Οι τάφοι του αρχαίου Αττικού Δήμου Ευωνύμου (Αλίμου)





(phorum.gr)

Με αφορμή τις κατασκευαστικές εργασίες το 2003 για τη δημιουργία του αμαξοστασίου του Τραμ της Αθήνας, αποκαλύφθηκαν αρχαία των οποίων την ανασκαφική έρευνα ανέλαβε η ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με δαπάνη της Τραμ α.ε.
Ήρθε στο φως μεγάλος αριθμός τάφων με ενδιαφέροντα ευρήματα που χρονολογούνται κυρίως από τον 8ο έως και τον 4ο αι.π.Χ. Μετά την έρευνα τα κατάλοιπα του αρχαίου νεκροταφείου καταχώθηκαν και πάλι,χωρίς να καταστραφούν και ψηλότερα εγκαταστάθηκαν οι σιδηροτροχιές του Τραμ.
Στη νησίδα που σήμερα βλέπουμε τα αρχαία ερείπια, αποκαλύφθηκε ένας ταφικός περίβολος και μπροστά του ένα σπουδαίο σύνολο γλυπτών που είχαν καταρρεύσει από την πρόσοψη και το βάθρο του.
Ο περίβολος που όριζε το οικογενειακό νεκροταφείο μιας οικογένειας Ευωνυμέων, είχε ιδρυθεί στην άκρη ενός μεγάλου κτήματος, μπροστά από το οποίο διέρχονταν ένας χείμαρρος, που κατά τις περιόδους ξηρασίας, είχε χρησιμοποιηθεί και σαν δρόμος που ένωνε τους δύο ταφικούς χώρους.
Οι επιγραφές που ήταν χαραγμένες στα γλυπτά του περιβόλου και κάποια επί πλέον επιγραφικά στοιχεία από άλλους τάφους, συνετέλεσαν ώστε να προσδιοριστούν τα όρια του αρχαίου αττικού δήμου “Ευώνυμον” ή “Ευώνυμος”. Είναι πλέον βέβαιο ότι η επικράτεια του δήμου αυτού απλωνόταν κατά μήκος της σημερινής λεωφόρου Βουλιαγμένης και διέθετε δύο πυρήνες. Ο ένας τοποθετείται πέριξ και εντός του κτήματος πρώην ιδιοκτησίας Γερουλάνου, κοντά στο οποίο έχει βρεθεί το θέατρο του αρχαίου δήμου και ο δεύτερος στη θέση Χασάνι – Αγία Παρασκευή στο Ελληνικό, όπου λειτουργεί και το αμαξοστάσιο του Τραμ.
Η μελέτη των αρχαίων ευρημάτων μας δίνει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για την οργάνωση του αρχαίου δήμου και τη ζωή των Αθηναίων της περιφέρειας.
tafos1
tafos2
Το Ευώνυμο ήταν αρχαίος δήμος της Αττικής στην περιφέρεια του Άστεως η θέση του ήταν περίπου στα σύνορα των σημερινών δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, βρέθηκαν 2 οικισμοί ο παλιότερος Μυκηναικός της 2ης χιλιετίας π.χ. με Μυκηναικούς τάφους, αγγεία, τύμβους και ένας νεώτερος οικισμός της κλασσικής εποχής του 5ου αιώνα π.χ. Πήρε το όνομα του απο τον γίγαντα Ευώνυμο γιό του Ουρανού και της Γής σημαντικότερο μνημείο του δήμου είναι το αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου με την μεγάλη πρωτοτυπία να είναι το μοναδικό ορθογώνιο αρχαίο Ελληνικό θέατρο, χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.χ. εγκαταλείφθηκε την Ρωμαική εποχή λόγω πλημμύρας

Zoom in (real dimensions: 800 x 600)Εικόνα

Zoom in (real dimensions: 650 x 479)Εικόνα

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.