Η Lamda Development στο Ελληνικό: Ολο το παρασκήνιο, πώς θα γίνει η περιοχή




aerodromiosxediageitoniamou
Η μακέτα με το συνολικό σχέδιο του διάσημου Αρχιτέκτονα Sir Νόρμαν Φόστερ για το Ελληνικό

 

(της Στεφανίας Σούκη – newmoney.gr)
Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο ‘’στοίχημα’’ της 15ετούς ιστορίας  της βρίσκεται πλέον η Lamda Development, η οποία μαζί με τους Κινέζους της Fosun, τους Αραβες της Αl Maabar από το Abu Dhabi και ευρωπαϊκά κεφάλαια ήταν η μοναδική τελικά που κατέθεσε προσφορά για την αξιοποίηση του μεγάλου φιλέτου των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα  είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου από το ΤΑΙΠΕΔ κι εν συνεχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αμερικανικά κεφάλαια, με τα οποία ο όμιλος ήταν το τελευταίο διάστημα σε επαφές, ενώ σταδιακά κι εφόσον προχωρήσει το έργο θα προστίθενται και άλλοι επενδυτές. Επιπλέον εφόσον η κοινοπραξία αναλάβει τελικά το mega- project του Ελληνικού, έχει ήδη έλθει σε επαφές και θα προσθέσει και νέους εταίρους στο σχήμα, δεδομένων των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επένδυση και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ.  Ορισμένες πληροφορίες φέρουν ακόμη και τον ίδιο τον κ. Σπύρο Λάτση να έχει ενεργό συμμετοχή, ενώ από την πλευρά της η Lamda Development, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα έχει στο τελικό σχήμα,  θα έχει το ρόλο του management και την ευθύνη της ανάπτυξης για την όλη επένδυση.
Η ταυτότητα των συνεταίρων…
Ως προς την ταυτότητα των συνεταίρων της Lamda, το σίγουρο είναι ότι τόσο η Al Maabar International Investments από το Αμπου Ντάμπι όσο και η Fosun είναι από τα ισχυρότερα διεθνή επιχειρηματικά ονόματα με πολυσχιδείς δραστηριότητες, γεγονός το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ‘’αντίβαρο’’ στις επικρίσεις περί κατάθεσης μίας μόνο προσφοράς από ελληνική εταιρεία. \
Η Al Maabar είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Μέση Ανατολή και της Βορείου Αφρικής, θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και των ακινήτων, υλοποιώντας, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη τουριστική επένδυση «Marsa Zayed» των 10 δισ. δολαρίων στην Ιορδανία σε έκταση 3.200 στρεμμάτων.
Το όνομα των Κινέζων της Fosun International, με έτος ίδρυσης το 1992, έδρα τη Σαγκάη και  δραστηριότητες στις ασφάλειες, τις επενδύσεις και τη διαχείριση κεφαλαίων και τη βιομηχανία, έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στη χώρα μας καταρχάς λόγω της συμμετοχής της στη Folli Follie αλλά και εκ των υστέρων, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΠΑΠ αλλά και τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο όμιλος μάλιστα φερόταν ως… σφόδρα ενδιαφερόμενος για τον Αστέρα, αλλά τελικά φαίνεται ότι έκανε την στρατηγική επιλογή, όπως και η ίδια η Lamda, να προτιμήσει το διαγωνισμό του Ελληνικού λόγω ακριβώς των προοπτικών του έργου. Στον ευρωπαϊκό …Νότο η Fosun International, με έτος ίδρυσης το 1992, πρωταγωνίστησε πρόσφατα και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Πορτογαλίας με την εξαγορά του κλάδου ασφαλειών της  Caixa Geral de Depositos, με κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων.
…το masterplan της επένδυσης
Oσον αφορά το masterplan που υπέβαλε η εταιρεία δια χειρός του διασήμου Norman Foster και του αρχιτεκτονικού του γραφείου Foster + Partners, περιλαμβάνει κτίρια- τοπόσημα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία εφόσον φυσικά προχωρήσει το έργο, φιλοδοξούν να προσδώσουν στην Αθήνα τον ‘’αέρα’’ μίας σύγχρονης διεθνούς πρωτεύουσας. Στα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι το πάρκο, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο συνολικής επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ., καθώς επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη,  συγκροτήματα κατοικιών μπροστά σε λίμνες, υπερσύγχρονη μαρίνα, εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώροι εστιάσεων και πολιτισμού, ποδηλατόδρομοι. Κεντρικό ρόλο, με βάση και το masterplan που έχει υλοποιήσει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, θα έχει και το γνωστό κτίριο Σααρίνεν, το κεντρικό κτίριο που πρώην αερολιμένα Αθήνων, το οποίο κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και ανήκει στα τελευταία έργα του Φινλανδού Eero Saarinen, ενός επίσης κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής. Επιπλέον, θα υπάρξει και αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ., η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου.
… και οι αντιδράσεις
Στα επόμενα τώρα βήματα, η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, για να προχωρήσει με την οικονομική προσφορά και τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πάντως, η θυγατρική του ομίλου Λάτση, που ιδρύθηκε το 2000 για να φέρει μία πενταετία μετά, το 2005, την επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ‘’συνταγή’’ των malls στη χώρα μας θα βρεθεί σίγουρα αντιμέτωπη με ουκ ολίγες αντιδράσεις σε πολιτικό, τοπικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Ο διαγωνισμός, λόγω ακριβώς του μεγέθους του εγχειρήματος αλλά και της …μίας και μοναδικής προσφοράς, ήδη έχει προκαλέσει επικρίσεις από πλευράς κομμάτων και δημοτικών φορέων. Επιπλέον, πληροφορίες χθές ανέφεραν ότι οι έτεροι διεκδικητές, οι Ισραηλινοί της Elbit, η οποία ήθελε αλλά δεν μπόρεσε τελικά να κατέβει στο διαγωνισμό λόγω των χρηματοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ήδη από πέρυσι, ετοιμάζονται να εγείρουν ενστάσεις έναντι της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ και της μοναδικής διεκδικήτριας κοινοπραξίας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.