Οι απόκληροι των Νοτίων Προαστίων!




(του Γιάννη Πήλιουρα)
Απ’ τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα οι εικόνες που καθημερινά αντικρύζουμε είναι δραματικές σε σχέση με αυτό που υποτίθεται είναι η Ελλάδα: μια δυτική ευρωπαϊκή χώρα. Ειδικά για τις γειτονιές μας στα Νότια Προάστια με τους προβολείς της διασκέδασης και της ξεγνοιασιάς να πέφτουν πάνω στην Παραλιακή, τα νυχτερινά κέντρα και τις καφετέριες, κανείς δεν περιμένει να αντικρύσει ρακένδυτους ηλικιωμένους να κοιμούνται σε παγκάκια στην παραλία ή σε εγκαταλελειμένα ερείπια.Κι όμως, εκατοντάδες συνάνθρωποι μας έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε εγκαταλελειμένα σπίτια, κοντέινερ, παγκάκια, εισόδους ανοίκιαστων μαγαζιών, υπόγειες διαβάσεις ακόμα και κάτω απο γέφυρες. Αυτή η εξαθλίωση έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής δυσχέρειας πολλών συμπολιτών μας την ώρα που η πολιτεία προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να καλύψει κάθε ανάγκη που προκύπτει.

Παρόλα αυτά, το πάρτυ εκατομμυρίων που έχει στηθεί από κάποιους στις πλάτες των ταλαιπωρημένων ψυχών των αστέγων δεν έχει προηγούμενο. Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα δημιουργηθούν οι δομές για κέντρα φιλοξενίας αστέγων, ειδικά στο κέντρο των Αθηνών με παχυλούς προϋπολογισμούς, το πρόβλημα αντί να λύνεται, επιδεινώνεται αφού τα κέντρα φιλοξενίας δεν φτάνουν απλά για να υπάρχουν. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων σηκώνουν μεγάλο βάρος εξυπηρέτησης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, παρά τις εν γένει αδυναμίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες..

Ποια είναι η πρόβλεψη όμως για τους αστέγους στα Νότια Προάστια; Έχει γίνει κάποια καταμέτρηση ή κάποιος πρόχειρος υπολογισμός για τους συμπολίτες μας που μένουν κάτω απ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες; 

Οι κινήσεις και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από τις Αρχές  είναι βασικά:

α) Να καταγράψουν τα εγκαταλελειμμένα οικηματα της περιοχής ευθύνης τους, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, ελέγχοντας σε συνεργασια με την Αστυνομία τυχόν παράνομη εγκατάσταση. Πρέπει φυσικά να εξεταστεί και το ενδεχόμενο από τις κοινωνικες υπηρεσίες αν γίνεται εν γνωσει των ιδιοκτητών ή αν εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων με χρηματικό αντάλλαγμα.

β) Το στεγαστικό πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την αξιοποίηση οικημάτων που ανήκουν σε τραπεζες, ιδρύματα και φορείς στην περιοχή (βλέπε πρωτοβουλία Δήμου Βόλου) ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν υπό ανθρώπινες συνθήκες.

γ) Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την αξιοποίηση των αστέγων που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν. Οι άνθρωποι αυτοί σε πολλές περιπτώσεις έχουν χάσει την ελπίδα τους αλλά με την συμπαράσταση και την δημιουργία κινήτρων μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως χρήσιμοι με την δωρεάν προσφορά τους στις υπηρεσίες του Δήμου. Παρόμοια προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης στο εξωτερικό έχουν αποδείξει ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ανίκανος, εάν του δοθεί η δυνατότητα να απασχοληθεί.

“Καταφύγιο” Αστέγων  (Παλαιό Φάληρο)
Πέρα όμως από τα παραπάνω, πρέπει να ξεκινήσει και μια μεγάλη συζήτηση για τα αδιάθετα κτίρια και διαμερίσματα. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που ολόκληρες γειτονιές θυμίζουν φαντάσματα από ανοίκιαστα σπίτια και μαγαζιά, να μην υπάρχει η πρόβλεψη να αξιοποιηθούν για να στεγάζονται έστω προσωρινά άνθρωποι με στεγαστικό πρόβλημα. Με την δημιουργία κινήτρων για τους ιδιοκτήτες, κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση.Λύσεις υπάρχουν, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αρκεί να μην υπάρχουν οι επιτήδειοι κολλητοί να τα εκμεταλλεύονται εις βάρος αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη! Ας απαιτήσουμε το αυτονότητο!Υ.Γ.: Κάποιοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν απλά κοιτώντας τις εικόνες που έχουν στείλει οι συμπολίτες μας στον  3ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας Νότιας Αθήνας 

(Πήλιουρας Γιάννης -Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Τομέα)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.