Εναλλακτικές διακοπές στην Αμοργό με δωρεάν διαμονή στο δημοτικό κάμπινγκ




Όπως είναι γνωστό η Εναλλακτική Δράση θα οργανώσει πρόγραμμα εναλλακτικών διακοπών στο νησί για 8 ημέρες (21-29 Ιουλίου)

Μετά από συνεννόηση με το δήμο Αμοργού θα μας παραχωρηθεί το δημοτικό κάμπινγκ για δωρεάν διαμονή σε όσους επιθυμούν. Το κάμπινγκ διαθέτει πλήρεις παροχές ( τουαλέτες ντουζ, κουζίνα για μαγείρεμα, τραπεζαρία κλπ)

Το κάμπινγκ θα λειτουργεί σαν αυτοδιαχειριζόμενος χώρος από ανοιχτή συνέλευση εθελοντών, όπως γίνεται και στο κάμπινγκ της Βούλας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των διακοπών υπάρχει στο επισυναπτόμενο αρχείο και στην ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Δράσης

Εκτός του προγράμματος θα οργανώνονται τα βράδια εκδηλώσεις στο κάμπινγκ (κινηματογραφικές προβολές, μουσικές βραδιές, μπίτς-πάρτυ και άλλα δρώμενα,) που θα αποφασίζει η ανοιχτή συνέλευση

Για όσους δεν επιθυμούν να μείνουν στο κάμπινγκ υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχείο

Δηλώσεις συμμετοχής

Κική Ναστάκου 2108964236 και 6937375040

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ
Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα των εναλλακτικών διακοπών στην Αμοργό μας νιώσαμε τη γοητεία της αναπάντεχης εμπειρίας που περιμένει τον ταξιδιώτη του νησιού με την αποκάλυψη της θαυμαστής σύνθεσης του φυσικού και ιστορικού τοπίου, που μετατρέπει την περιπλάνηση σε ψυχική ανάταση και την τρέχουσα έννοια της αναψυχής σε σπάνια αφαιρετική δύναμη που μέσα σε ελάχιστο χρόνο απελευθερώνει σώμα και πνεύμα.
Ιδιαιτερότητα αυτής της σύνθεσης είναι το φυσικό τοπίο, το οποίο συνδυάζει βιότοπους σπάνιων και ευωδιαστών βοτάνων και μοναδικών πετρωμάτων, τοπίο νησιωτικό που μοιάζει να ζωογονείται ακατάπαυστα στην αγκαλιά του υγρού στοιχείου και μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων απαράμιλλα ιστορικά, και λαογραφικά μνημεία από απλούς, καθημερινούς και φιλόξενους ανθρώπους. Αυτό το πλούσιο σε ερεθίσματα και γοητευτικές εικόνες νησί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για 8 ημέρες των εναλλακτικών διακοπών, ζώντας καθημερινά νέες πρωτόγνωρες εμπειρίες παρέα με τους φιλόξενους κατοίκους του.
Αναλυτικό πρόγραμμα
Σάββατο 20 Ιουλίου Ταξιδεύουμε για Αμοργό
11.55 (μεσάνυχτα) αναχωρεί από τον Πειραιά το Πλοίο Blue Star 2 για Κατάπολα. Η συνάντησή μας θα είναι στις 11 το βράδυ μπροστά στο πλοίο στην Πύλη Ε1, όπου θα μοιρασθούν τα εισιτήρια, τα οποία θα έχουν ήδη αγορασθεί

