Ομόφωνο ψήφισμα για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κτήμα Γερουλάνου




Ο Νίκος Τσαμπαρλής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλιμος Όλοι Μαζί» κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για την ελεύθερη πρόσβαση στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κτήμα Γερουλάνου.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι κυρίαρχο συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων του Δήμου, καθώς και δημότες μετά από κλήρωση.

Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό, ενώ κατά την συζήτηση προστέθηκε και το αίτημα για την πλήρη αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ναού.
Το ψήφισμα αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία μιας και είναι πλέον ομόφωνο αίτημα του πιο αντιπροσωπευτικού Δημοτικού Οργάνου που σίγουρα θα υιοθετηθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ Άλιμος, 4 Νοεμβρίου 2013

Προς: Επιτροπή Διαβούλευσης Δ. Αλίμου
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Στο κτήμα Γερουλάνου στην περιοχή Τραχώνων και δίπλα στο ρέμα Τραχώνων, υπάρχει ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που τοποθετείται μεταξύ του 10ου και 13ου αι. μ.Χ.Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, μικρών διαστάσεων, με έναν επιμήκη νάρθηκα.
Το 1987 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε εκτός σχεδίου πόλης και υποδείχτηκε ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου, με την παράλληλη πρόβλεψη να υλοποιηθεί ειδική μελέτη για το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικού πάρκου. Παρά τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες, κυρίως σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί και υλοποιηθεί καμία πλήρης μελέτη, ενώ η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού.
Το 2006 με πρωτοβουλία του Δήμου και απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης αναστήλωσης μουσείων και τεχνικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/71641/2885/11.10.06) εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Η εκτέλεση των σχετικών εργασιών έχει είδη ολοκληρωθεί και ο ναός μπορεί και πάλι να λειτουργήσει.
Ο Ναός ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός, αλλά ενοριακό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής και λειτουργούσε ανέκαθεν με καθεστώς δημόσιας λατρείας μέχρι και το 2010. Παρόλα αυτά η εταιρεία ΜΑΚΡΟ, ιδιοκτήτρια του κτήματος, απαγορεύει όχι μόνο την λειτουργία αλλά και την επίσκεψη στον Ναό!
Με τον παρόν ψήφισμα ζητούμε:
Α) Την 20η και 21η Νοεμβρίου (πανήγυρη του Ναού) να επιτρέπεται ελεύθερα η είσοδος από την ανατολή έως την δύση του ηλίου.
Β) Συγκεκριμένες ημέρες ανά μήνα να επιτρέπεται η είσοδος, πρόσβαση, παραμονή στον περίβολο και επίσκεψη του ναού τόσο από τον Ιερέα του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, όσο και μαθητών ή πολιτών.

(alimos.com)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.