Εισηγητική Έκθεση της Μαρίας Ανδρούτσου για τον προϋπολογισμό του 2014 στο δήμο Αγίου Δημητρίου





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 19-11-2013 ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγ. Δημητρίου για το οικονομικό έτος 2014.
Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 155,157,158 του Νόμου 3463/2006, ενώ τηρήθηκε πιστά η απόφαση της ΚΕΔΕ να μη σταλούν σχέδια προϋπολογισμού στο παρατηρητήριο του ΥΠΕΣ.
Η Δήμαρχος, στην εισηγητική της έκθεση, μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Η επιχείρηση της περιγραφής των οικονομικών συνθηκών μέσα στις οποίες κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014 και η προσπάθεια αποτίμησης των εξελίξεων, θετικών ή αρνητικών, της χρονιάς που πέρασε, ή του επαρκούς προσδιορισμού της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία θα μπορούσαν να στηριχθούν προβλέψεις, προοπτικές και προσδοκίες, δυστυχώς οδηγεί στη δυσάρεστη θέση μιας κουραστικής επανάληψης.

Η μόνη διαφορά που μπορούμε να διαπιστώσουμε, σε σχέση με την αντίστοιχη συζήτηση που κάναμε πριν από ένα χρόνο, είναι ότι η κεντρική οικονομική πολιτική διαμορφώνεται υπό το πρίσμα της «θεωρίας» του πρωτογενούς πλεονάσματος, που και γι’ αυτό, οι απόψεις περί του ύψους του είναι αντικρουόμενες και κινούνται σε ένα θολό τοπίο, ενώ και οι πλέον αδαείς στα οικονομικά μπορούν να διαπιστώσουν ότι δεν αποτελεί προϊόν δραστηριοτήτων οικονομικής ανάπτυξης, αφού η ύφεση για μια ακόμη χρονιά χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, αλλά της περαιτέρω αφαίμαξης του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και της συνεχιζόμενης αύξησης της ανεργίας που καταγράφει ποσοστά ρεκόρ στη χώρα μας.

Έτσι, παρά τις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες, η πιο σίγουρη προοπτική παραμένει η έμμεση πλέον, μέσω επιβολής απανωτών φόρων, μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η περαιτέρω οικονομική εξουθένωση της μικρομεσαίας ελληνικής οικογένειας.

Ο χώρος τον οποίο υπηρετούμε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνέχεια της οικονομικής επίθεσης που υπέστη κατά τα προηγούμενα χρόνια, συμμετέχοντας με δυσβάσταχτο τίμημα, στα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, ενώ η τελευταία επίθεση των ιδιωτικών συμφερόντων, που ορέγονται την κατάλυση κάθε δημόσιου φορέα, έχει βάλει στο στόχαστρο πολλές φορές με σκανδαλώδη και απροκάλυπτο τρόπο, τις υπηρεσίες καθαριότητας, που αποτελούν κατ’ εξοχήν αντικείμενο των Δήμων.

