O ΣΠΑΥ στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης




 

(spay.gr)

Το πολύπλευρο έργο του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης στις 4 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Χαρδαλιάς Δήμαρχος Βύρωνα,ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δήμου-μέλους του να ενημερωθεί για τη χρήση των εισφορών του.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ παρουσίασε έναν απολογισμό 8ετούς δράσης, όπου προκύπτει ότι την περίοδο 2005-2012, ο Δήμος Ηλιούπολης έλαβε προμήθειες και υπηρεσίες, μεγαλύτερης οικονομικής αξίας από την ετήσια εισφορά του στον Σύνδεσμο. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτή η σχέση ανταποδοτικότητας δεν μπορεί να ισχύσει και για τους 12 Δήμους-μέλη του Συνδέσμου, γιατί δεν έχουν όλοι το ίδιο δασικό εύρος και ο ΣΠΑΥ επενδύει στην προστασία του συνόλου των 81.000 στρεμμάτων του Υμηττού. Συνολικά, για όλο το βουνό, ο ΣΠΑΥ δαπάνησε 12.668.358 ευρώ την περίοδο 2005-2013 για πυροπροστασία, αναδασώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση δασικών εκτάσεων (π.χ. ποτίσματα, κλαδεύσεις) και υλική στήριξη των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας.

Η αρμοδιότητα του καθαρισμού της εύφλεκτης βιομάζας (αποψίλωση ξηρών χόρτων) έχει περάσει στο δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο όμως δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους. Την ίδια στιγμή, ενώ ο ΣΠΑΥ θα μπορούσε να καθαρίσει εκτάσεις περάν του περιαστικού ιστού, προσκρούει στους περιορισμούς της νομοθεσίας. Τα τελευταία 8 χρόνια πάντως, ειδικά στα όρια του βουνού που εφάπτονται στον Δήμο Ηλιούπολης, ο ΣΠΑΥ έχει καθαρίσει κατά μέσο όρο 300 στρέμματα δάσους ετησίως.

Ο ΣΠΑΥ έχει προμηθευτεί συνολικά 17 οχήματα για λογαριασμό των Εθελοντικών Ομάδων δασοπροστασίας των Δήμων-μελών του. Από αυτά, η Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ηλιούπολης έχει λάβει ένα πυροσβεστικό Bremach. Ο ΣΠΑΥ εξασφάλισε κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αγορά των οχημάτων, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθούν με την αντίστοιχη δαπάνη οι Δήμοι-μέλη.

Η προσπάθεια του Συνδέσμου να τηρήσει τους νέους αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ευελιξία του. Εργασίες και προμήθειες που θα μπορούσαν να γίνουν με απευθείας ανάθεση από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ, γίνονται συστηματικά μετά από διαγωνισμό ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια π.χ. κατάτμησης, όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Οι διαδικασίες αυτές είναι πιο χρονοβόρες σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικά, όσον αφορά τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας χαρακτηριστική είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου ο ΣΠΑΥ να μπορέσει να καλύψει νομίμως δαπάνη επισκευής οχήματος. Πρέπει να προηγηθεί παραπεμπτικό έγγραφο που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον μηχανικό του ενδιαφερόμενου Δήμου.

Ως θεσμός ο ΣΠΑΥ έχει υπερασπιστεί το ζήτημα της ασφάλισης των εθελοντών δασοπροστασίας που αναμένεται να γίνει επιτέλους πράξη μέσα από σχετικό νομοσχέδιο. Πλούσιο έργο έχει να παρουσιάσει επίσης στον τομέα της ευαισθητοποίησης των πολιτών με εκδόσεις που μοιράστηκαν σε χιλιάδες μαθητές σχολείων καθώς και δράσεις ξενάγησης μαθητών στον Υμηττό.

Για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ο ΣΠΑΥ δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε εταιρία αντίθετα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενεργειών προς όφελος του Υμηττού, όπως για παράδειγμα η καταγραφή της πανίδας μέσω του Προγράμματος LIFE08 NAT/GR/000539 — Αυτόματη Ακουστική Καταγραφή και Έρευνα της Βιοποικιλότητας (AMIBIO). Εξάλλου, ο ΣΠΑΥ δεν αναθέτει σε εξωτερικά μελετητικά γραφεία τις μελέτες του, αξιοποιώντας γι’αυτό τους εργαζόμενους του.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του ΣΠΑΥ, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, τονίστηκε ότι προέκυψε χρηματικό υπόλοιπο 1,3 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το 2013, ο Σύνδεσμος να αποφασίσει τη μείωση των εισφορών των Δήμων-μελών του. Τέλος σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει λάβει ποτέ και συνεπώς δεν χρωστάει δάνειο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.