«Οι ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. δείχνουν το αδυσώπητο πρόσωπο τους»
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού – Δελτίο Τύπου:

 Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε τη βοήθεια των πολιτών, ώστε να σταματήσουμε την προσπάθεια εξαθλίωσης μιας μακροχρόνια άνεργης 31χρονης και της 53χρονης μητέρας της, που είναι Άτομο με Ειδικές Ανάγκες και 80% αναπηρία.  Οι δύο κυρίες ουσιαστικά “ακροβατούν” στη ζωή και διαβιούν χάρη στην ανοχή που δείχνει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας που νοικιάζουν (δεν έχουν να πληρώσουν από τον Απρίλιο του 2013) αλλά και στην  πενιχρή βοήθεια που λαμβάνουν από συγγενείς.
Δυστυχώς λόγω της σοβαρής οικονομικής αδυναμίας των δύο γυναικών η 31χρονη επιβιβάστηκε σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο και σε έλεγχο που έγινε από ελεγκτή του ΟΑΣΑ, κόπηκε πρόστιμο 72 ευρώ, παρότι η κυρία ενημέρωσε επανειλημμένα τον ελεγκτή ότι είναι μακροχρόνια άνεργη. Η ασθενής μας ήρθε άμεσα σε επαφή με τις ΟΣΥ Α.Ε. και ενημέρωσε εγγράφως για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ενώ παράλληλα έστειλε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά της. Δυστυχώς ο ΟΣΥ απάντησε στις 17/09 ότι το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί αλλιώς θα μεταβιβαστεί εντός 20 ημερών στην εφορία όπου θα δεκαπλασιαστεί  και θα γίνει 720 ευρώ συνολικά.  Δηλαδή για ένα εισιτήριο 1.20 ευρώ το τελικό πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία η μακροχρόνια άνεργη ασθενής μας είναι 720 ευρώ! Με λίγα λόγια το κράτος ενεργοποιεί όλο τον μηχανισμό του για ένα ποσό, το οποίοουδέποτε θα εισπράξει και το οποίο αποτελεί το ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ χτύπημα για τις δύο γυναίκες που βρίσκονται ψυχικά και σωματικά στην εξαθλίωση, ενώ αυτό που ουσιαστικά χρειάζονται είναι κοινωνική ευαισθησία και στήριξη.
Εμείς επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία  κάναμε δύο έγγραφες εκκλήσεις στις οποίες όμως δυστυχώς  ο ΟΣΥ δεν απάντησε. Έτσι φθάνουμε  στο σήμερα και αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε τη βοήθεια όλης της κοινωνίας ώστε να σταματήσουμε ΑΜΕΣΑ την μεταβίβαση της οφειλής στην εφορία.
Σας ζητάμε λοιπόν να καλέστε ή να στείλετε μήνυμα στους παρακάτω:
Υπηρεσία Προστίμων:
τηλ. 210 4270705 και 210 4270 617– email [email protected]
κ. Βούρτση Γεώργιο
ΤΤμ/χης Ελέγχου Κομίστρου & Επικοινωνίας με το Επιβατικό Κοινό
κ. Δ. Μωραΐτη
Δ/ντής Παραγωγής Συγκοινωνιακού Έργου
Ο.ΣΥ. Α.Ε.
τηλ: 210-4270-796
email:

Ελληνικό 24/09/2013

Κύριοι / Κυρίες,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά με το θέμα σας που αναφέρεται στην επιστολή σας με αριθμό πρωτοκόλλου 23559/6976/8817/1370/Α/17.09.2013 προς την κα. …

