O Mαντζουράνης, ο Καπερνάρος και τα 62.000 ευρώ από το δήμο Αλίμου




 (Γιώργος Παπαχρήστος –  tanea.gr)

Εξομολογούμαι την αμαρτία μου. Συνήθως δεν ασχολούμαι με τις αιτήσεις της Εισαγγελίας για άρση ασυλίας βουλευτών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως υποθέσεις που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας (σκάνδαλα, ΧΑ κ.λπ.) στις οποίες προφανώς δίνω μια προσοχή, για τα υπόλοιπα δεν δίνω δεκάρα. Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα, και εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στην πολιτική και τους ανθρώπους της, φθάνουν στη Βουλή υποθέσεις οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν τεθεί στο αρχείο, μόνο και μόνο γιατί οι εισαγγελείς διακατέχονται από το (μόνιμο) άγχος «μη χρεωθούν κάτι».
Η υπόθεση που θα περιγράψω στη συνέχεια, και αφορά τον βουλευτή Βασίλη «έχω δικό μου εργοστάσιο παραγωγής αγωγών» Καπερνάρο δεν είναι ακριβώς μια τέτοια υπόθεση. Εχει περιεχόμενο. Εφθασε στη Βουλή προ μηνός, κατατέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 24 Οκτωβρίου και πήρε τον δρόμο της για την Ολομέλεια δεδομένου ότι η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας του Καπερνάρου.
Ο βουλευτής του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» και καλός πελάτης της στήλης κατηγορείται (αντιγράφω) για «ηθική αυτουργία σε απιστία με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και ήδη των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ (άρθρα 46 παρ. 1α, 390 περ. β’ ΠΚ όπως το τελευταίο ισχύει)».
Τι αφορούν αυτά τα, το λιγότερο, περίεργα; Αντιγράφω και πάλι από το κατηγορητήριο: «Κατηγορείται ότι την 30.12.2006 προκάλεσε (σ.σ.: ο Καπερνάρος) στον δήμαρχο Αλίμου την απόφαση να τελέσει την αξιόποινη πράξη της απιστίας, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι ο τελευταίος τού κατέβαλε το ποσό των 62.000 ευρώ μέσω της δημοτικής επιχείρησης ΑΝΕΔΑ για νομικές υπηρεσίες που παρείχε στον δήμο κατά το χρονικό διάστημα από 1.4.2005 έως 31.7.2005 παρά το γεγονός ότι η εντολή χειρισμού των υποθέσεων του δήμου που του είχε δοθεί ήταν παράνομη, καθόσον υπήρχε θέση δικηγόρου με πάγια αντιμισθία».
Οπως ήταν φυσικό, τηλεφώνησα στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Μου επιβεβαίωσε το γεγονός της πρότασης της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ο Καπερνάρος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση για να δηλώσει ότι επιθυμεί και αυτός την άρση της ασυλίας του «για να αποδείξει την αθωότητά του».

Τηλεφώνησα εν συνεχεία στον νυν δήμαρχο Αλίμου Θάνο Ορφανό. Γνώριζε την υπόθεση, ήδη από το 2006. Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του προκατόχου του Κ. Μαντζουράνη «ενημέρωσε» αρμοδίως την Εισαγγελία για τις αμοιβές του Καπερνάρου και τη «σχέση» του με τον δήμο. Δεν είχε όμως ενημέρωση για τη δικαστική της εξέλιξη.
Αναζήτησα τον πρώην δήμαρχο Αλίμου κ. Μαντζουράνη. Στην αρχή μού είπε ότι παραπέμπεται ο ίδιος, αλλά και ο βουλευτής, γιατί η πρόσληψή του δεν πληρούσε «ορισμένα τυπικά κριτήρια». Ρώτησα ποια ήταν αυτά. Μου εξήγησε ότι αντί να τον προσλάβει θα έπρεπε να του αναθέτει υπόθεση.
Τον ρώτησα τι χρειαζόταν τον Καπερνάρο ενώ ο δήμος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διέθετε δικηγόρο με πάγια αντιμισθία. Μου απάντησε ότι δεν είχε ακόμη προσληφθεί δικηγόρος.
– Και τότε γιατί σας παραπέμπουν και τους δύο; ξαναρώτησα.
– Σας είπα για τυπικούς λόγους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τις αμοιβές του. Θεώρησε ότι ήταν υπέρογκες για τις «λοιπές νομικές υπηρεσίες» που παρείχε.
Μου εξήγησε επίσης ότι δεν υπάρχουν αμοιβές 62.000 ευρώ στον Καπερνάρο για ένα 4μηνο, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
– Αλλά πόσα είναι;
– Εκανε λάθος ο ανακριτής. Βρήκε δύο αποδείξεις, μία 7.000 ευρώ και μία 5.000 ευρώ έναντι της συνολικής απόδειξης που είχε κόψει ο Καπερνάρος για το 2005 και το 2006, και τις άθροισε…
– Συγγνώμη, τι απόδειξη είχε κόψει;
– 50.000 ευρώ…
– Δεν μου τα λέτε καλά. Το κατηγορητήριο μιλάει ότι η αμοιβή των 62.000 ευρώ είναι για αμοιβές ενός τετραμήνου…
– Σας είπα έγινε λάθος.

Δεν επέμεινα. Αλλωστε ούτε δικαστής είμαι ούτε, πολύ περισσότερο, ανακριτής. Μου αρκεί το γεγονός ότι ο δεινός επικριτής κάθε εξαρτημένης σχέσης με το Δημόσιο Βασίλης «έχω μια ακόμη αγωγή έτοιμη» Καπερνάρος, διετέλεσε «απασχολούμενος» σε δήμο για μια… γλίσχρα αμοιβή, για ένα «μεροκάματο» θα έλεγα, αναλογικά με το μέγεθός του…
Κλείνω επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος του πρώην δημάρχου Μαντζουράνη και του δικηγόρου Καπερνάρου είναι σε βαθμό κακουργήματος, και εύχομαι ολοψύχως… καλά ξεμπερδέματα!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.