Eπίκαιρα Φορο – Λογικά και μη




(Παναγιώτης Αλεξίου – λογιστής)
ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ .

Bρισκόμαστε στην τελική ευθεία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και επικρατεί σύγχυση σχετικά με τις βεβαιώσεις των συντάξεων που μέχρι σήμερα αποστέλλονταν ταχυδρομικά και τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την ηλεκτρονική υποβολή .
Η χορήγηση βεβαιώσεων μέσω διαδικτύου εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος.
Διαθέσιμες με ηλεκτρονικό τρόπο θα είναι πλέον οι βεβαιώσεις αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΟΤΕ στην ιστοσελίδα www.ika.gr που θα επιτρέπει στους συνταξιούχους να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις βεβαιώσεις αποδοχών του για όλες τις κατηγορίες σύνταξης, είτε γήρατος, είτε αναπηρίας, είτε θανάτου.
Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να πάρουν επίσης τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους για τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.
του ΟΓΑ (www.oga.gr) και του ΝΑΤ (www.nat.gr).
Παράλληλα, οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενώ επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους μέσω της παραδοσιακής οδού, δηλαδή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που ανήκαν.

Εφέτος είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων “Ήλιος” θα αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί, θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με την αλλαγή αυτή θα κλείσει οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων, από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων η οποία υπολογίζεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι βεβαιώσεις Αποδοχών των Συνταξιούχων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και του Ο.Α.Ε.Ε. για την Υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης του Οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα 1/1/2012-31/12/2012), θα αποσταλούν ταχυδρομικώς .

Σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης : όσοι διαθέτουν παλαιούς κωδικούς χωρίς κλειδάριθμο δεν χρειάζεται να προσέλθουν στην ΔΟΥ για να παραλάβουν , μπορούν να υποβάλλουν την δήλωση τους με αυτούς και να κάνουν χρήση τους εως 31/08/2013 , από εκεί και μετά παύουν να ισχύουν και πρέπει να πάρουν κλειδάριθμο .

Θα επανέλθουμε με αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που έχουν επέλθει στα φετινά έντυπα και φυσικά έχετε υπόψιν σας ότι η υποβολή θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι γιατί το σύστημα δέν μπορεί να δεχθεί μαζικώς 6 εκατ.δηλώσεις μέσα σε ένα μήνα .

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ.ΑΛΕΞΙΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΑΡ.ΑΔΕΙΑΣ ΟΕΕ14612
ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ .

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.