Σκέψεις, απόψεις και προτάσεις για τη στρατηγική των δήμων όσον αφορά τα ζώα




(Τάσος Ευσταθίου Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων)

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου – μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων για την ανάγκη προστασίας όλων των ειδών – δίνεται μία σημαντική αφορμή για να αναλογισθούμε όλοι, την ευθύνη μας ως πολίτες αλλά και ως Δημοτική Αρχή, διαμορφώνοντας συμπεριφορά και πολιτικές σε σχέση με το ζήτημα της προστασίας και της διαχείρισης της αστικής πανίδας, τόσο των αδέσποτων, όσο και των οικόσιτων ζώων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι το θέμα αυτό έχει πολλαπλές διαστάσεις – (πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές) – και προσεγγίζοντάς το από κάθε πλευρά θεωρώ ότι:
1. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί μια δημοτική πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας με αυστηρούς ελέγχους στους κατόχους των οικόσιτων, σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού τους και όπου κρίνεται αναγκαίο και στείρωσής τους, καθώς και τοποθέτηση chip.
Να υπάρχει αυστηρότητα στη διαχείριση της παρουσίας τους από τους κατόχους τους σε σχέση με το δημόσιο χώρο (π.χ. τήρηση του νόμου σε παραβάτες που αδιαφορούν και δε συμμαζεύουν τα περιττώματα, καθορισμός συγκεκριμένων χώρων «στάσεις υγιεινής για ζώα» όπου θα παρέχονται και απαραίτητα υλικά).
2. Επιβάλλεται να υπάρχει μια δημοτική πολιτική ενημέρωσης και συνάμα παιδευτική για τη φιλοζωία, όπως ενημερωτική καμπάνια μέσα στα σχολεία καθώς και ευρύτερα, μέσω των ΜΜΕ.
Να υπάρχει πληροφοριακό ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα ζώα (για την φροντίδα τους, την υγιεινή, την διατροφή, τις ασθένειες κλπ.), με αποτέλεσμα την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα των ζώων και κυρίως στους μελλοντικούς πολίτες μιας πολιτισμένης πολιτείας, δηλ. τα παιδιά.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις και απόψεις για προτάσεις που θα φέρουν αποτελέσματα όπως:
• Να υπάρξει επιδότηση ως κίνητρο (μέσω σχετικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων) για την στείρωση και το βασικό τους εμβολιασμό.
• Να υπάρχουν πολύ αυστηροί έλεγχοι σε ότι αφορά τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί τους (κακοποίηση, ελλιπής φροντίδα κλπ.).

Βασικός άξονας είναι να εμπεδωθεί μια δημοτική πολιτική βασισμένη σε μια διαρκή συνεργασία, τόσο με τους επιστήμονες κτηνιάτρους όσο και με τους συλλόγους προστασίας των ζώων.
Να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στο μέγιστο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί, με στόχο την συμμετοχή όλων σε ενημερωτική καμπάνια που ο Δήμος οφείλει να πραγματοποιήσει.
Έτσι λοιπόν, είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί μία δημοτική πολιτική ορθολογικότερης οικονομικής διαχείρισης του θέματος με:
• Βέλτιστη έρευνα της αγοράς στην αναζήτηση και προμήθεια των απαραίτητων μέσων που πρέπει να προμηθεύεται ο Δήμος.
• Αξιοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών και των χρηματοδοτικών εργαλείων που η Ε.Ε. έχει και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ακολουθήσει και αξιοποιήσει προς όφελος των οικόσιτων ζώων και των κατόχων τους, καθώς και προς όφελος των αδέσποτων ζώων και του κοινωνικού συνόλου.

Πρέπει λοιπόν όλοι μας να προβληματιστούμε και να καταλάβουμε, πως οφείλουμε ως άνθρωποι να φροντίζουμε τις ανάγκες των ζώων, από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα ζώα δεν μπορούν να μας μιλήσουν ή να διεκδικήσουν, συνεπώς χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι πρέπει να τα σεβόμαστε, να τα βοηθάμε και να μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτά.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.