Το μετρό “ξυπνάει” την αγορά ενοικίων




 

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον κλάδο των ενοικιάσεων μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθοδικής πορείας. Γκαρσονιέρες, δυάρια και τριάρια κοντά στους παλαιούς και νέους σταθμούς του Μετρό μπαίνουν στο στόχαστρο των νοικοκυριών, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, ειδικά για νεόδμητα ακίνητα, που οι τιμές των μισθωμάτων αντί να μειώνονται, αυξάνονται!

Από την αρχή της φετινής χρονιάς και μέχρι σήμερα, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών κυρίως στα νότια και δυτικά προάστια, όπου λειτουργούν ή αναμένεται να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες νέοι σταθμοί του Μετρό, καταγράφει κινητικότητα, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες», αναφέρει μεσίτης που δραστηριοποιείται στα νότια προάστια.

Δεδομένου ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει από 10% έως και 40%, ανάλογα με το ακίνητο, αρκετά νοικοκυριά αποφασίζουν να μετακινηθούν σε περιοχές που εξυπηρετούνται από το Μετρό αφενός για να μειώσουν τα συνολικά τους έξοδα, αλλά και να πετύχουν καλύτερες τιμές ενοικίων σε σχέση με το παρελθόν. Την περισσότερη ζήτηση έχουν οι κατοικίες μικρών επιφανειών (έως 80 τ.μ.) με μικρότερο ενοίκιο και λιγότερα λειτουργικά έξοδα.

Ωστόσο σε κάποιες δημοφιλείς περιοχές, τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά, η κινητικότητα που έχει αρχίσει να παρατηρείται έχει ανοίξει την όρεξη σε κάποιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι φαίνεται να «τσιμπάνε» τις τιμές. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η περιοχή του Αιγάλεω, η οποία ευεργετήθηκε από την άφιξη του μετρό και η περιοχή του Ελληνικού, όπου το Μετρό θα φθάσει τις επόμενες ημέρες.

Σε ότι αφορά το Αιγάλεω, που σημειωτέον έχει φανατικούς οπαδούς, είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των ενοικιάσεων έχει ξεκινήσει πολύ δειλά και η ζήτηση διαμερισμάτων για αγορά. Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1.400 έως 2.300 ευρώ ανά τ.μ., με τις υψηλότερες αξίες να αντιστοιχούν σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στο Μπαρουτάδικο και τις χαμηλότερες στους πρώτους ορόφους πολυκατοικιών στον υπόλοιπο δήμο. Την ίδια ώρα στο Ελληνικό και τη γειτονική Αργυρούπολη, οι τιμές των ενοικίων για τα καλά σπίτια που όμως δεν ξεπερνούν τα 100 τ.μ., άρα δεν χαρακτηρίζονται ασύμφορα από τους υποψήφιους μισθωτές, φαίνεται ότι έχουν «τσιμπήσει» ένα 10% τους τελευταίους έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό τέσσερις σταθμοί στα νότια προάστια, ενώ μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο ακόμη ένας στη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας. Πρόκειται για τους σταθμούς, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό που θα εξυπηρετούν καθημερινά τουλάχιστον 80.000 επιβάτες, ενώ η διαδρομή Σύνταγμα – Ελληνικό θα γίνεται μόλις σε 14 λεπτά. Επιπλέον σε δύο μήνες θα παραδοθεί ο σταθμός στην Αγία Μαρίνα Χαϊδαρίου, ενώ ξεκινά άμεσα η σύνδεση της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την παραλιακή μέσω επέκτασης της γραμμής του τραμ. Τον Σεπτέμβριο όμως ξεκινά το σκάψιμο και ο μετροπόντικας από την Αγία Μαρίνα Χαϊδαρίου με προορισμό τον Πειραιά.

Η κατάσταση σε ότι αφορά τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων είναι εμφανώς βελτιωμένη σε περιοχές των βορείων προαστίων που εδώ και τρία χρόνια απέκτησαν σταθμούς μετρό, όπως το Άνω Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή.

