Ο Πανάς στο Χέρωμα Βάρης για να ενημερώσει τους κατοίκους




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ο Δήμαρχος Βάρης –Βούλας- Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς βρέθηκε  την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου κοντά στους κατοίκους της περιοχής Χέρωμα Βάρης, με σκοπό να τους ενημερώσει για τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν καταρχήν στο ζήτημα της προστασίας των περιουσιών τους από τον κίνδυνο της κατεδάφισης και της πληρωμής υπέρογκων προστίμων και στη συνέχεια για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η εξαίρεση του Χερώματος από τη Β΄ζώνη προστασίας του Υμηττού με τελικό στόχο την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

Παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου «Νυμφόληπτος», ο οποίος ανέλαβε τη διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης , στην οποία προσκλήθηκαν να παρευρεθούν ο Δήμαρχος, όλο το Δ.Σ. του Δήμου, καθώς και διάφοροι φορείς και άτομα με τεχνογνωσία , για να ενημερώσουν το πλήθος των κατοίκων που ήταν συγκεντρωμένοι, ο κ. Σ. Πανάς, αφού έκανε μνεία στις προσπάθειες όλων των προηγούμενων Δημοτικών αρχών του πρώην Δήμου Βάρης, παρουσίασε αναλυτικά σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο νέος Δήμος το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ώστε να δοθεί επιτέλους για πρώτη φορά μια διέξοδος στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής Χέρωμα στη Δ.Ε. Βάρης.
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο από την αδυναμία να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης η περιοχή Χέρωμα της Δ.Ε. Βάρης, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε ενταχθεί αναίτια, στη Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Λόγω αυτού του γεγονότος, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να νομιμοποιήσουν τα σπίτια τους, ενώ ζούσαν διαρκώς με τον εφιάλτη αφενός να κληθούν να καταβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα, αφετέρου με το ενδεχόμενο να κατεδαφιστούν οι ιδιοκτησίες τους.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Σ. Πανάς, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Διοίκηση του Δήμου :
• Ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί το ζήτημα. Ο Δήμαρχος, με την πολύτιμη συνδρομή της κας Μαρτίνου, βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και δημοτικής συμβούλου του Δήμου μας αλλά και το Δ.Σ. του Συλλόγου του Χερώματος «Νυμφόληπτος», προχώρησαν σε επαφές με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του ΥΠΕΚΑ, ενημερώνοντας με κάθε λεπτομέρεια τους καθ’ύλην αρμόδιους , υποβάλλοντας πλήρεις φακέλους για την υπόθεση και προτείνοντας λύσεις για την οριστική και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος.
• Παράλληλα ο Δήμος προχώρησε στην προσβολή του νέου Προεδρικού Διατάγματος (2011) για την προστασία του Υμηττού στο Συμβούλιο της Επικρατείας , προκειμένου να εξαιρεθεί η περιοχή Χέρωμα από τη Β’ζώνη προστασίας Υμηττού και να μπορέσει να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.
• Στo πλαίσιo των επαφών με το ΥΠΕΚΑ άμεση επιδίωξη και προτεραιότητά μας ήταν να ενταχθούν τα κτίσματα της περιοχής Χέρωμα στο νέο νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Το αίτημα μας ικανοποιήθηκε αφού στο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε (Ν.4178/2013), περιλαμβάνεται ειδική διάταξη με την οποία δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αφενός μεν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση τα κτίσματα τους αφετέρου δε, να απαλλαγούν από τα υπέρογκα πρόστιμα.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι όλο το διάστημα που διαρκούσαν οι επαφές με το ΥΠΕΚΑ, υπήρχε εξαιρετική συνεργασία με το Σύλλογο του Χερώματος «Νυμφόληπτος , ενώ εξήρε τη μεγάλη συμβολή της βουλευτού κας Γεωργίας Μαρτίνου.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε ένα σύντομο ιστορικό για το πως ξεκίνησε το πρόβλημα.
• Με αφετηρία το Προεδρικό Διάταγμα του 1978 για την προστασία του Υμηττού.
• Στη συνέχεια , την έγκριση του Γ.Π.Σ. της Βάρης , το 1986, με τον οποίο ο οικισμός του Χερώματος προβλέπεται ως ενιαία Πολεοδομική Ενότητα , η πολεοδόμηση της οποίας προϋποθέτει την μετατόπιση της Β’ Ζώνης ρυθμίσεως και προστασίας Υμηττού. Κάτι που δεν έγινε.
• Ακολούθησε το νέο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού του 2011, με το οποίο η περιοχή του Χερώματος παραμένει εντός των ορίων προστασίας του Υμηττού και εντάσσεται στη (νέα) Ζώνη Β΄. Περιφερειακή ζώνη προστασίας, η οποία καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με αρτιότητα 40 στρέμματα. Βέβαια τέτοιας έκτασης ιδιοκτησία όχι μόνο δεν υφίσταται στο Χέρωμα αλλά δεν είναι δυνατό να προκύψει ούτε με συνένωση οικοπέδων. Το πρόβλημα λοιπόν παρέμεινε και υπο το καθεστώς του Π.Δ. του 2011 για τους κατοίκους του Χερώματος
• Μέχρι να φτάσουμε στο νέο Νόμο για την Αυθαίρετη Δόμηση ( Ν. 4178/2013), ο οποίος εκδόθηκε μετά από συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις του Δήμου μας προς το Υπουργείο ΥΠΕΚΑ
Ο Δήμαρχος Σ. Πανάς τόνισε στους κατοίκους της περιοχής ότι :

«Η ψήφιση του Ν. 4178/2013 και οι ειδικές διατάξεις που περιλαμβάνει και αφορούν τους ιδιοκτήτες του Χερώματος αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που έχει ταλαιπωρήσει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες εκατοντάδες οικογένειες. Πλέον οι ιδιοκτήτες του Χερώματος έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το άγχος της κατεδάφισης των κατοικιών τους και της πληρωμής υπέρογκων προστίμων μέσω της ένταξης στο νέο Νόμο. Και όχι μόνον αυτό.
Για πρώτη φορά υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο Νόμο για το τι πρέπει να γίνει στο Χέρωμα το συντομότερο δυνατό για το μέλλον, ώστε να μπορέσει επιτέλους η περιοχή να ενταχθεί στον οικιστικό ιστό της πόλης.»

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.