ΚΕΠ Υγείας σε 14 δήμους – Άλιμος και Παλαιό Φάληρο στο πιλοτικό πρόγραμμα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Τον πρώτο θεσμό Πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης μαζί με 13 δημάρχους σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος  «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο θεσμός των Κέντρων Πρόληψης Υγείας που ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα σε 14 δήμους σε όλη την Ελλάδα πιλοτικά, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αλίμου, αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετείται η πρόληψη μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις του Δήμου, ώστε ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η ενημέρωση του πολίτη μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας να γίνουν με τον αρτιότερο τρόπο».

Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα. Μέσα στα ΚΕΠ θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος.  Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και οι Δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής  Βασίλης ΖορμπάςΑγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος ΣαράντηςΑλίμου Θάνος Ορφανός, Βύρωνα Νίκος ΧαρδαλιάςΓαλατσίου Κυριάκος ΤσίροςΗρακλείου Παντελής ΒλασσόπουλοςΜεταμόρφωσης Μιλτιάδης ΚαρπέταςΠαλαιού Φαλήρου Διονύσης ΧατζηδάκηςΠεριστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αντίληψης του Δήμου μας Μαρία Μουτσάτσου και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα Πόπη Πατεράκη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.