Μοναδικά ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στην περιοχή των Σουρμένων του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, έχει την έδρα της η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Είναι ιστορικός πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες των Σουρμένων του Ευξείνου Πόντου, όταν διωγμένοι έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάσωση, η μελέτη και η διατήρηση του λαογραφικού πλούτου και των παραδόσεων των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, καθώς και η μετάδοση τους στις νεότερες γενιές των Ποντίων και των Ελλήνων γενικότερα.

Ο Σύλλογος στεγάζεται σήμερα σε νεοκλασικό κτίριο στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων, την είσοδο της οποίας κοσμεί μνημείο αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό. Στον χώρο αυτό λειτουργεί τοΙστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο όπου φιλοξενείται μία μεγάλη συλλογή από αυθεντικά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφικό υλικό μέσω της οποίας παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της ζωής αλλά και της ιστορικής πορείας των Ποντίων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Ο Σύλλογος διαθέτει Πολιτιστικό Κέντρο 300 θέσεων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος θεάτρου, διαλέξεων, συνεστιάσεων. κλπ εκδηλώσεων

Επίσης ο Σύλλογος λειτουργεί από το 2009, το Σπουδαστήριο Σουρμένων, όπου διδάσκονται Ποντιακή διάλεκτος και Ιστορία, θέατρο στην Ποντιακή διάλεκτο , Βυζαντινή μουσική, Ποντιακοί χοροί, Ποντιακό τραγούδι καθώς και όλα τα παραδοσιακά όργανα του Πόντου.

Κορωνίδα των εκδηλώσεων που οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος είναι η τέλεση του «ταφικού εθίμου», την Κυριακή του Θωμά, στο κοιμητήριο των Σουρμένων. Με άξονα το έθιμο αυτό, το οποίο έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι πρόσφυγες και του οποίου οι ρίζες χάνονται στην αρχαιότητα, διοργανώνεται ένα πολιτιστικό 5νθήμερο παγκόσμιας εμβέλειας, που περιλαμβάνει ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στεγάζεται στους χώρους του «Ιστορικού και Λαογραφικού Ποντιακού Μουσείου Σουρμένων». Το Ιστορικό Αρχείο περιλαμβάνει:

  • τη Βιβλιοθήκη
  • το Φωτογραφικό Αρχείο και
  • το Οπτικοακουστικό Αρχείο

Η Βιβλιοθήκη εκτός από την συλλογή των βιβλίων φιλοξενεί και το Ιστορικό Αρχείο του συλλόγου με επίσημα έγγραφα που αναδεικνύουν την ιστορικότητα του Συλλόγου και της περιοχής, ως χώρο εγκατάστασης Ποντίων προσφύγων καθώς και αρχείο με όλες σχεδόν τις εκδόσεις ποντιακών περιοδικών και εφημερίδων των τελευταίων πενήντα χρόνων. Κατάλογος με την συλλογή βιβλίων του συλλόγου παρουσιάζεται εδώ.

Το Φωτογραφικό Αρχείο περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας τόσο από τη ζωή στον Πόντο όσο και από την περίοδο της εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων στα Σούρμενα και την εξέλιξη του οικισμού, καθώς και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική δράση του συλλόγου. Δείγμα τουΦωτογραφικού Αρχείου, παρουσιάζεται εδώ.

Το Οπτικοακουστικό Αρχείο του Συλλόγου περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο Ποντίων καλλιτεχνών αλλά και βίντεο από την πρόσφατη σημαντική πολιτιστική δράση του συλλόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση στο Ιστορικό Αρχείο του Συλλόγου, παρακαλούμε απευθυνθείτε στον κ. Γεώργιο Σαραφίδη στα τηλέφωνα του συλλόγου: 210 96 44 767 και 210 96 18 867, από 19:00 – 22:00 τις εργάσιμες ημέρες.

(http://sourmena.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.