Εργαστήριο με θέμα «Η όπερα ως υπερθέαμα»
Ο «Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.- Γρηγόρης Γρηγορίου» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε Εργαστήριο με θέμα «Η όπερα ως υπερθέαμα», με εισηγητή τον μουσικολόγο, Αλέξανδρο Χαρκιολάκη την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, από τις 18-21.00, στο Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηλιούπολης.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα προβληθούν εκτενή αποσπάσματα από παραστάσεις της όπερας του Β. Α. Μότσαρτ Ντον Τζιοβάνι – του έργου που έχει επιλέξει φέτος να παρουσιάσει και η «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- και θα αναλυθούν διάφορες πτυχές του έργου, όπως το χιούμορ, η ελευθεριότητα των ηθών και των σχέσεων, ζητήματα τεχνικής φύσεως, τα υπερφυσικά φαινόμενα στην όπερα, οι σκηνοθετικές επιλογές κ.ά.
Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή
Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχία Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffield απ’ όπου αποφοίτησε με Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffield Students Symphony Orchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffield Youth Orchestra,  ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffield, την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.
Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επιμελήθηκε μαζί με το Νίκο Μαλιάρα την έκδοση του συλλογικού τόμου «Μανώλης Καλομοίρης – 50 χρόνια μετά», αφιέρωμα στη συμπλήρωση μισού αιώνα από το θάνατο του συνθέτη,  οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto.
Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ως μουσικολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ του Istanbul Technical University ως διδάσκων και διευθυντής της μουσικής βιβλιοθήκης “Erol Üçer”.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης,  210 9948344.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με το έργο Ντον Τζιοβάνι του Β.Α. Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη,  θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00, στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου μας στο πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.