Η κα. … είναι ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές και παρέχει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους πολίτες. Η κυρία … πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και γιαυτό έχει ενταχθεί στους ασθενείς του ιατρείου. Η δική μας παρέμβαση στην υπόθεσή της σκοπεύει να σας καταστήσει κοινωνούς του μεγάλου της προβλήματος και της δυσμενούς κατάστασής της, η οποία και επιδεινώνεται και από το συγκεκριμένο θέμα. Η ίδια σας έχει ενημερώσει με την επιστολή της στις 04/07/2013 ότι σε έλεγχο που έγινε στην λεωφορειακή γραμμή 833 προς Πειραιά δεν είχε εισιτήριο και της κόπηκε πρόστιμο 72 ευρώ το οποίο και αδυνατεί να πληρώσει για καθαρά αντικειμενικούς λόγους ήτοι:

– Είναι μακροχρόνια άνεργη, εγγεγραμμένη από …/2011 στον ΟΑΕΔ

– Όντας μακροχρόνια άνεργη δεν έχει κανένα εισόδημα. Καλύπτει τις απόλυτα αναγκαίες βιοποριστικές της ανάγκες (τροφή, νερό) από πενιχρή οικονομική ενίσχυση συγγενούς της ενίοτε.

– Ζει με την 53χρονη μητέρα της η οποία και εκείνη είναι μακροχρόνια άνεργη από τις …/2005 και είναι ΑΜΕΑ με 80% αναπηρία, από οξύ έμφραγμα που υπέστη το 2012 και έχει παράλληλα αρκετά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο και κατάθλιψη.

– Δεν έχουν περιουσιακό στοιχείο (ζουν σε ενοικιασμένο σπίτι, όπου και το ενοίκιο αδυνατούν να το καλύψουν και χρωστούν αρκετά ενοίκια).

Στα ανωτέρω έχετε ήδη απαντήσει στην κυρία … ότι λόγω διάφορων νόμων και διατάξεων οφείλετε να της επιβάλατε το πρόστιμο. Παράλληλα την ενημερώνετε ότι εάν δεν προβεί σε εξόφληση του προστίμου των 72 ευρώ θα προχωρήσετε στην διαβίβαση του προστίμου στην εφορία όπου θα 10πλασιαστεί και θα γίνει συνολικά 720 ευρώ. Δηλαδή για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ που δεν πλήρωσε τον Ιούλιο λόγω απόλυτης αδυναμίας τώρα απειλείται με χρέωση στην εφορία 720 ευρώ που και αυτό αδυνατεί να καταβάλει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δύο γυναίκες ήδη δυσκολεύονται να ζήσουν αξιοπρεπώς και ουσιαστικά έχουν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους μόνο και μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δείχνει συμπόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εάν το χρέος πάει στην εφορία τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί το κράτος να στραφεί με όλο τον κρατικό μηχανισμό ενάντια σε 2 αδύναμους πολίτες που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν. Εσείς όμως, γιατί επιλέγετε να δώσετε το τελειωτικό (;) χτύπημα; Ο κόσμος αναρωτιόταν τον περασμένο Αύγουστο πως και ένας 18χρονος σκοτώθηκε γιατί δεν είχε να πληρώσει ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ. Τώρα γνωρίζουμε γιατί σκοτώθηκε το παλικάρι. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα 1.20 ευρώ γίνονται 72 ευρώ και σύντομα 720 ευρώ και μετά έρχεται και σε κυνηγάει το κράτος για να σου πάρει ότι έχεις μηδαμινό ή μη και όχι μόνο.

Οφείλουμε ως κοινωνικό ιατρείο να σας στείλουμε συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν όσα σας αναφέρουμε παραπάνω και να σας παρακαλέσουμε να δείξετε την δέουσα ευαισθησία προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε με τις απαραίτητες ενέργειες να σταματήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης του προστίμου στην εφορία και να απαλλαγεί η ασθενής από το πρόστιμο.

Σε αναμονή της άμεσης απάντησής σας και πάντοτε με την ελπίδα απόδειξης της προσφοράς του φορέα σας στον συνάνθρωπο που βάλλεται στη δίνη της σημερινής κρίσης.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Σιδέρης
μέλος του συντονιστικού οργάνου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.