ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Ανακοίνωση κατά των ιδιωτικοποιήσεων των δομών του Δήμου




ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Ανακοίνωση κατά των ιδιωτικοποιήσεων των δομών του Δήμου

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ!

 Όπως κατήγγειλαν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Ιούνη 2013, πολύ γρήγορα πήρε ο αέρας της καπιταλιστικής κρίσης, τα λόγια της Δημοτικής Αρχής (ΠΑΣΟΚ, στελέχη ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ., «αριστεροί» κ.α.)  ότι «θα είναι ο τελευταίος Δήμος που θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις». Με τα επιχειρήματα – καρμπόν των κυβερνήσεων των μονοπωλίων (λεφτά για τον λαό δεν υπάρχουν, η Τρόικα και τα μνημόνια δεν μας αφήνουν κ.α.), άνοιξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΠΒΣ) για την ίδρυση των λεγόμενων «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων».

Παρά τις όποιες λεκτικές διαψεύσεις από τη δημοτική αρχή, τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν θα δεχθεί την κατάργηση των νομικών προσώπων και ότι δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων», καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να μην εφησυχάσουν.

Από τον Ιούλιο του 2012 όμως, η Δημοτική Αρχή, εκφραζόμενη από τον τότε αντιδήμαρχο κο Κουτελάκη, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» (πρακτικά της 10ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης της 24ης Ιουλίου 2012 [σελ. 170-171]). Να τι έλεγαν από τότε:

«… να τους παροτρύνουμε, να μπορεί ο Δήμος να συνεργαστεί με αυτήν την εταιρεία κοινωνικής ευθύνης των ανέργων και εκπαιδευμένων νέων, για τις δουλειές που θα έχουν σχέση με το Δήμο. Όπως και να στελεχώσει τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και το Βοήθεια στο Σπίτι, από αυτούς τους νέους, μέσα από τη σύσταση εταιρείας κοινωνικής ευθύνης …» και «… Αντικαθιστούν … αυτοί οι άνεργοι … το έλλειμμα ενίσχυσης προσωπικού με το οποίο μας φιλοδωρεί η υπάρχουσα πολιτική κατάσταση.»

 Πρόκειται για ξεκάθαρη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής στην κυβέρνηση και την ΕΕ, για άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που εξασφαλίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδρυση των «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» σημαίνει:

1.Πλήρης παραίτηση της Δημοτικής Αρχής από οποιαδήποτε διεκδίκηση κονδυλίων από το Κράτος.

2.Κατάργηση ή συγχώνευση των Νομικών Προσώπων που οδηγούν στην κατάργηση των αντίστοιχων  δομών, επομένως απαλλαγή για το Κράτος της απόδοσης των πόρων που προέρχονται από τους αβάσταχτους φόρους των λαϊκών οικογενειών, για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

3. Απολύσεις προσωπικού (μόνιμου κι εποχιακού).

4. Το άνεργο πλέον προσωπικό «βαφτίζεται» επιχειρηματίας και καλείται να προχωρήσει στη δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» (δηλ. με «μπλοκάκι», οι οποίες θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή, για να έχουν μισθούς οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να θεσπίζουν τροφεία τέτοια, που οι λαϊκές οικογένειες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

5. Δεν θα υπάρχει κανένας επιστημονικός έλεγχος, ή θα είναι πολύ χαμηλός, γιατί θα ανεβάζει το κόστος λειτουργίας. Π.χ. η τροφή στους παιδικούς σταθμούς, τα ιατρικά αναλώσιμα κ.α.

6. Η όλη διαδικασία οδηγεί τελικά στο «στόμα» των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους, οι οποίες, στη δεδομένη στιγμή θα απορροφήσουν τις δομές εκεί που οι «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» δεν θα τα βγάζουν πέρα.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από τις άλλες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής όπως:

  •  η υπερψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που είναι προσαρμοσμένος στο νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και οι βασικές του επιδιώξεις είναι η επιχειρηματική δράση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού, η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών και αύξηση των διαφόρων τελών, η ανατροπή – διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέ-σα από υποχρεωτικές μετατάξεις, εφεδρείες, απολύσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία και ασφαλιστικά δικαιώματα, η αντικατάστασή τους με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας,
  •  η παραχώρηση δημοτικού χώρου στον όμιλο επιχειρήσεων «Σάλας» για να κερδίζει από τα λεγόμενα φτηνά γεύματα, ή να αποκτήσει με τις χορηγίες του προβάδισμα, στις ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται, έναντι του ανταγωνισμού,
  • η εκ νέου παραχώρηση των κινηματογράφων «Σπόρτιγκ» και «Φιλίπ» σε ιδιώτες, όταν οι προηγούμενοι έβαλαν φέσι 500.000€, αντί να τους λειτουργήσει ο Δήμος με φτηνό εισιτήριο καλύπτοντας τις πολιτιστικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας,
  •  η μείωση των δημοτικών τελών του Polis Park συμφερόντων Μπόμπολα, αντί να διευρυνθεί η βάση των δημοτών που θα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη (εισοδήματα μέχρι 20.000€ κατά άτομο και 5.000€ για κάθε παιδί), να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 50% στα μικρά καταστήματα μέχρι 150τμ, να καταργηθούν τα τροφεία στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν αθλοδιακοπές κ.α. και ταυτόχρονα να αυξηθούν κατά 100% τα δημοτικά τέλη στις τράπεζες, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα.

 Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο συντάχθηκε με την κυβερνητική απόφαση που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, ότι, δηλαδή, η χρηματοδότηση προς τους δήμους θα πέσει στο 30% των ελάχιστων βασικών τους αναγκών και ότι δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις κοινωνικές δομές, είναι ολοφάνερο, ότι η συντριβή των τελευταίων δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών προς όφελος των μονοπωλίων δεν πρόκειται να αποφευχθεί αν δεν σηκώσουμε κεφάλι, αν δεν αντιδράσουμε μαζικά κι οργανωμένα. Γι αυτό:

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

  •  Να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων για κατάργηση των ΠΒΣ και των κοινωνικών δομών γενικότερα, που γίνεται με αρωγό τη Δημοτική Αρχή.
  • Όλοι μαζί να σηκώσουμε τείχος απέναντι στις απολύσεις που έρχονται, στο μόνιμο και εποχιακό προσωπικό.
  • Nα απαιτήσουμε δωρεάν ΠΒΣ, κατάργηση των τροφείων, κανένα παιδί έξω από τους ΠΒΣ.
  •  Καμιά ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα, να μην καταργηθεί ή ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  •  Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ στα σωματεία και του φορείς, για να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται και στους Δήμους από τις δυνάμεις του  Ευρωμονόδρομου και της υποταγής στη δικτατορία των μονοπωλίων.
  • (e-epikaira.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.