Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ηλιούπολης: “να γίνει αυτοψία στα σχολεία της πόλης”




Αυτοψία στα σχολεία της Ηλιούπολης ζητά με επιστολή που έστειλε στο Δήμο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ηλιούπολης, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στο 5ο Γυμνάσιο (πτώση θερμομονωτικών πλακών από την οροφή).

Δείτε την επιστολή:

Κύριοι, Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη εβδομάδα σε αίθουσα διδασκαλίας του 5ου Γυμνασίου Ηλιούπολης υπήρξε αποκόλληση και πτώση ενός μεγάλου αριθμού θερμομονωτικών πλακών Heraklit από την οροφή στο δάπεδο. Από τύχη και μόνον δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός στους μαθητές, μιας και η αίθουσα εκείνη την ώρα ήταν κενή.

Σας είναι επίσης γνωστό, ότι σήμερα παρατηρούνται πολυάριθμες και, σε αρκετές περιπτώσεις, σημαντικές φθορές της κτιριακής υποδομής των σχολικών μονάδων της πόλης μας, που οφείλονται στην παλαιότητα των κτιρίων και στην πλημμελή συντήρησή τους όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που σας έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τους διάφορους φορείς της σχολικής κοινότητας (διευθυντές, συλλόγους γονέων, την Ένωση Γονέων, κ.α.). Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια τη δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων στα σχολεία (εμφάνιση υγρασίας, οροφές που στάζουν, πολύ κρύες ή πολύ ζεστές αίθουσες λόγω φθαρμένης ή ανύπαρκτης θερμομόνωσης, κλπ.), κυρίως όμως δημιουργεί σοβαρότατες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος πως, την επόμενη φορά που θα γίνει κάποιο ατύχημα, θα είμαστε τόσο τυχεροί όσο στην περίπτωση του 5ου Γυμνασίου.

Με αυτά τα δεδομένα, και πριν την αναγκαία μόνιμη επισκευή των φθορών, απαιτούμε ως γονείς, την άμεση διενέργεια αυτοψίας σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με σκοπό:

α) τον εντοπισμό φθορών και αστοχιών που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών μας
β) την υπόδειξη και άμεση εκτέλεση των εργασιών που είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Ας σημειωθεί ότι το κόστος για την λήψη άμεσων μέτρων ασφάλειας είναι μικρό και μπορεί να γίνει με τα ίδια μέσα της Τεχνικής Υπηρεσίας, μια τέτοια ενέργεια όμως, μπορεί να αποσοβήσει σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε, για άλλη μια φορά, το πάγιο αίτημα της Ένωσης μας για την αναγκαιότητα ελέγχου της στατικής και αντισεισμικής επάρκειας των σχολικών κτηρίων της πόλης μας. Στην κατεύθυνση αυτή, και σε συνέχεια της ενέργειας που προτάθηκε παραπάνω ως άμεσης, προτείνουμε τη σύσταση κατάλληλου συνεργείου στελεχωμένου με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας που θα προβεί στη διενέργεια αυτοψιών για τον έλεγχο και καταγραφή της στατικής κατάστασης των σχολικών κτιρίων, δηλαδή την καταγραφή φθορών, ρωγμών και τυχόν άλλων βλαβών στο σκελετό, και όχι μόνον, του κτιρίου, την αξιολόγηση της σοβαρότητας τους από άποψη ασφαλείας και την σύνταξη προτάσεων για μέτρα αντιμετώπισής τους.

Με εκτίμηση ,

Ο Πρόεδρος Μιχάλης Τασούλας

Η Γραμματέας Νίκη Ψύλλα

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.