Στις συγκεκριμένες περιοχές ακόμα και σήμερα που η κρίση έχει φτάσει στο απόγειό της, οι τιμές στα ενοίκια παρουσιάζουν μικρότερη πτώση έναντι κεντρικών περιοχών της Αθήνας.

“Ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Άνω Χαλάνδρι μπορεί ακόμα να το ενοικιάσει 500 – 600 ευρώ μηνιαίως” υποστηρίζει μεσίτης που ασχολείται με την περιοχή, “επειδή σε απόσταση 1.000 μέτρων υπάρχουν δύο σταθμοί του μετρό (Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας)“. Ο ίδιος προσθέτει πως οι τιμές των ενοικίων έχουν υποχωρήσει κατά 30% – 40% στην Αττική, αλλά η πτώση έχει συγκρατηθεί κοντά στο 20% σε κάποιες από τις περιοχές που γειτνιάζουν με σταθμούς μετρό.

Σε ότι αφορά τις περιοχές του κέντρου που εξυπηρετούνται από το μετρό, δύο είναι οι κατηγορίες ακινήτων που έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από την κρίση. Στην πρώτη ανήκουν όσα βλέπουν έστω και λίγο την Ακρόπολη και στη δεύτερη οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ., εφόσον μάλιστα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Εάν τα σχέδια για τη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου μαζί με την ανάπλαση του κέντρου και την επέκταση της γραμμής του τραμ έως την Πατησίων δεν μείνουν μόνο στα χαρτιά, η περιοχή του κέντρου θα αποκτήσει νέα ζωή, αναφέρουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς. Να σημειωθεί ότι η Αττικό Μετρό θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ τη χρηματοδότηση των μελετών έχει κάνει το Ίδρυμα Ωνάση και υπάρχει η αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και από το τέλος του 2015 η Αθήνα θα έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 

ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ Τ.Μ.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 

ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ Τ.Μ.

Ανθούπολη Περιστέρι 3 έως 5 Ελληνικό 
4,5 έως 7
Πλατεία Περιστερίου 3 έως 6 Ηλιούπολη 4 έως 6
Άγιος Αντώνιος 3,5 έως 5 Άλιμος 4,5 έως 5,5
Σεπόλια 4 έως 6 Αργυρούπολη 4 έως 6
Πλατεία Αττικής
Λιοσίων
2,5 έως 3,5
Σταθμός Λαρίσης
3 έως 4,5
Μεταξουργείο 3 έως 4
Ομόνοια 

Πλατεία Βάθη

2 έως 3,5
Ιπποκράτους 3 έως 5
Σύνταγμα 4 έως 6
Ακρόπολη 6 έως 10
Συγγρού – ΦΙΞ 4 έως 6
Νέος Κόσμος 4 ως 6,5
Άγιος Ιωάννης 4 έως 7
Δάφνη 4,5 έως 7
Μπραχάμι 5 έως 7
Κορωπί 3,5 έως 5
Παιανία 

Κάντζα

4 έως 6
Παλλήνη 4,5 έως 6,5
Δουκίσσης Πλακεντίας
Χαλάνδρι, Βριλήσσια
5 έως 7
Χαλάνδρι 

Άνω Χαλάνδρι

5 έως 7,5
Αγία Παρασκευή 5 έως 7
Χολαργός, Κάτω Χαλάνδρι 4 έως 8
Παπάγου 5 έως 9
Κατεχάκη 

Νέο Ψυχικό

4 έως 6,5
Πανόρμου
Αμπελόκηποι Ερυθρός Σταυρός
3 έως 5
Γουδή, Λ. Αλεξάνδρας Όρια Αμπελοκήπων 3 έως 5
Μέγαρο Μουσικής 

Πλατεία Μαβίλη

5 έως 7,5
Ευαγγελισμός 

Κολωνάκι Χίλτον, Ιλίσια

4 έως 9
Μοναστηράκι 5 έως 8
Κεραμεικός 3 έως 5
Ελαιώνας 3 έως 6
Αιγάλεω 3 έως 5

(blog.xe.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.