Κυριακή 21 (Περιήγηση στα Κατάπολα και τη Χώρα)
5,30 το πρωί θα φθάσουμε στα Κατάπολα και αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο ή στο κάμπινγκ θα πιούμε πρωινό καφέ σε παραδοσιακό παραλιακό καφενεδάκι στη γραφική πλατεία με τους ευκάλυπτους. Στη συνέχεια θα κάνουμε βόλτα γύρο από τον κόλπο, όπου απλώνονται τα κάτασπρα σπίτια θα ξεναγηθούμε στην ιστορική εκκλησία της Παναγιάς Καταπολιανής που χτίσθηκε στα ερείπια πρωτοχριστιανικής βασιλικής, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε ναός του Απόλλωνα και θα επισκεφθούμε την περίφημη Αμοργιανή Βρύση
Στις 8.30 θα πεζοπορήσουμε στο πολιτιστικό μονοπάτι του «Φωτοδότη» Η πεζοπορία ξεκινά από τα Κατάπολα, είναι εύκολη διαρκεί 1ώρα και καταλήγει στη Χώρα. Είναι το ιστορικό καλντερίμι, γνωστό στους παλαιότερους, που ένωνε τη Χώρα με τα Κατάπολα και έχει μείνει ανεπηρέαστο από επεμβάσεις. Στη Χώρα που διατηρεί σχεδόν άθικτη τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία θα διασχίσουμε τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο του ιοκισμού, τη Μέση και θα επισκεφθούμε τη λαογραφική συλλογή, τον μεσαιωνικό Πύργο Γαβρά (16ος αι.), το πλατεάκι (βαθμιδωτή πλατεία), το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά από την επανάσταση του 21 (1829) τους ανεμόμυλους με άρτια λιθοδομή και τις 3 μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Στις 12 περίπου θα τελειώσουμε την πρώτη μας γνωριμία με το νησί και θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε. Σε μια από τις παραλίες Μαρτέζι, Άγιος Παντελεήμονας ή Πλάκες κολυμπήσουμε
Η υπόλοιπη ημέρα θα είναι ελεύθερη για ξεκούραση, φαγητό με αυθεντική τοπική κουζίνα και φυσικά το βράδυ θα κλείσουμε με «σπονδές» ρακόμελου ή ψημένης στα παραλιακά μπαράκια.

Δευτέρα 22 (Αρχαία Μινώα, Καστρί, Αρκεσίνη Κάτω Μεριά)
8πμ Πεζοπορία 1 ώρα στο μονοπάτι του Βαλσαμίτη για τη Μινώα , όπου θα γίνει ξενάγηση στην αρχαία πόλη , η οποία ήταν το κέντρο του νησιού για 6 αιώνες (10ος-4ος πΧ.) Όσοι δεν πεζοπορήσουν θα φθάσουν με πούλμαν. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα κινηθούμε προς τη νότια πλευρά του νησιού με επόμενη στάση στο Καστρί,( Ακρόπλη Αρχαίας Αρκεσίνης), όπου επίσης θα γίνει ξενάγηση.
Κατόπιν θα επισκεφθούμε τη σημερινή Αρκεσίνη, ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού στην Κάτω Μεριά, με στενά δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια. Εδώ βρίσκονται και ερείπια Ελληνιστικού Πύργου, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Μπάνιο θα κάνουμε στην παραλία του Μούρου.
Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στα Κατάπολα και το βράδυ θα οργανώσουμε εκδήλωση (μουσική βραδιά ή κινηματογραφική προβολή στο κάμπινγκ