Μέσα σε αυτό το γενικό οικονομικό πλαίσιο, η διοίκηση του Δήμου μετά από στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες, συνέταξε και καταθέτει για ψήφιση από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 για το Δήμο μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Φέρνουμε σήμερα στο Σώμα για ψήφιση ένα προϋπολογισμό ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο.
Ένα προϋπολογισμό με κυρίαρχο τον κοινωνικό προσανατολισμό, καθώς εγγυούμαστε τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση μιας σειράς κοινωνικών παροχών προς τους δημότες μας.
Αρχής γενομένης από τη μείωση κατά 7% των ανταποδοτικών δημοτικών τελών με παράλληλη διατήρηση, αφ’ ενός των απαλλαγών στις τρείς κατηγορίες (άποροι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ) και αφ’ ετέρου από τη μείωση κατά 50% σε δύο ακόμη κατηγορίες, αυτές των τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, με εισοδηματικά πάντα κριτήρια.
Μέσω του Οργανισμού Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας (ΟΠΚΑΠ), συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι επτά πλέον παιδικοί σταθμοί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που θα συμπληρώσει αισθητά στην όλη προσπάθεια στήριξης των οικογενειών των συνδημοτών μας.
Ήδη, στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014, έχουν συμπεριληφθεί η ανέγερση παιδικού σταθμού στην περιοχή Ασυρμάτου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να παραδοθεί τον προσεχή Μάρτιο, καθώς και μετατροπή του παλαιού 3ου Δημοτικού Σχολείου σε παιδικό σταθμό.
Οργανώνουμε για 4η συνεχή χρονιά κατασκηνωτικά προγράμματα υψηλού παιδαγωγικού περιεχομένου, απολύτως δωρεάν, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, στην ιδιόκτητη εγκατάσταση του Δήμου μας στη Ραφήνα.
Επιπλέον, συνεχίζουμε να προσφέρουμε, μέσω των Νομικών Προσώπων του Δήμου, με συμβολική συμμετοχή, ημερήσια προγράμματα αθλοδιακοπών και παιχνιδοδιακοπών και για το καλοκαίρι του 2014.
Η υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση της νέας φτώχειας, που συνεχίζεται και διευρύνεται, με μια σειρά από δομές, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, ο δημοτικός λαχανόκηπος, το κοινωνικό συσσίτιο, η τράπεζα χρόνου, που έρχονται να προστεθούν στα, επί σειρά ετών, εφαρμοζόμενα προγράμματα των δημοτικών μας ιατρείων για την προαγωγή και την πρόληψη της υγείας, με έμφαση σε άνεργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και χαμηλοσυνταξιούχους.
Είμαστε υπερήφανοι που πρωτοπορούμε και αξιοποιούμε διαδημοτικές συνεργασίες με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι η Πρόληψη του Μεταβολικού Συνδρόμου στην εφηβεία και το Smart Care που αφορά σε παροχή υπηρεσιών υγείας με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξασφαλίσαμε με τους δύο εταίρους την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από την Περιφέρεια.
Διατηρούμε τις πέντε λέσχες ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και υποστηρίζουμε τα προγράμματα που σχεδιάζουν (επισκέψεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις).
Αναπτύσσουμε νέα προγράμματα και συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς, όπως είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ για την προστασία των καταναλωτών και κυρίως για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να επισημάνω ότι σε όλες μα τις κοινωνικές δράσεις φροντίζουμε να αναδεικνύεται ο αλληλέγγυος εθελοντισμός των πολιτών. Σεβόμαστε, προβάλλουμε και αναβαθμίζουμε το ρόλο του δημότη – εθελοντή με σκοπό την ενίσχυση της αντίληψης και των προσπαθειών για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος.
Σε δύσκολες στιγμές, που η έλλειψη προσωπικού έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, με τη θέληση και την καθοδήγηση των κοινωνικών λειτουργών, συνέβαλαν στη διατήρησή τους.
Σημαντικό ποσοστό του Τεχνικού Προγράμματος αφορά σε έργα και παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια του Δήμου για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους. Εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευές αναβάθμισης σχολικών αυλών και αθλητικών εγκαταστάσεων, εξωραϊσμός, ασφαλή δάπεδα, πέργολες, σύνθετα παιχνίδια στις αυλές των νηπιαγωγείων, αποδεικνύουν στην πράξη την προτεραιότητά μας για τα παιδιά και τους νέους μας.
Αναβαθμίζουμε το σχολικό περιβάλλον, αλλά και τις παιδικές χαρές στις γειτονιές με ένα σύνολο εργασιών που ξεκινά από απλές συντηρήσεις και φτάνει σε ριζική μετατροπή τους σύμφωνα με τα πρότυπα πιστοποίησης.
Οι αθλητικές υποδομές μας εκσυγχρονίζονται και με τη συμβολή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ). Ξεχωρίζουμε το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του χλοοτάπητα του δημοτικού σταδίου, που συνεχίζεται και θα παραδοθεί εντός του 2014. Ιδιαίτερη αξία έχει η παρέμβαση στα ηλεκτρομηχανολογικά του Νέου Κλειστού, για την αδειοδότησή του και η ολοκλήρωση της μελέτης για τη λειτουργία της πισίνας στο ΕΕΕΕΚ.
