Προεκλογικό μήνυμα Πανά στον αγιασμό




 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Βάρης, της Βούλας, της Βουλιαγμένης.
Ο Δήμαρχος Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς παρέστη στην τελετή του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας και στο Λύκειο της Βουλιαγμένης.
Ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του προχώρησαν στο διάστημα που προηγήθηκε στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών στα σχολικά κτίρια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην πόλη μας θα λειτουργούν δημόσια σχολεία απαλλαγμένα από όλα όσα βαραίνουν το έργο των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Δήμαρχος Σ. Πανάς απευθύνει στους εκπαιδευτικούς , τους μαθητές και τις οικογένειες τους το παρακάτω μήνυμα:
« Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της νέες προκλήσεις, νέες αγωνίες, αλλά και νέες ελπίδες για όλους.
Για το Δήμο μας συνολικά αλλά και για μένα προσωπικά ως Δήμαρχο , ο χώρος της Εκπαίδευσης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, όχι γιατί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα έχει περιέλθει στην Αυτοδιοίκηση, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη από το 2011. Αλλά επειδή θεωρώ ότι η επένδυση στη γνώση και τη νέα γενιά, αποτελεί μονόδρομο για να βγει η χώρα μας από τα σημερινά αδιέξοδα.
Οι πόροι της Πολιτείας για τα σχολεία έχουν περικοπεί όπως και όλες οι άλλες επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση.
• Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε φέτος για τις Σχολικές Επιτροπές μόνο 125.000€ περίπου ( το ίδιο ποσό μας δόθηκε και πέρσι ) .
• Τα χρήματα που δόθηκαν το 2013 από την ΣΑΤΑ για την συντήρηση των σχολείων ήταν 69.595 ευρώ ( το 2012 η αντίστοιχη επιχορήγηση ήταν 62.536 ευρώ)
• Για κάθε έναν από τους 5.000 περίπου μαθητές των 34 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, Ειδικών Σχολείων και ΙΕΚ της πόλης μας, η Πολιτεία διέθεσε μόλις 39 ευρώ.
Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, ο Δήμος μας έκανε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία της πόλης μας:
• Ενισχύσαμε τις σχολικές μας υποδομές .Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, στην περιοχή Ασύρματος. Kι αυτό έγινε γιατί πετύχαμε ως Διοίκηση να εξασφαλίσουμε τους πόρους για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του.
• Παραδόθηκε η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας
• Εξασφαλίσαμε την ένταξη στο Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ (ΕΣΠΑ 2007-2013) του έργου της κατασκευής του Νέου Γυμνασίου Βουλιαγμένης. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.
• Αφού ολοκληρώθηκε η παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης στο Ο.Τ. 164 στον Ο.Σ.Κ., διεκδικούμε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το 2ο Λύκειο Βάρης.
• Ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε την κατασκευή του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Βούλας, στο Ο.Τ. 251. Έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης της απαλλοτρίωσης της έκτασης και παρά τα εμπόδια που επιχειρούν κάποιοι να βάλουν στην υλοποίηση του έργου , εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, εμμένουμε στην απόφαση μας να κάνουμε πράξη το όραμα των κατοίκων της περιοχής.
• Τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες αίθουσες στο 2ο Νηπιαγωγείο Βούλας και στο 2ο Λύκειο Βούλας.
• Δώσαμε λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολλά σχολεία της πόλης μας με τη μόνωση τους, είτε αναθέτοντας τις απαραίτητες εργασίες σε εργολάβους, είτε αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. Μεταξύ άλλων έγιναν μονωτικές εργασίες στο 1ο Δημοτικό Βάρης, το 1ο Γυμνάσιο Βάρης, το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας, το 1ο , 3ο και 4ο Δημοτικό Βούλας, το 1ο Γυμνάσιο Βούλας, το 1ο Λύκειο Βούλας. Παράλληλα προγραμματίζονται στο επόμενο διάστημα αντίστοιχες εργασίες ενίσχυσης της μόνωσης στο Νηπιαγωγείο της Βάρκιζας, στο Δημοτικό Βάρκιζας, στο Λύκειο Βάρης ,στο Γυμνάσιο της Βουλιαγμένης.