Τρίτη 23 (Μονή Χοζοβιώτισσας Παραλία Αγίας Άννας)
8μμ Πεζοπορία για τη Μονή της Χοζοβιώτισσας στο πολιτιστικό μονοπάτι της Παλιάς Στράτας. Είναι το καλντερίμι που συνέδεε τα Κατάπολα με την Αιγιάλη πριν γίνει ο δρόμος. .Στη μονή θα φθάσουμε σε 1.30 ώρα, αφού περάσουμε από την Εμπροστιάδα, πολύτοξη ιδιότυπη καμάρα, από τα λιθόκτιστα πηγάδια, το βυζαντινό μνημείο του Φωτοδότη Χριστού και το Καλογερικό. Όσοι δεν πεζοπορήσουν θα φθάσουν στη Μονή με πούλμαν.
Στις 10 περίπου θα γίνει η ξενάγηση στη Μονή της Χοζοβιώτισσας, που είναι ένα από τα σημαντικότερο μνημείο του νησιού. Πρόκειται για πολυώροφο κτίσμα κρεμασμένο κυριολεκτική σε ένα βράχο300μ, που σύμφωνα με μια εκδοχή έκτισε στην περίοδο της εικονομαχίας, το 1088, ο Αλέξιος Κομνηνός. Η μονή έχει μουσείο όπου φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα.
Στις 12 περίπου θα φθάσουμε στην περίφημη παραλία της Αγίας Άννας, με τα καταγάλανα νερά (εδώ γυρίστηκαν οι γνωστές σκηνές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο)
Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στα Κατάπολα, και το βράδυ θα έχουμε επίσης εκδήλωση με μουσική ή προβολή ταινίας.

Τετάρτη 24 (Τοπική αλληλέγγυα οικιακή οικονομία- Εναλλακτική διανυκτέρευση)
Πρωί Επίσκεψη και ενημέρωση από παραγωγούς για τις ασχολίες στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία-τυροκομία, μελισσοκομία, παραγωγή λαχανικών και φρούτων) στα πλαίσια της αλληλέγγυας τοπικής οικιακής οικονομίας που παραδοσιακά υπάρχει στο νησί
Απόγευμα Όσοι και όσες επιθυμούν θα μεταφερθούμε με αυτοκίνητο στην Αιγιάλη και από το γραφικό χωριό Λαγκάδα που είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Αιγιάλης και βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, θα πεζοπορήσουμε στο πολιτιστικό μονοπάτι «Παν» για μία ώρα και θα φθάσουμε στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Μονή πρώμης βυζαντινής περιόδου με συγκλονιστικές νωπογραφίες) που δεσπόζει στο ύψωμα του βόρειου υψιπέδου,(515μ), από όπου θα παρακολουθήσουμε το ηλιοβασίλεμα στο πέλαγος. Εδώ θα φάμε το «αμοργιανό πατατάτο» με συνοδεία τοπικού κρασιού και μουσικής. Θα διανυκτερεύσουμε (θα χρειασθεί οπωσδήποτε σλίπινγκ μπαγκ) στο μοναστήρι και στις 5 το πρωί θα ξεκινήσουμε πεζοπορία μισής ώρας, συνεχίζοντας στο Μονοπάτι «Παν», για μισή ώρα αντικρίζοντας από ψηλά τις εγκαταστάσεις των παλιών μεταλλείων Βωξίτη (λειτούργησαν από το 1929 μέχρι το 1940), θα φθάσουμε στην τοποθεσία Σταυρός από όπου θα απολαύσουμε την ανατολή, βλέποντας τον ήλιο να ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά του Αιγαίου που εκείνη τη στιγμή παίρνουν κατακόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια θα κατέβουμε σε 1.30 στην Αγιάλη, όπου θα συναντηθούμε με το υπόλοιπο γκρούπ.

