“Ξύπνησα γυμνή στο κρεβάτι” – μαρτυρία για τo “σιρόπι του βιασμού”
«Είχα πάει με την παρέα μου σε ένα μπαρ στο κέντρο. Ήπιαμε από δύο ποτά.”

Στις καταθέσεις οι κοπέλες που έχουν πέσει θύματα βιασμού με χρήση ναρκωτικών, θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα. Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα απευθύνεται καθυστερημένα στις Αρχές, με αποτέλεσμα η ουσί

Στις καταθέσεις οι κοπέλες που έχουν πέσει θύματα βιασμού με χρήση ναρκωτικών, θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα. Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα απευθύνεται καθυστερημένα στις Αρχές, με αποτέλεσμα η ουσία να έχει ήδη αποβληθεί από τον οργανισμό και να μην ανιχνεύεται

Ξύπνησα γυμνή στο κρεβάτι». Η περιγραφή της κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού μετά μια συνηθισμένη βραδινή έξοδο στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει εικόνες από το πριν και το μετά, αλλά απολύτως καμία για το επίμαχο διάστημα του εγκλήματος.

Κάθε προσπάθεια της κοπέλας να θυμηθεί προσκρούει σε μαύρο σκοτάδι κι αυτό της προκαλεί εκνευρισμό, σύγχυση, θυμό και τρόμο. Εχει παραισθήσεις, υποψιάζεται και φίλους της, αλλά δεν θέλει να το πιστέψει. Συνθετικές ναρκωτικές ουσίες σε υγρή μορφή, με ισχυρή κατασταλτική δράση, γνωστές και ως «σιρόπια του βιασμού», ενοχοποιούνται για παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα.

Είναι άχρωμα, άοσμα και άγευστα, αναμειγνύονται στο ποτό και προκαλούν απώλεια μνήμης και μείωση των αντιστάσεων, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευτούν εργαστηριακά, αφού αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό.

Θερίζουν τα «σιρόπια του βιασμού»

Η κατάσχεση στη Θεσσαλονίκη ποσότητας 1 κιλού και 815 γραμμαρίων μίας τέτοιας υγρής ναρκωτικής ουσίας -της GBL- την περασμένη Παρασκευή ενισχύει τους φόβους για διάδοση της χρήσης «ναρκωτικών του βιασμού σε ραντεβού» (γνωστών διεθνώς ως date-rape drugs) στη χώρα μας.

Ο 27χρονος έμπορος, που συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, είχε στήσει ένα μικρό… σούπερ μάρκετ ναρκωτικών, αφού εκτός από το GBL βρέθηκαν στην κατοχή του ποσότητες κι άλλων τύπων επικίνδυνων συνθετικών διεγερτικών, όπως μεφεδρόνη (γνωστή ως «μιάου») και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (ή «κοκαΐνη των φτωχών»).

Χημικό διαλυτικό
Το GBL (Γάμα-Βουτυρολακτόνη) είναι χημικό βιομηχανικό διαλυτικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, εντομοκτόνα, πλαστικά και μελάνια.

Αποτελεί πρόδρομη ουσία του GHB (Γάμα-Υδροβουτυρικό οξύ), του υπ’ αριθμόν ένα «ναρκωτικού του βιασμού», το οποίο και αντικατέστησε ως κύριο συστατικό της «υγρής έκστασης» λόγω κόστους και έλλειψης στην «αγορά». Πωλείται on-line και κάνει θραύση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Η ουσία έχει ισχυρή κατασταλτική δράση, που μπορεί να προκαλέσει στο θύμα απώλεια συνείδησης και αδυναμία να προβάλλει αντίσταση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αναμεμειγμένη σε ποτό για πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης και για ληστείες.

Σε περιπτώσεις βιασμών με χρήση «σιροπιού του βιασμού» το θύμα εμφανίζει απώλεια μνήμης, ναυτία, υπερβολική υπνηλία, σπασμούς, σύγχυση, απώλεια ελέγχου και αφύσικη κατάργηση των αναστολών, με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο στα χέρια του βιαστή. Στις καταθέσεις τους στις αστυνομικές αρχές τα θύματα θυμούνται ελάχιστα ή και τίποτα.

«Η ανίχνευση τέτοιων ουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το άτομο έχει εκτεθεί στιγμιαία και μόνο μία φορά σε αυτές», είπε στο «Εθνος» τοξικολόγος που έχει κληθεί πρόσφατα να διερευνήσει ανάλογο περιστατικό.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, το θύμα καθυστερεί να απευθυνθεί στις Αρχές, με αποτέλεσμα η ουσία να έχει ήδη αποβληθεί από τον οργανισμό και να μην ανιχνεύεται. Αλλα συμπτώματα και παρενέργειες από τη χρήση GBL και GHB είναι ίλιγγος, μυϊκή ατονία, δύσπνοια, προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εφίδρωση, πτώση αρτηριακής πίεσης κ.ά., ενώ μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα και θάνατο.

Σούπερ μάρκετ ναρκωτικών στο σπίτι του
Ο 27χρονος έμπορος ναρκωτικών, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, είχε μετατρέψει το σπίτι του σε σούπερ μάρκετ ναρκωτικών, με ποσότητες 6 διαφορετικών απαγορευμένων ουσιών.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του ύστερα από υπόδειξη ενός άλλου νεαρού, 21 ετών, που συνελήφθη να κατέχει ένα μπουκαλάκι με 80 γραμμάρια υγρού ναρκωτικού GBL και ένα μικροδέμα χασίς.

Στο σπίτι του 27χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία φιάλη με 1 κιλό και 735 γραμμάρια GBL, τρία δέματα ναρκωτικής ουσίας «μιάου», συνολικού βάρους 130 γραμμαρίων, ένα δέμα κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (MDMA), βάρους 29 γραμμαρίων, ένα μικροδέμα μεθυοπροπανίνης 1 γραμμαρίου, ένα μικροδέμα χασίς 2 γραμμαρίων και 21 ναρκωτικά χάπια, καθώς και το χρηματικό ποσό των 615 ευρώ προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι το 2009 είχε κατασχεθεί στη Θεσσαλονίκη ποσότητα GHB άνω των 2,5 κιλών.

«ΜΙΑΟΥ»: Η μεφεδρόνη, γνωστή στις πιάτσες των τοξικομανών ως «μιάου», είναι ισχυρό συνθετικό διεγερτικό, που παρασκευάζεται κυρίως στην Κίνα και εισάγεται στην Ευρώπη συνήθως ως «φυτικό λίπασμα». Εχει τιμή που την καθιστά προσιτή στους περισσότερους χρήστες και παρουσιάζει την ίδια ευφορία με το έκστασι και τις αμφεταμίνες. Προκαλεί ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού, μυϊκούς σπασμούς και παραισθήσεις, ενώ έχει ενοχοποιηθεί για δεκάδες θανάτους στη Μ. Βρετανία.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ: Η λεγόμενη «κοκαΐνη των φτωχών» είναι ένα ισχυρό συνθετικό νευροδιεγερτικό. Καπνίζεται, εισπνέεται, λαμβάνεται ενδοφλέβια ή πίνεται διαλυμένο σε ποτό και προκαλεί ισχυρό εθισμό. Ο χρήστης νιώθει ευφορία και υπερκινητικότητα. Οι παρενέργειες είναι ορατές στην εμφάνιση του χρήστη (απώλεια βάρους, ακμή, μυκητιάσεις, σάπισμα δοντιών κ.ά.).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ (ethnos.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.