Τα σχέδια του Σπύρου Πανά για το παραλιακό μέτωπο (VIDEO)




Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς, θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου προς τους συντάκτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με θέμα «Ενημέρωση για την επίσημη θέση του Δήμου Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης ενάντια στο σχέδιο τσιμεντοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης».
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 – Αθήνα).

Με εισήγηση του Δημάρχου Σ. Πανά και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανατέθηκε η μελέτη για την εκπόνηση «Σχεδίου Διαχείρισης Παραλιακού Μετώπου» του Δήμου Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί απαραίτητο «εργαλείο», προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του μακροχρόνιου σχεδιασμού του, που είναι να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του παραλιακού μετώπου που βρίσκεται στα όρια του Δήμου και συνδέεται άρρηκτα με τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Σ. Πανάς δήλωσε με αφορμή την ανάθεση της μελέτης:
«H διεκδίκηση της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου της πόλης μας αποτελεί για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Για να μπορέσουμε όμως να πετύχουμε το στόχο αυτό, πρέπει να διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του . Το στόχο αυτό υπηρετεί η ανάθεση της μελέτης, οι κατευθυντήριες γραμμές της οποίας θα υπηρετούν το συνολικό μας όραμα, που είναι να αποκτήσει το παραλιακό μέτωπο έναν ενιαίο χαρακτήρα και ενιαία αισθητική, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Αττική, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Το όραμα αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ακτών από τις περιφράξεις.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Βοτανικού Πάρκου στο κάμπινγκ της Βούλας, από όπου ξεκινάει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου. Το πάρκο θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκπαιδευτούν στα φυτά της μεσογειακής χλωρίδας και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Σε όλες τις ελεύθερες και οργανωμένες ακτές θα κατασκευαστούν πρότυπα οικολογικά πάρκα, με ήπιες, ξύλινες και κινητές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους. Οι διαμορφώσεις αυτές θα διατρέχουν όλο το παραλιακό μέτωπο και θα καταλήγουν στην ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας.
Εκεί θα διαμορφωθεί ένα φυσικό πάρκο με αυτοφυή φυτά. Το σχέδιο βασίζεται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές αρχές και αρχές οικολογίας τοπίου, με προστασία και ενίσχυση του ιθαγενούς «φρυγανότοπου» στους λόφους νότια της Βάρκιζας και με χαμηλές οριοθετήσεις διαδρομών για περίπατο και ποδήλατο.
Ένα τμήμα του συνολικού μας σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο υλοποιείται ήδη στην παραλία της Βούλας και στην περιοχή του Μεγάλου Καβουρίου. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της προσέγγισής μας, αφού αναπτύσσονται χωμάτινοι δρόμοι για τζόκινγκ, ποδηλατοδρόμοι, πρότυπες παιδικές χαρές και φυτεύσεις με φυτά της μεσογειακής χλωρίδας.
Σε κάθε περίπτωση εμείς αντιλαμβανόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο αξιοποίησης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας, από αυτό που φαίνεται ότι προωθείται, υπό την πίεση των μεγάλων δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.
Ένα μοντέλο ανάδειξης και αξιοποίησης όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες κι όχι Ανώνυμες Εταιρείες που στόχο θα έχουν την επίτευξη οικονομικού οφέλους για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του δημόσιου χρέους.
Επιθυμούμε ένα μοντέλο ανάδειξης που δίνει έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, ένα μοντέλο που αναδεικνύει σε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων κι όχι την επίτευξη οικονομικού κέρδους».

Σπύρος Πανάς – δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης:

“Έχουμε σχέδια για το παραλιακό μέτωπο.Από το κάμπινγκ της Βούλας που ξεκινούν τα όρια μας θα φτιάξουμε ένα Βοτανικό Πάρκο για τη χλωρίδα στην Αττική γη με ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για όλο τον κόσμο.Σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη Βάρκιζα όλες οι παραλίες ελεύθερες ή μη θα ανοίξουν και θα δημιουργηθούν πάρκα οικολογικά με διαδρομές για τζόκινγκ περίπατο κλπ.Οι παραλίες θα είναι όλες ελεύθερες χωρίς να πληρώνει ο κόσμος.
Ερ:- Τους επιχειρηματίες θα τους “πετάξετε” έξω;
“Σε πρώτη φάση θα πέσουν τα κάγκελα.Mε την τροπολογία που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή οι παραλίες περνούν στον έλεγχο των δήμων.”

 

http://www.youtube.com/watch?v=QlGJlHlMbtg

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.