Πέμπτη 25 (Αιγιάλη-Όρμος-Λαγκάδα-Θολάρια-Ποταμός)
7πμ Αναχώρηση με πούλμαν όσων έμειναν στα Κατάπολα για την Αιγάλη, το δεύτερο λιμάνι του νησιού.
8πμ Συνάντηση με το υπόλοιπο γκρούπ και ξενάγηση στη θέση Εμποργιοί, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Αιγιάλης. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα κατάλευκα χωριουδάκια της Αιγιάλης, Λαγκάδια, Θολάρια και Στρούμπος με το λιμάνι (Όρμος)έχοντας δύο επιλογές:
1η Επιλογή Ευχάριστη και εύκολη πεζοπορία 2.30 ωρών στο πολιτιστικό μονοπάτι «Μελανία» (είναι το αρχαίο προσωνύμιο της Αιγιάλης, λόγω της πυκνής βλάστησης που είχε μέχρι τη μεγάλη πυρκαγιά του 1835) Το μονοπάτι είναι το σπάνιας γραφικότητας λιθόστρωτο καλντερίμι που παραδοσιακά ενώνει τα προαναφερόμενα χωριά με το λιμάνι. Στη διαδρομή συναντάμε πέτρινα αλώνια, παλιές θολωτές δεξαμενές, ελαιώνες, φαράγγια, θεόρατα βράχια, και έχουμε θέα στην παραλία του Γιαλού και το νησάκι Νικουριά. Θα επισκεφθούμε το μνημειακό συγκρότημα της Παναγιάς Επανοχωριανής, έξω από τη Λαγκάδα, ενώ στην Κάτω Γειτονιά από τα πιο αυθεντικά αρχιτεκτονικά τμήματα του χωριού, θα βρούμε παραδοσιακό φούρνο και μπακάλικο. Μικρές στάσεις θα έχουμε και στα τρία γραφικά χωριουδάκια
2η Επιλογή Επίσκεψη στα χωριά με πούλμαν
12 το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε όλοι μαζί από τα Θολάρια για μπάνιο. Μπορούμε να κολυμπήσουμε στην αμμουδερή παραλία Λεβρωσό, με καϊκι στις παραλίες Ψιλή Άμμο, Χόχλακα και Χάλαρα , όπως και στο νησάκι Νικουριά και να φάμε στις γραφικές ψαροταβέρνες
6 το απόγευμα θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για επίσκεψη στο χωριό Ποταμός,(15 λεπτά από την Αιγιάλη) για περιήγηση και καφέ.
7 η ώρα θα ξεκινήσουμε για Κατάπολα. Όπου θα είμαστε περίπου στις 8.

Παρασκευή 26 (Συνάντηση με συλλογικότητες – Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής)
Πρωί Συνάντηση με συλλογικότητες του νησιού (Σύλλογος ξενοδόχων, κινηματογραφική λέσχη, πολιτιστικοί σύλλογοι, αγροτικός συνεταιρισμός και άλλους για ενημέρωση στα προβλήματα του νησιού και ιδιαίτερα στον τουρισμό
Απόγευμα Θα μεταβούμε με πούλμαν στο αγροτικό χωριό Κολοφάνα, νότια του νησιού, εκεί που σύμφωνα με την παράδοση αγρότες και ξένοι πίνουν ουζάκι σαν παλιοί γνώριμοι στα φημισμένα για τη φιλοξενία καφενεδάκια. Πριν μπούμε στο χωριό θα έχουμε ξενάγηση στην Παναγιά του Πολίτη, τόπο προσευχής των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Είναι αρχαίο ιερό, στο οποίο έχει ενσωματωθεί ο μεταγενέστερος πρωτοχριστιανικός ναός. Μία σύνθεση λαϊκών δημιουργών σε ένα σπάνιο αριστουργηματικό εναγκαλισμό του αρχαίου με το πρωτοχριστιανικό στοιχείο. Στη συνέχεια θα πάμε στη «βασιλεύουσα του κάμπου» Αγία Παρασκευή, για να πάρουμε μέρος τόσο στην προετοιμασία, όσο και στο παραδοσιακό γλέντι, του μεγαλύτερου πανηγυριού της Αμοργού, στο οποίο ζει ακόμα το τυπικό και η λαμπρότητα των αρχαίων αγροτικών εορτών. Είναι από τις ώρες εκείνες που όλοι οι Αμοργιανοί νιώθουν μεταξύ τους αδέλφια, όπως λένε οι ίδιοι. Εδώ θα απολαύσουμε ανάμεσα στα πλούσια εδέσματα και το «κοφτό», το παραδοσιακό φαγητό του πανηγυριού, φτιαγμένο από σιτάρι και τυριά σε μια συμβολική διατροφική ένωση γεωργών και κτηνοτρόφων. Και φυσικά θα πιούμε ντόπιο κρασί και ψημένη (το αμοργιανό ρακόμελο) με την ολονύχτια ηχητική πανδαισία των αμοργιανών μουσικών οργάνων και χορών

