Το Γκολφ Γλυφάδας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Rustam Minnikhanov




tatargeito

Τις εγκαταστάσεις του Γκολφ Γλυφάδας επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Rustam Minnikhanov για να παίξει γκολφ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας. 

Κατά την επίσκεψη του συναντήθηκε με το Δήμαρχο Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη όπου ενημερώθηκε για την ιστορία των εγκαταστάσεων της Γκολφ ΑΕ. Ο πρόεδρος του Ταταρστάν δήλωσε ενθουσιασμένος από το χώρο, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του προσωπικού της Γκολφ Α.Ε. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας προσέφερε στον Πρόεδρο αναμνηστικό κουτί με αξεσουάρ για γκολφέρ ενώ ο Πρόεδρος του Ταταρστάν ανταπέδωσε προσφέροντας συλλεκτικά νομίσματα του Καζάν, πρωτεύουσας του Ταταρστάν.
ΤΑΤΑΡΣΤΑΝ: ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ
Η Δημοκρατία του Ταταρστάν σήμερα αποτελεί ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Η έκτασή της υπολογίζεται σε 68.000 km² και ο πληθυσμός της σε περίπου 3.800.000 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2002). Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας είναι η πόλη Καζάν, ενώ η ονομασία του κράτους προκύπτει από την εθνική ομάδα των Τατάρων που αποτελούν τον κεντρικό κορμό του εγκατεστημένου πληθυσμού και την περσικής προέλευσης κατάληξης –σταν.
Το Ταταρστάν βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης, 800 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, ανάμεσα στους ποταμούς Βόλγα και Κάμα, ενώ εκτείνεται μέχρι τα Ουράλια Όρη. Πρόκειται για ένα πλούσιο και προνομιακό κράτος, καθώς οι βασικότερες φυσικές πηγές του είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και πολλά άλλα. Λέγεται μάλιστα πως τα αποθέματα πετρελαίου που έχει, ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο τόνους!
Η πρώτη γνωστή οργάνωση της περιοχής σε κράτος έγινε το 700-1238 μ.Χ. στην περιοχή του Βόλγα στη Βουλγαρία. Οι αποκαλούμενοι Βούλγαροι του Βόλγα είχαν αναπτύξει έντονη εμπορική δράση και καλές εμπορικές σχέσεις με περιοχές της Ευρασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βαλτικής. Ωστόσο, στα τέλη του 1230 η περιοχή κατακτήθηκε από τον μογγολικό στρατό του πρίγκιπα Μπατού Χαν. Οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι της περιοχής σύντομα αναμείχθηκαν και έγιναν ένα γνωστοί ως «Οι Τατάροι του Βόλγα» και εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί εκτοπίζοντας ή και αφομοιώνοντας τους ντόπιους κατοίκους. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη θεωρία σχετικά με τις εθνικές και γλωσσικές αλλαγές της περιοχής σύμφωνα με την οποία οι Βούλγαροι κάτοικοι της περιοχής απλώς υιοθέτησαν την ταταρική γλώσσα. Το κράτος κέρδισε ξανά την αυτονομία του το 1430 ως «Χανάτο του Καζάν» με πρωτεύουσα την πόλη Καζάν. Χρόνια αργότερα το 1550 κατακτήθηκε από τον Ρώσο Τσάρο Ιβάν τον Τρομερό. Οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους ήταν Μουσουλμάνοι, άλλαξαν θρησκεία και πολλοί ήταν εκείνοι που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Πάντως, το βέβαιο είναι πως όλοι οι μουσουλμανικοί χώροι προσευχής καταστράφηκαν. Η ρωσική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την κατασκευή άλλων μουσουλμανικών Τεμενών μέχρι και τον 18ο αιώνα, όταν την εξουσία ανέλαβε η Μεγάλη Αικατερίνη και χτίστηκε και πάλι το πρώτο μουσουλμανικό Τζαμί.
Κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1918-1920 οι Τατάροι εθνικιστές επιχείρησαν να εγκαθιδρύσουν μια ανεξάρτητη και αυτόνομη Δημοκρατία, αλλά το καθεστώς των Μπολσεβίκων δεν τους το επέτρεψε κι έτσι, στις 27 Μαΐου του 1920 ιδρύθηκε η Ταταρική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της Μπολσεβίκικης Επανάστασης και ως κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, δίχως όμως να συμπεριλαμβάνει στα όρια των συνόρων της την πολυπληθή ομάδα των Τατάρων της περιοχής του Βόλγα.
Στις 30 Αυγούστου του 1990 οι Τατάροι ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησης τους από το Σοβιετικό Σοσιαλιστικό Καθεστώς και το 1992 απέκτησαν το δικό τους Σύνταγμα, το οποίο έπειτα από σχετικό δημοψήφισμα υπερψηφίστηκε με 62%. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικά άρθρα του ίδιου Συντάγματος το κράτος του Ταταρστάν ανήκει επίσημα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στο Ταταρστάν σήμερα κατοικούν περίπου 2.000.000 Τατάροι και 500.000 Ρώσοι μαζί με έναν σημαντικό ποσοστό από άλλες εθνικές ομάδες, οι οποίες μιλούν την ταταρική γλώσσα. Η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η ταταρική και η ρωσική, ενώ επίσημη γραφή αποτελεί η κυριλλική, όπως άλλωστε και για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το πολιτικό σύστημα στη Δημοκρατία του Ταταρστάν είναι συνταγματικά δημοκρατικό και θεμελιώνεται πάνω στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν αλλά και της σχετικής υπογεγραμμένης Συνθήκης ανάμεσά τους. Η Ρωσική Ομοσπονδία, θα λέγαμε, πως σήμερα ελέγχει ολοκληρωτικά τη λειτουργία του Ταταρστάν, καθώς αποτελεί μία από τις πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές της. Έχει τεράστια βιομηχανική ανάπτυξη, ενώ είναι πάρα πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που η Ρωσία ποτέ δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο. Η βιομηχανία του Ταταρστάν παράγει βαριές μηχανές, αεροπλάνα, ελικόπτερα, υφάσματα, ρούχα, τρόφιμα και πολλά άλλα. Παράλληλα, έχει ανεπτυγμένη πυρηνική βιομηχανία, ενώ έχει αναπτύξει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με πολλά σημαντικά κράτη-κέντρα του κόσμου.
Σε ότι αφορά τον πολιτισμό των κατοίκων της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, πέραν των δώδεκα θεάτρων που φιλοξενεί στο εσωτερικό της καθώς και μιας σπουδαίας κρατικής ορχήστρας, έχει και σπουδαία αθλητική δραστηριότητα. Όλοι άλλωστε έχουμε ακούσει για την δύο φορές πρωταθλήτρια ομάδα ποδοσφαίρου Ρουμπίν Καζάν.
Επιπλέον, στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν εδρεύει το Κρατικό Πανεπιστήμιο στα πλαίσια του οποίου λειτουργούν σπουδαίες Πανεπιστημιακές Σχολές, όπως ιατρική, οικονομικά, λογιστικά, τεχνολογικά και πληροφορική.
Σε ότι αφορά το θρησκευτικό καθεστώς, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι, ενώ η δεύτερη επίσημη θρησκεία είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι έχουν προσηλυτιστεί σε διάφορες «μουσουλμανικές αιρέσεις».
Η Δημοκρατία του Ταταρστάν αποτελεί μια μικρή κουκίδα στο χάρτη που ελάχιστοι γνωρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, η δράση της σε διεθνές οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντική και θεώρησα χρήσιμο να σας τη γνωστοποιήσω. Ας γνωρίζουμε τουλάχιστον από που προμηθευόμαστε ποσότητες πετρελαίου για να ζεσταθούμε το χειμώνα, καθώς και που παράγονται όλα αυτά τα τεράστια ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Στέλα Λέτσιου
tatar2

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.