Θάνος Ορφανός: “Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ο μηδενισμός του έργου μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του δήμου Αλίμου για το 2014, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην εισήγηση του για τον Προϋπολογισμό ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ασφυκτική πίεση της Κεντρικής Διοίκησης και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για περικοπές και περιστολή δαπανών, στο όνομα ενός δήθεν εξορθολογισμού των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγεί τους δήμους σε κατάρρευση και έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο, όχι μόνο δομές που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη οι πολίτες, αλλά ακόμα και η ίδια η λειτουργία αυτών των ιδίων των δήμων.
Περαιτέρω, με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το έργο των Αιρετών, όχι μόνο υποβαθμίζει το ρόλο τους και τη δυνατότητά τους να προσφέρουν στους πολίτες, αλλά πιέζουν και προσπαθούν επιμόνως να μας εξαναγκάσουν να επιβάλουμε νέους φόρους προς τους δημότες, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην λειτουργία των δήμων. Δεν θα τους περάσει!
Δεν χρειαζόμαστε κανένα Οικονομικό Παρατηρητήριο και καμιά Τρόικα για να μας υποδείξει πως θα λειτουργήσουμε. Μπορούμε και μόνοι μας να σταθμίσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να ενεργήσουμε αναλόγως, όχι με βάση τις επιταγές τρίτων, αλλά με τις ανάγκες των πολιτών.
Είναι καιρός να σταματήσουν οι περικοπές στους δήμους και να καταλάβουν οι κυβερνώντες πως μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη, ευημερία, πρόοδος δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αποκέντρωση.
Δεν μπορούν να υπάρξουν με τους δήμους σε αποδιάρθρωση.
Έχουμε φτάσει στο έσχατο σκαλοπάτι!
Οι μειώσεις προσωπικού που γίνονται με τις μετατάξεις και την διαθεσιμότητα αποτελούν ένα επιπρόσθετο καίριο πλήγμα στη λειτουργία μας. Υπενθυμίζω ότι ο δήμος μας στερείται σχολικών φυλάκων, ενώ, όπως γνωρίζετε, 11 δημοτικοί αστυνομικοί δεν υπάρχουν πλέον.
Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν! Πρέπει να μπει ένα τέλος στις διώξεις και την ανασφάλεια των εργαζομένων».
Επιπλέον ο κ. Ορφανός επεσήμανε πως: «Σε αυτόν τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό που σας περιέγραψα δεν κάναμε καμία έκπτωση στις κοινωνικές δομές του δήμου σε μια εποχή που η αλληλεγγύη, η ευαισθησία, η ανθρωπιά είναι απαραίτητη.
Αντίθετα, ενισχύσαμε και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική με στόχο κανένας σε αυτήν την κρίση να μην μείνει μόνος του.
Οι Παιδικοί Σταθμοί του δήμου μας λειτουργούν άψογα και αντιμετωπίζουμε αμέσως και πλήρως κάθε λειτουργικό πρόβλημα των σχολείων μας.
Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου: Από τα παιδιά μας και την εκπαίδευσή τους δεν πρόκειται να λείψει τίποτα και αυτό είναι απαρέγκλιτη απόφασή μου.
Ο δήμος μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει αυξήσει τα δημοτικά τέλη και δεν υπάρχει περίπτωση να τα αυξήσει, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Συνεχίζουμε να νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του δήμου και λειτουργήσαμε ως Δημοτική Αρχή, όπως θα κάναμε στο σπίτι μας. Νοικοκυρέψαμε το σπίτι μας.
Παράλληλα, αξιοποιήσαμε πλήρως τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ και πραγματοποιήσαμε σημαντικά, δεδομένων των συνθηκών, έργα.
Αρκετά βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης στο επόμενο διάστημα, ενώ πολλά έργα με χρήση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα είναι σε φάση προγραμματισμού και θα ενημερωθείτε γι’ αυτά σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, προετοιμάζουμε το έδαφος για την αξιοποίηση της Σ.Ε.Σ. (της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης – δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020).
Δεν θέλω να είμαι περισσότερο αναλυτικός, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να πω για το έργο που κάναμε, άλλωστε θα ακολουθήσουν συνάδελφοι που θα μιλήσουν για τον τομέα ευθύνης τους.
Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ο μηδενισμός του έργου μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.