Σάββατο 27 (Προαιρετική εκδρομή στο Κουφονήσι και τη νήσο Κέρο)
Όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν μέρος στην ημερήσια εκδρομή στο Κουφονήσι και την Κέρο. Η παραμονή θα μοιρασθεί 5 ώρες στο Κουφονήσι και 2 ώρες στη Κέρο. Στην Κέρο θα υπάρξει ξενάγηση, γιατί είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος: ήταν δηλαδή για την πρωτοκυκλαδική περίοδο θρησκευτικό κέντρο των Κυκλαδιτών, κάτι αντίστοιχο με τη Δήλο κατά τους ιστορικούς χρόνους. Όσοι και όσες είχαν πάρει μέρος στην ξενάγηση της Εναλλακτικής Δράσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας πιθανόν να θυμούνται τα δύο σημαντικά ειδώλια, τον αρπιστή και τον αυλητή, που προέρχονται από την Κέρο. Επιστροφή από το Κουφονήσι θα είναι στις 6.30 το απόγευμα
9 το βράδυ θα πάρουμε μέρος στη γιορτή της ψημένης (το ρακόμελο της Αμοργού). Η γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου. Στην αρχή γίνεται ενημέρωση για τον τρόπο παρασκευής του ποτού και στη συνέχεια οι «δοκιμές» συνεχίζονται όλη τη νύχτα με πλούσια τοπικά καλούδια και φυσικά την μαγευτική αμοργιανή μουσική με ντόπιους οργανοπαίκτες και ατελείωτους χορούς.

Κυριακή 28 (Ελεύθερη ημέρα)
Μετά από την ένταση του επταήμερου εναλλακτικού προγράμματος χρειαζόμαστε και μία ημέρα «εκτός προγράμματος» για χαλάρωση, μπάνιο, βόλτες και ψώνια.

Δευτέρα 29 ( Δυστυχώς… επιστρέφουμε στην Αθήνα)
5 το πρωί φεύγουμε από το ξενοδοχείο
6 το πρωί αναχωρούμε με το πλοίο Blue Star Paros και φθάνουμε στον Πειραιά στις 3.30 το μεσημέρι
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι
Κόστος (με διαμονή στο ξενοδοχείο) 285 Για μέλη 295 Ευρώ για μη μέλη
Στην τιμή περιλαμβάνονται
Εισιτήρια πλοίου με επιστροφή (Γ θέση) Η διαφορά για τετράκλινη εξωτερική καμπίνα είναι 35 Ευρώ με επιστροφή
Διαμονή στο ξενοδοχείο ΑΓΓΕΚΛΙΚΗ σε δίκλινα δωμάτια. Η διαφορά του μονόκλινου είναι 10 Ευρώ η Βραδιά. www.angeliki-amorgow.com
Πρωϊνά
Μετακινήσεις- Ξεναγήσεις-Οδηγός βουνού
Κόστος (με διαμονή σε κάμπινγκ 100 Ευρώ Το κάμπινγκ διαθέτει πλήρεις παροχές (τουαλέτες ντουζ, κουζίνα για μαγείρεμα, τραπεζαρία κλπ) Στο κόστος περιλαμβάνονται τα εισιτήρια πλοίου και οι μετακινήσεις με πούλμαν στο νησί για 8 ημέρες.
Αρχηγός και υπεύθυνος για ενημέρωση
Μάκης Σταύρου 6977990887
Δηλώσεις συμμετοχής
Κική Ναστάκου 2108964236 και 6937375040΄
Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 15 Ιουλίου με προκαταβολή 80 Ευρώ (για όσους μείνουν στο ξενοδοχείο και 50 Ευρώ για σους μείνουν στο κάμπινγκ για κάθε άτομο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.