Στην προώθηση του μαζικού αθλητισμού στοχεύει το φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης υπαίθριων οργάνων άθλησης σε γειτονιές της πόλης μας.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την απόκτηση πολιτιστικών υποδομών, προωθούμε την κατασκευή ανοικτού θεάτρου 500 θέσεων με εγκαταστάσεις εργαστηρίων στην οδό Όθωνος.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται και θα δημοπρατηθεί εντός του 2014 η μελέτη ανακατασκευής του κλειστού δημοτικού μας θεάτρου στο Δημαρχείο.
Επίσης, η δημιουργία βοτανικού κήπου στο χώρο απέναντι από το Ναό του Αγ. Βασιλείου θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία απόκτησης κοινόχρηστών χώρων μέσω απαλλοτριώσεων, αλλά και απ’ ευθείας αγορών, ανάλογα με τις συνθήκες, και διεκδικούμε αποτελεσματικά πόρους, όπως οι χρηματοδοτήσεις του Πράσινου Ταμείου. Πολλές φορές έχω αναφέρει ότι το 2011 δεν παραλάβαμε ούτε μία μελέτη ή πρόταση έργου προς ωρίμανση από την προηγούμενη διοίκηση.
Έτσι, τα τρία αυτά χρόνια χρηματοδοτήσαμε μελέτες ανάπλασης και αξιοποίησης εκτεταμένων περιοχών και ακινήτων, με στόχο να υποβάλουμε ώριμες προτάσεις χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ είτε μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ είτε μέσω του ΚΑΠΕ.
Οι περισσότερες αξιολογήθηκαν θετικά, εντάχθηκαν και εντός του 2014 αναμένεται η συμβασιοποίησή. Πρόκειται για έργα με υψηλή περιβαλλοντική αξία, όπως είναι:
• Ανάπλαση πλατείας Παναγούλη, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. €
• Πράσινη στέγη στο 20ο Δημοτικό Σχολείο, προϋπολογισμού 209.000 €
• Βιοκλιματικές αναπλάσεις στο Νέο Κλειστό, και στα 1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία, προϋπολογισμού 600.000 €, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Μετά την πρόσφατη θετική εξέλιξη που είχε η διεκδίκηση του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου, άνευ ανταλλάγματος, έχοντας την ευθύνη και τη δέσμευση υλοποίησης της προτεινόμενης βιοκλιματικής ανάπλασης, χρηματοδοτούμε την οριστική μελέτη, προκειμένου να αναζητήσουμε χρηματοδότηση κατασκευής του έργου.
Στα μεγάλα έργα υποδομής, που στοχεύουν στο μέλλον της πόλης μας, εντάσσεται ο χώρος στάθμευσης στο Δημοτικό Στάδιο. Έργο που σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, ξεκινώντας από τις υπόγειες εγκαταστάσεις.
Στο προϋπολογισμό του 2014 εντάσσουμε εργασίες εξωραϊσμού στο Δημοτικό Κοιμητήριο, έργα οδοποιίας, εκτεταμένες αποκαταστάσεις φθορών σε πεζοδρόμια, ανακατασκευές πεζοδρόμων και πλατειών, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων σε πολυσύχναστες οδούς (Ασημακοπούλου, Άρτης, Πριάμου) για τη ασφαλή κίνηση πεζών και εμποδιζομένων ατόμων.
Εντάσσουμε, επίσης, έργα τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας όπως: αναβάθμιση του ιστότοπου ου Δήμου, εφαρμογή διαδραστικών συστημάτων πληροφόρησης των πολιτών, αλλά και υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως ψηφιοποίηση αρχείου και ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, με στόχο πάντα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Τέλος, να σημειώσω ότι λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην έγκριση του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών, εντός του 2014 πρόκειται να υλοποιήσουμε την προμήθεια τετραξονικού οχήματος, υδροφόρας και πούλμαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τον προϋπολογισμό του 2014 κλείνει η τρέχουσα δημοτική περίοδος, στην οποία οι συμπολίτες μας μας εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση του Δήμου.
Επί τρία χρόνια πορευτήκαμε με στόχο την αναζήτηση νέων οικονομικών πόρων (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κ.λπ.), την υποβολή προτάσεων σε προσκλήσεις και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Με συνέπεια και ευθύνη ανταποκριθήκαμε έως τώρα στο πρόγραμμα των δέκα στόχων, με το οποίο δεσμευθήκαμε έναντι των συμπολιτών μας.
Στις σελίδες του σχεδίου προϋπολογισμού που καταθέτουμε, έχουν αποτυπωθεί και η προσπάθειά και η συνέπειά μας.
Έστω και κάτω από τις παρούσες αντίξοες οικονομικές συνθήκες, θεωρούμε ότι δίνουμε λύσεις και κρατάμε την πόλη μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συνεργάτες αιρετούς και στελέχη της υπηρεσίας, που μετά από επίπονη προσπάθεια συνέβαλαν στη σύνταξη του υπό συζήτηση σχεδίου προϋπολογισμού.
Έχω τη βεβαιότητα ότι η συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προσθέσει τα απαραίτητα ώστε να ψηφισθεί ένας προϋπολογισμός που θα αποτελέσει λειτουργικό εργαλείο για την πρόοδο του Δήμου μας και τον επόμενο χρόνο»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.