Κοσμοσυρροή στο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κτήμα Γερουλάνου




Aπό το group – Σώστε το κτήμα Γερουλάνου/Τράχωνες!…

(Φωτογραφίες: Παύλος Παπαδημητρόπουλος – Χρήστος Αδαμόπουλος)

Σε πείσμα ολων των μετεωρολογικών προβλέψεων, σε πείσμα της κακοκαιρίας “που ερχόταν απο την Ιταλία”…χθές το μεσημέρι ενας ολόλαμπρος ήλιος ελαμψε πάνω απο το εκκλησάκι μας. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε για την λειτουργία..Ηταν μεγάλη η συγκίνηση -ηρθαν δάκρυα στά μάτια- οταν οι πιστοί μαζί με τους ιερείς , στον προαύλιο χώρο εψαλαν την λειτουργία…(φυσικά και οπουδήποτε ο καθένας μπορεί να προσευχηθεί- αλλά πιστέψτε με χθές ηταν το κάτι άλλο…)

Πανηγυρικά εορτάστηκε η θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον βυζαντινό ναό (10ος αιώνας) που βρίσκεται στο κτήμα Τραχώνων ιδιοκτησίας της εταιρείας ΜΑΚΡΟ.
Χαρακτηριστικό της εορτής το πλήθος κόσμου που ήρθε τόσο την παραμονή της εορτής να προσκυνήσει όσο και ανήμερα της εορτής.
Επειδή η ΜΑΚΡΟ επιτρέπει την είσοδο στο ναό μόνο μια φορά το χρόνο, ο κόσμος άδραξε την ευκαιρία και κατέκλυσε τον ναό και τον περίβολο αυτού. Συγκινητική ήταν η παρουσία εκατοντάδων μαθητών που είτε εκκλησιάστηκαν είτε περίμεναν υπομονετικά, μαζί με τους δασκάλους τους ανά γκρουπ να ξεναγηθούν από τον αρχαιολόγο ιερέα πατέρα Διονύσιο και να συγκεντρώσουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που τους λείπουν για να ολοκληρώσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματά τους που έχουν σαν θέμα τις αρχαιότητες και τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής τους. Άλλη μια ανάλγητη ενέργεια της ΜΑΚΡΟ να απαγορεύει την είσοδο στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο λαός προσήλθε και με κραυγή βουβή απαίτησε τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από την ΜΑΚΡΟ να ελευθερώσει το φυλακισμένο βυζαντινό μνημείο. Η μαθητιώσα νεολαία απαίτησε ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση και στην ενημέρωση. Πρέπει να κατανοήσει η ΜΑΚΡΟ ότι η περιοχή ενδείκνυται να γίνει η πολιτιστική της βιτρίνα και τότε μόνο οφέλη θα έχει. Είθε να επικρατήσει η σύνεση και η λογική.

(Χρήστος Αδαμόπουλος)

Η ΜΑΚΡΟ απαγορεύει στους μαθητές την είσοδο στο βυζαντινό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου

    Στους Τράχωνες (Άνω καλαμάκι) στον Άλιμο, στο κτήμα Γερουλάνου βρίσκεται βυζαντινός ναός, των Εισοδίων της Θεοτόκου. Χρονολογείται μεταξύ 10ου & 12ου αιώνα κα παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους βυζαντινούς ναούς της Αττικής. Είναι δε ο μοναδικός ναός της βυζαντινής Αθήνας με το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό τύπο (ελεύθερος σταυρός με εκτεταμένες κεραίες)  Το εσωτερικό του διακοσμούν, σε αρκετά καλή κατάσταση, τοιχογραφίες. Ο ναός ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός, αλλά ενοριακό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής και λειτουργούσε ανέκαθεν με καθεστώς δημόσιας λατρείας μέχρι και το 2010.

        Στα πέριξ του ναού και εντος του κτήματος Γερουλάνου, παρόλο που δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές, βρίσκεται θαμμένο το κέντρο του αρχαίου Αθηναϊκού Δήμου Ευωνύμου. Υπάρχουν επίσης πρωτογεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.χ. αιώνα και  ίχνη τειχών του 8ου π.χ. αιώνα. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει επίσης και περίβολος μυκηναϊκής εποχής. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα όπως η «ερυθρόμορφη λουτροφόρος» του 5ου  αιών. Π.χ. που φυλάσσεται στο Μουσείο του Πειραιά.
        Στα όρια του Κτήματος περνά ένα από τα τρία εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το «ρέμα Τράχωνες». Το ρέμα είναι ανοιχτό εντός του κτήματος. Όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση.
Από το 1992 το κτήμα πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γερουλάνου στην Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ΜΑΚΡΟ.
       Από το 2012 ξαφνικά και αναίτια η ΜΑΚΡΟ απαγορεύει την είσοδο στους πάντες.
Διαμαρτυρόμεθα και ζητάμε από την ΜΑΚΡΟ να σταματήσει να
Απαγορεύει την άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων επί Ιστορικού και Λατρευτικού μνημείου.
Απαγορεύει την είσοδο σε πανεπιστημιακούς καθηγητές στον αρχαιολογικό χώρο.
Απαγορεύει την είσοδο σε μαθητές σχολείων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, αποκόπτοντας την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους νέους.
Απαγορεύει στην παιδεία, την αισθητική αγωγή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά.
Καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συμβάσεις της Unesco για την ανεμπόδιστη επαφή των πολιτών με τους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς.
 Επιτροπή κατοίκων Αλίμου
Τηλ. επικοινωνίας: 6937868117 – 6945873553
Επίσης μπορείτε να μας βρείτε στο facebook:
 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.