• Έγιναν από συνεργεία του Δήμου εργασίες αποκατάστασης του εναθρακωμένου σκυροδέματος, στα σχολεία που ήταν απαραίτητο.
• Τοποθετήθηκαν νέα πλακίδια και είδη υγιεινής σε σχολεία της πόλης με έμφαση στο 1ο Δημοτικό Βάρης που αντιμετώπιζε σοβαρότερο πρόβλημα και στο Γυμνάσιο Βουλιαγμένης.
• Υλοποιήθηκαν εργασίες βαψίματος των σχολείων ( εσωτερικά και εξωτερικά ) τόσο από συνεργεία του Δήμου όσο και από εργολάβο σε ορισμένα σχολεία ( 1ο Δημοτικό Βάρης, 1ο Γυμνάσιο Βάρης, 3ο Δημοτικό Βούλας , 1ο Γυμνάσιο Βούλας, 1ο και 2ο Λύκειο Βούλας).
• Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαχωρισμού του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Βούλας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών.

Ταυτόχρονα με τα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν ή προγραμματίζονται να γίνουν στα δημόσια σχολεία μας, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην έμπρακτη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας. Στο πλαίσιο αυτό:
• Παραδόθηκε ο 2ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Βάρης , στη Μηλαδέζα, ο οποίος θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2013 και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 νηπίων και 10 βρεφών. Ο Νέος Σταθμός διαθέτει σύγχρονες αίθουσες απασχόλησης, ύπνου, χώρους υγιεινής, γραφεία, καθώς και πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαράς.
• Θέτουμε το 2013 στη διάθεση των εργαζόμενων οικογενειών, 4 σύγχρονους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Η φιλοσοφία μου για τη Δημόσια Εκπαίδευση της πόλης μας.
Το δικό μου όραμα για τη δημόσια εκπαίδευση της πόλης μας είναι να αποκτήσουμε ως Δήμος ολοκληρωμένες σχολικές υποδομές, που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προδιαγραφές και θα ξεφεύγουν από τον τυποποιημένο σχεδιασμό που υπηρετεί ξεπερασμένες λογικές και αισθητική του παρελθόντος. Θέλω τα σχολεία του Δήμου μας να εντάσσονται μορφολογικά στο ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Θέλουμε η πόλη μας να έχει λειτουργικά και μικρά σχολικά συγκροτήματα που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και παράλληλα με την εκπαιδευτική δραστηριότητα θα μπορούν να αποτελούν χώρους άθλησης και πολιτισμού. Η δική μου φιλοσοφία θέλει τα σχολεία της πόλης; μας χώρους εκπαίδευσης, πολιτισμού και άθλησης, ανοιχτούς στην τοπική κοινωνία, διαρκώς ελεγχόμενους ώστε να προστατεύονται τα παιδιά μας αλλά και οι υποδομές από πράξεις βανδαλισμού.
Αυτό το όραμα και τη φιλοσοφία υπηρετούμε με το έργο και τις παρεμβάσεις μας ως Δημοτική Αρχή, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τους περιορισμένους διατιθέμενους από την Πολιτεία πόρους. Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι στην πόλη μας θα λειτουργούν δημόσια σχολεία απαλλαγμένα από όλα όσα βαραίνουν το έργο των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Δημόσια σχολεία που θα εξασφαλίζουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, θα παρέχουν γνώσεις και εφόδια ώστε κάθε νέος και νέα της Βάρης, της Βούλας, της Βουλιαγμένης να μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του.
Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία, δημιουργικότητα και πρωτιές σε όλους τους τομείς.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.