθηρίων, Ζωοδόχου Πηγής και πολλοί ενεργοί πολίτες άσκησαν παρέμβαση στο ΣτΕ κατά της ΜΑΚΡΟ και υπέρ της απόφασης Λαλιώτη.

Στις 17/12/1997 η ΜΑΚΡΟ δηλώνει στο Δικαστήριο ότι παραιτείται από την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Λαλιώτη και το κτήμα Τράχωνες σώζεται.

Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν είναι οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι Αλίμου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. (Ορφανός, Τσαμπαρλής).

Έστω και τώρα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του δήμου Αλίμου για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Κυριακή:

Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός σας καλεί σε συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για την ελεύθερη είσοδο στο Βυζαντινό εκκλησάκι του κτήματος Τραχώνων, την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014, στην είσοδο του κτήματος επί της οδού Μεγάλης του Γένους Σχολή, όπου συγκεντρωνόμαστε για να ενημερωθούμε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα.
Συγκεντρωνόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού και κάθε αρμόδια αρχή να παρέμβει για να επιτραπεί η είσοδος των πολιτών στο μοναδικό Βυζαντινό διατηρητέο μνημείο της Νότιας Αθήνας και στον χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Συγκεντρωνόμαστε γιατί απαιτούμε σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας και στο δικαίωμα κάθε πολίτη για πρόσβαση σ αυτήν.
Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 στις 12 το μεσημέρι, απέναντι από την είσοδο του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου.
Ο πολιτισμός και τα μνημεία μας ανήκουν στον λαό.
Διοργάνωση: Δήμος Αλίμου, με τη συνεργασία φορέων του Δήμου και της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγή.

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ντοκουμέντο>πως σώθηκε από την καταστροφή το κτήμα Τραχώνων

  • 01/03/2014 at 2:17 μμ
    Permalink

    Καλό θα ήταν κάθε κριτική στο απώτερο παρελθόν να μην στοχεύει τις αυριανές Δημοτικές εκλογές Μαΐου 2014. Αναφερόμενος στο έτος 1996, δηλαδή προ 18 χρόνων, για το κτήμα Τράχωνες φρόνιμο θα ήταν να ενημερωθείς από τους συμμετέχοντες των αποφάσεων και τις επικρατούσες συνθήκες της εποχής. Η Πολεοδομική επιτροπή ήταν πάντα συμβουλευτικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, το οποίο είχε την ευθύνη της τελικής απόφασης. Συμμετείχα στην Πολεοδομική Επιτροπή Αλίμου από το έτος 1981 έως και το έτος 2006 . Η εθελοντική και άμισθη συμμετοχή μου είτε ως μέλος είτε ως πρόεδρος μαζί με αξιόλογους συναδέλφους μου Μηχανικούς Αλιμιώτες, καθηγητές ή επιτυχημένους επαγγελματίες, σήμερα με ικανοποιεί ηθικά , γιατί και με την εργασία μας μεταμορφώσαμε το μικρό παραθεριστικό Καλαμάκι στη σύγχρονη και ωραία λουτρόπολη Αλίμου των 50.000 κατοίκων. Η πολεοδομική επιτροπή εργάστηκε πολύ στη σύνταξη του ΓΠΣ Αλίμου και ειδικότερα στις περιοχές Πανί, εκατέρωθεν Αλίμου, Τραχώνων και Τρουμπάρη. Με τις αποφάσεις αυτές έγινε αυτή η τεράστια ανάπτυξη του Δήμου Αλίμου και όλοι οι γειτονικοί Δήμοι μας είχαν για παράδειγμα. Η καλή έκβαση της υπόθεσης Τράχωνες για τον Δήμο Αλίμου εξασφαλίζεται με την ενότητα των αγώνων μας και όχι τον λαϊκισμό τον υποψηφίων Δημάρχων.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.